Det har varit matcher i både HisingsmästerskapenSödercupen och Västra Cupen. Dessutom utspelade sig en stenhård ”sten-sax-påse” kamp när den näst bästa tvåan i Västra Cupen skulle utses!

 

FREDAG 28/2

HISINGSMÄSTERSKAPEN

Grupp 4

FC Bosona-Bosna IF (5A) – BK Skottfint (6B) 0-2 (0-1)

I fredags skulle det avgöras vem som skulle göra Finlandia/Pallo AIF sällskap in i slutspelet från grupp 4. Förutsättningarna var enkla, det laget som vann skulle ta andraplatsen och vid kryss gick FC Bosona-Bosna IF vidare. Jonathan Milankovic Malmqvist gav Skottfint ledningen i mitten av första och nästan direkt efter paus kom även 2-0 (Max Mårtensson). Skottfint behöll den ledningen matchen ut och är alltså klara för kvartsfinal.

Skottfints Max Bergenheim sa så här om matchen:

”Alltid kul att lyckas vinna avgörande matcher som denna! Mycket spelare borta till trots får vi ihop en ganska bra elva men trots allt tre gubbar från start som inte gjort en träning i år. Vi är lite svajiga och osynkade i första halvlek men lyckas ändå jobba oss in i matchen och hindra dem från att etablera ett spel. Förvaltar en frispark på ett bra sätt när vi är i en bra period i första men avslutar sedan svagt där de slår mycket långa på forward och nästan får utdelning på det. I andra tar vi taktpinnen direkt och gör ett snabbt mål som såklart ger lite arbetsro. Sedan har vi en riktigt svag period där det blir riktig Hawaii-fotboll med mycket långt spel och slarv från båda lagen vilket passar oss väldigt dåligt. Lyckas dock få slut på den perioden utan att släppa in mål och tycker sedan vi avslutar stabilt och kontrollerat med bättre passningspel säkert lite tack vare att Bosona börjar ge upp lite. Vi tackar Bosona och domaren för en god match och hoppas kunna växla upp en nivå i slutspelet!”

Bosona-Bosnas Mensur Lagumdzija hade följande att säga om förlusten:

”En kylig fredagkväll på fina Bravida Arena. Vi börjar starkt och skapar några fina chanser som inte vi utnyttjar på bästa sätt. Sen kommer Skottfint in i matchen och gör ett mål på en fast situation som många av oss trodde var offside. I början av andra pressar Skottfint högt upp och gör 0-2. Resten av matchen är hawaifotboll och ska man sammanfatta matchen så var Skottfint det bättre laget och de förtjänade att vinna. Vi önskar de all lycka framöver och vi fortsätter att träna hårt inför division 5.”

Skottfints matchrapport hittas HÄR.

Skottfint alltså vidare till kvartsfinal.

 

VÄSTRA CUPEN

Grupp C

Göteborgs FF (4B) – Utsiktens BK (U21) 0-4 (0-2)

Båda lagen hade chansen att vinna gruppen men GFF hade behövt vinna med tre bollar för att ta gruppen. För Utsikten betydde seger att de vann gruppen och så blev det också. 2-0 i paus blev till slut säkra 4-0 för Kiken. UBK:s mål gjordes av William Andersson (2), Emir Bosnic och Andreas Jernarp.

GFF:s assisterande tränare Carl Aldebert hade följande att säga om förlusten:

”Tyvärr ställer det till det för oss ordentligt att matchen fick flyttas. Jobb, skador och sjukdomar gör att vi till slut får ihop 12 gubbar och tom 13 en bit in i matchen. Det håller inte mot ett ungt, rappt och väl förberett Utsikten. Tycker vi börjar matchen någorlunda bra och då Utsikten anfaller med mycket folk fanns lägen till fina omställningar men slarv med sista passningarna gör att de heta lägena uteblir. Efter att de gjort 1-0 känns det som att Utsikten lägger i ytterligare en växel och har ett bra bolltempo och fin rörelse. Första halvleken slutar 2-0. I andra halvlek tar vi chansen att testa ny uppställning mot ett bra motstånd. Utsikten maler dock på och lyckas göra ytterligare 2-0 mål och matchen slutar 4-0. Ett resultat som speglar matchbilden väl. Vi får tacka för en fin lektion av Utsikten och ta lärdom av deras fina lir och rörelse.”

UBK:s matchrapport hittas HÄR.

Segern gjorde att Utsikten vann grupp C men resultatet ställde också till det när det gällde bästa tvåorna. Styrsö BK var redan klar som den bästa tvåan men när det gällde den näst bästa tvåan (som alltså också skulle ha en kvartsfinalplats) så var det jämnt skägg mellan Näsets SK och Hovås Billdal IF. Båda lagen slutade tvåa i sina grupper med sex poäng och 7-5 i målskillnad. Västra Cupens tävlingsbestämmelser kunde helt enkelt inte skilja på lagen.

Detta slutade med ett lite okonventionellt sätt att avgöra vem som skulle få platsen. Det kördes nämligen sten-sax-påse mellan representanter från de inblandade föreningarna! I den avgörande rundan slängde Hovås fram påsen och NSK valde stenen! Detta betydde att Hovås Billdal säkrade platsen som näst bästa tvåa och är alltså klara för kvartsfinal. Det finns ett klipp uppe på bloggens Facebook-grupp på avgörandet. Det är väl kommit en hel del reaktioner på detta och allt från att det blev en kul grej till att det var skandal. Bloggen håller självklart med om att det inte var ett optimalt sätt att avgöra avancemanget på men frågan är hur man hade gjort annars. Inför nästa år får Västra Cupens arrangörer självklart titta över detta och hitta fler sätt att skilja lagen åt. Möjligtvis går att använda en Fair Play-aspekt där lagen med minst varningar går vidare eller flest hållna noller eller störst seger. Det finns ju även en variant när man slår straffar efter matchen oavsett resultat. Skulle man göra det så rättvist som möjligt i år så hade ju lagen fått mötas i en match men den tiden finns inte riktigt. Straffar hade ju varit ett förslag men frågan är hur sugna lag är på att mötas upp bara för att slå straffar. Ett möjligt förslag var att lagen skulle slå straffar precis innan kvartsfinalen där då vinnarna får spela kvartsfinalen. Visst är det det mest sportsliga men jag har svårt att se att lag skulle vilja samlas, byta om och åka till en plan utan att veta om man ska spela match eller inte. Sen går det självklart att kräva att lagen ska dyka upp och slå straffar och om de inte gör det så går andra laget vidare, men tveksamt om det är rätt väg att gå. Hur som helst, Hovås är vidare och Västra Cupen får klura ut hur de täpper igen den här luckan till nästa år.

 

LÖRDAG 29/2

SÖDERCUPEN

SEMIFINALER

Dalen/Krokslätts FF (division 3) – Lindome GIF (division 1) 0-6

Södercupen är som vanligt längst fram bland försäsongscuperna och i lördags var det redan dags för semifinaler. Division 1-laget Lindome var inte oväntat favoriter mot Dalen/KFF (division 3) och det blev också en säker seger för ”Zebrorna”. 2-0 i paus blev till slut hela 6-0. Lindomes mål gjordes av Robert Lipovac (3), Hampus Dahlqvist, Viktor Alexandersson och Joel Bokesten

Dalen/KFF:s kapten Jim Olli sa så här om matchen:

”Tennissiffror är aldrig roligt men idag mötte vi ett lag som både var spelskickliga och löpvilliga! Vi orkade hålla emot i ungefär en halvlek sen rann det iväg.”

Lindomes matchrapport hittas HÄR.

Lindome alltså klara för sin femte raka final.

 

Kållered SK (division 3) – Landvetter IS (division 3) 2-1 (1-1)

Här var det två seriekollegor som möttes men Landvetter fick gälla som favoriter, särskilt med tanke på att de var ytterst nära att gå upp i tvåan förra säsongen. Det var också Landvetter som tog ledningen redan efter nio minuter genom Yasin Belouati. Innan paus hade dock KSK kvitterat när Johan Karlsson nickade in 1-1. Med dryga kvarten kvar kom också 2-1 till Kållered när vane målskytten Niklas de Broen höll sig framme! Med bara tre minuter kvar av matchen får sen LIS en jättechans att utjämna då de tilldöms en straff. KSK:s målvakt Filemon Andersson klev dock fram som matchhjälte när han räddade Efe Yildirim skott! 

KSK:s ena tränare, Alan Wandi, sa så här om matchen:

”På förhand en tuff match mot topplaget och seriekollegan LIS. Efter endast två cupmatcher á 2x30min hittills är detta vår första och riktiga test såhär långt på försäsongen. LIS är ett bra och tungt lag och det fick vi känna på tidigt då vi släpper in ett mål efter endast nio minuter. Men vi kämpar på och håller oss till vår matchplan och kommer tillbaka i matchen och gör två väldigt fina mål. Sista 15, blev vi lite trötta och det märktes tydligt på många ben då vi har haft en tuff och intensiv träningsperiod samt att detta var vår första 90 minutare. I 88:e hittar domaren en straff och ger LIS chansen att komma tillbaka MEN vår fantatastiska målvakt Fille hade andra planer och räddade straffen. Vinst och 2-1 efter slutsignalen. Härlig seger! I helhet gör vi en godkänt insats och att vi kan matcha lag som är längre fram än oss såhär tidigt på försäsongen är mycket positivt. Nu ser vi fram emot och möta vår granne Lindome i finalen.”

Landvetters assisterande tränare Johan Svensson hade följande att säga efter förlusten:

”Ja, den sved litegrann men jag får ge Kållered ett stort grattis. Vi skapar tillräckligt mycket för att vinna matchen men får tyvärr inte in mer än ett mål. Vi är inte helt nöjda med hur vi uppträder och vi konstaterar att vi har mycket att jobba med innan vi möter Oddevold på lördag.”

LIS matchreferat hittas HÄR

Kållered alltså till final mot Lindome. Senast de lagen möttes i final i Södercupen (2016) så vann Kållered med 1-0. Precis om mot Landvetter i lördags kom segermålet med dryga kvarten kvar genom Niklas de Broen.

Finalen spelas nu på onsdag 4/3 på Lindevi (19.00).

 

SÖNDAG 1/3

HISINGSMÄSTERSKAPEN

Grupp 1

Eriksbergs IF (4B) – IF Vardar/Makedonija (5A) 3-2 (1-1)

Matchen skulle ha spelats tidigare i veckan men flyttades pga vädret. Alla tre lagen (Kärra KIF var redan färdigspelade) hade chansen att gå vidare men för Eriksberg räckte det med kryss för att säkra gruppsegern. Det var även oavgjort i paus efter att Olof Möller gjort 1-0 för EIF och Sladjan Ilievski kvitterat för Vardar. I början av andra kunde sen Eriksberg göra både 2-1 (Max Eriksson) och 3-1 (Möller igen). Vardar fick lite kontakt efter att Emil Pettersson fått in 2-3 men närmare än så kom inte laget. 

EIF:s tränare Josip Baric hade följande att säga om matchen:

”En mycket tuff match där de började klart bäst och endast vår målvakt höll oss kvar. Trots detta tar vi ledningen och de kvitterar på ett tveksamt mål. I halvlek justerar vi lie vilket ger en snabb 3-1 ledning och matchen går lite i stå. När det återstår 10 minuter reducerar dom till 3-2 och full satsning från deras sida som vi dock reder ut. Önskar Vardar lycka till i serien medans vi tar oss nästa utmaning i cupen.”

Vardars Martin Trpkovski sa så här om förlusten:

”Vi öppnar starkt, håller i bollen och är nära på att göra första målet. Vi flyttar upp en del av laget och har flera chanser men Eriksbergs målvakt lyckas med några fina räddningar. Eriksberg kontrar en del och lyckas få in en boll, vi kvitterar tio minuter efter. Andra halvlek öppnar vi jättedåligt och släpper in mål det första vi gör. Efter det återhämtar vi oss inte riktigt och är aldrig riktigt nära på att vända på matchen.”

EIF:s matchreferat hittas HÄR

Eriksberg vann gruppen och Kärra KIF gick vidare som tvåa. HM-slutspelet inleds nu i veckan med kvartsfinaler på onsdag och torsdag. 

 

/Rasta