I onsdags gick Svenska Fotbollförbundet ut med att man skjuter på seriestarten för förbundstävlingarna (alltså division 3 och uppåt) precis som man tidigare gjort med Allsvenskan, Superettan, OBOS Damallsvenskan, Elitettan och Svenska Cupen. Förbundstävlingarna kommer nu börja i maj-juni och spelas som enkelserie (lagen möts bare en gång istället för två).

När det gäller de lokala serierna (division 4 och neråt) så är det de olika distrikten som själva får bestämma men SvFF hade en del skarpa rekommendationer. I vårt fall var det alltså Göteborgs Fotbollförbund som skulle bestämma vad som skulle hända med seriestarten för division 4-7. Det var även ganska bråttom då flera serier var schemalagda att börja redan på lördag (28/3). 

Idag kom så beslutet att seriestarten flyttas fram till tidigast 13/4. 

GFF:s ordförande Bert Andersson säger så här på förbundets hemsida:

”Vi är i ett svårt läge där vi på bästa sätt måste försöka bidra till att minimera riskerna för smittspridning, och samtidigt ta ansvar för folkhälsan. Att skjuta på seriestarten ger oss möjlighet att se över vårt regelverk och att få ytterligare information om läget innan serierna drar igång. Vi vill även understryka att all idrottslig verksamhet ska följa Folkhälsomyndighetens råd.”

 

Det går att ha en massa åsikter om detta och personligen så var det ett ganska överraskande beslut. Känslan var att förbundet skulle gå hårdare på SvFF:s linje och skjuta på seriestarten längre fram till kanske maj-juni. Att förbundet skulle låta serierna starta som planerat kändes mer avlägset men nu blev det alltså något mellanting

Det förbundet gör är helt enkelt att köpa sig mer tid. Precis som Andersson säger så handlar det om att se över regelverket men även att avvakta utvecklingen av COVID-19. Skulle förbundet besluta att köra på från och med 13/4 så skulle ju säsongen kunna spelas som vanligt med dubbelmöten. Det handlar om att då få in 1-2 omgångar som har missats. Förbundet skulle ju även kunna skjuta på det ytterligare och göra som på andra håll och köra en enkelserie med start maj-juni. Sen går det inte att flytta serien ett par veckor framåt hela tiden utan nästa beslut som kommer bör vara lite mer konkret.

Sen handlar det i nuläget inte om smittorisken (iallafall inte enligt Folkhälsomyndigheten). Hade det handlat om smittorisken hade ju träningsmatcher förbjudits. Det är väl detta faktum som många i lokalfotbollen har reagerat på. För oss som spelar på lägre nivå så ju i praktiken en träningsmatch och en tävlingsmatch samma sak. Visst att vissa lag har en del publik men för de flesta så är det ganska tomma läktare. Det är väl därför många anser att säsongen borde köras igång som vanligt eftersom vi ändå får spela träningsmatcher. Det som kommer att hända nu är att lag kommer att fortsätta träna och spela träningsmatcher (vilket är SvFF:s rekommendation) istället för att spela seriematcher. Pratar vi om smittorisken så är det ju lika ”farligt” med träningsmatcher som med seriematcher. 

Det är dock inte riktigt så enkelt som det ser ut och det är väl det som förbundet menar med att kolla över regelverket. Skillnaden mellan träningsmatch och en seriematch är att en inställd träningsmatch (pga oro för COVID-19 eller många spelare med förkylningssymtom) inte behöver flyttas eller inte betyder beslut om WO-segrar. Risken med att dra igång säsongen nu är att många matcher flyttas eller ställs in och då måste det finnas regelverk som passar omständigheterna. I nuläget kan lag välja att inte flytta en match och därmed få en WO-seger. Ett nytt regelverk skulle kunna göra det lättare att flytta matcher. Självklart öppnar detta upp för en viss problematik. Det finns de som spekulerar i att lag skulle kunna sätta detta i system och vilja flytta matcher om de till exempel saknar viktiga spelare men där får man väl hoppas att lag är så pass ärliga att man spelar om man får ihop en trupp. Sen finns det självklart även en risk att spelare som borde stanna hemma spelar för att det är en viktig seriematch där de hade stannat hemma om det varit en träningsmatch. Även här får man ju självklart hoppas att alla tar sitt ansvar. 

Visst finns det argument för att det är samma sak att spela träningsmatch som att spela tävlingsmatch och ur en ren hälsoaspekt så stämmer det. Men samtidigt så blir det också andra variabler när det är seriematch. 

Hur som helst så har förbundet en del att fundera på och samma frågeställningar kommer ju att finnas när 13/4 börjar närma sig. Det är väldigt svårt att gissa vad som kommer hända. Känslan är ändå att förbundet öppnar upp för att köra säsongen som den är tänkt, med dubbelmöten. Samtidigt kan självklart situationen med spridningen av COVID-19 ändras och då är det ju nya direktiv som gäller. 

Det kan även vara lite intressant att se hur andra distrikt beslutade. Då många andra distrikt drar igång senare så hittade bloggen bara beslut från tre andra förbund:

Hallands FF: Säsongen börjar 8 juni och de kör en enkelserie. 

Stockholms FF: Säsongen startar som vanligt  Vissa ändrade regler gällande WO (inga avgifter eller uteslutning vid flera WO).

Östergötlands FF: Säsongen börjar tidigast i juni och de kör en enkelserie. 

 

Det intressant här är väl att Stockholm kör på som vanligt. 

Vi får se om det blir något liknande i Göteborg med en ordinarie säsong (med möjliga regeländringar gällande tex WO) eller om det blir en enkelserie med säsongsstart i maj-juni. Magkänslan säger ändå att det kommer att skjutas upp igen. 

Sen kan ju självklart läget förvärras vilket kan ge nya direktiv från Folkhälsomyndigheten, vilken i sin tur påverkar fotbollen.

 

Ta hand om er där ute!

 

/Rasta