Det har varit en extremt händelserik 1 april i lokalfotbollen och det lär snurra vidare imorgon. 

 

Bloggen tar det från början och försöker reda ut alla olika bud:

 

Under dagen idag gick Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ut med att man rekommenderade att skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingsmatcher och cuper.

 

Lite senare reagerade Svenska Fotbollförbundet på detta gick ut med skarpa rekommendationer att följa FHM:s allmänna råd. HÄR är SvFF:s beslut. 

 

Efter detta började de olika distrikten att reagera och Göteborgs Fotbollförbund gick under kvällen ut med att alla tävlings- och träningsmatcher skjuts upp. Innan skulle serierna tidigast kunna börja 13/4 men nu är det nya datumet tidigast 1 juni. HÄR är GFF:s beslut. 

 

Kvällen var dock inte slut ännu och plötsligt hade FHM ändrat inställning till träningsmatcher på sin hemsida och nu stod det plötsligt så här:

”Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.”

Här öppnas det ju upp för rejäl tolkning. Eftersom fotboll är en kontaktsport (i matchsammanhang) så är det ju frågan om det går att spela utan att riskera att sprida smittan? En ”snäll” tolkning är ju att det räcker att alla som har symptom stannar hemma och att man inte delar vattenflaskor, tar i hand osv. Men är tolkningen att ingen kroppskontakt får finnas så går det ju inte att spela match. Klicka HÄR för FHM:s nya allmänna råd. 

 

Turerna var dock inte slut och plötsligt cirkulerade det uppgifter om att Stockholms förbund hade kontaktat FHM och deras generaldirektör Carlson och då sa han detta:

”Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in… däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.”

Även statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade detta och sa så här:

”Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant.”

 

Lite oklart vad som menas med mindre träningsmatcher men det verkar syfta på publikantalet. Klicka HÄR för SVT:s artikel om detta med kommentarer från Carlson och Tegnell. Även Fotbollskanalen skriver om det HÄR

 

Så i nuläget har GFF:s skjutit upp alla matcher (även träningsmatcher) till 1 juni medan FHM har backat och öppnar upp för matcher. 

 

Vi får se vad som händer imorgon och om SvFF och GFF ändrar sina beslut och öppnar upp för matcher igen. 

 

/Rasta