Precis som igår har det hänt en hel del idag när det gäller vår lokalfotboll i förhållande till covid-19

 

För att sammanfatta det som hände igår så sköt Göteborgs Fotbollförbund upp alla matcher (tävlingsmatcher och träningsmatcher) fram till tidigast 1 juni 2020. Detta efter att Folkhälsomyndigheten (FHM) tidigare under dagen rekommenderat att skjuta upp alla matcher. Både Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet agerade då på detta och sedan följde GFF efter. Senare gick dock FHM ut och förtydligade och öppnade upp för träningsmatcher så länge alla andra rekommendationer följdes. 

 

Det som har hänt idag är att FHM hade en pressträff klockan 14.00 där detta diskuterades och efteråt gick detta att läsa på deras hemsida:

Fotbollskanalen skriver mer om detta HÄR

Här öppnas det upp för träningsmatcher men samtidigt menar FHM att det är upp till Riksidrottsförbundet (RF) och de olika andra förbunden (som till exempel Svenska Fotbollförbundet) att tolka detta.

Den stora frågan är självklart det svåra i att både undvika närkontakt mellan idrottsutövare och spela match.

 

Senare under eftermiddagen uttalade sig RF:s ordförande Björn Eriksson i frågan (klicka HÄR för att komma till Fotbollskanalens artikel). Eriksson klargör att RF vill stoppa samtliga matcher då det inte går att undvika närkontakt mellan spelare i matchsituation. Följande är taget från Fotbollskanalens artikel:

I skrivande stund så har varken Svenska Fotbollförbundet eller Göteborgs Fotbollförbund uppdaterat sina hemsidor angående detta efter FHM:s pressträff och RF:s besked. 

 

GFF kommer att komma med nya rekommendationer imorgon fredag klockan 11.00.  

 

Med tanke på RF:s skarpa direktiv så är frågan om SvFF och GFF kommer att gå på RF:s linje eller om de kommer att göra en egen tolkning av FHM:s rekommendationer. Det får vi helt enkelt se imorgon. 

 

När det gäller bloggens roll i detta så har rapporteringen självklart handlat om hur covid-19 påverkar lokalfotbollen i allmänhet och säsongen i synnerhet. Självklart så påverkar covid-19 hela samhället på en massa olika nivåer och självklart på många mer sätt, allvarligare sätt, än att en fotbollssäsong ställs in. 

Bloggen har försökt att rapportera om alla olika turer kring hur lokalfotbollen påverkas då detta är en plattform och ett forum för lokalfotbollen och många av läsarna är självklart intresserade av detta. Ibland har bloggen resonerat lite kring besluten och vridit och vänt på olika möjliga scenarion. Dock har bloggen inte tagit någon tydlig ställning om vad som borde göras. Det lämnas åt experter och högre instanser. Självklart har bloggen under den senaste veckorna (som många andra) hoppats på att lokalfotbollssäsongen ska komma igång. MEN självklart med grundförutsättningen att det går att spela fotboll utan att förvärra situationen. Bloggen har ingen självklart ingen önskan att det ska spelas lokalfotboll om det skulle förvärra situationen. 

Bloggen når ut till många och är en stor plattform och i dessa tider finns det en massa saker att diskutera när det gäller covid-19 och hur det påverkar samhället.

Bloggen kommer dock hålla sig till fotbollen och rapportera det som händer och även ha en del egna funderingar, eftersom det trots allt är min blogg.

 

Även om det nu skulle bli uppehåll med matcher så tänker bloggen (och podden) kämpa vidare. Sen får vi se vad det blir för innehåll.

 

Ta hand om er där ute!

 

/Rasta