Turerna fortsätter när det gäller träningsmatchernas vara eller icke vara.

 

Igår gick alltså först Folkhälsomyndigheten (FHM) ut och öppnade upp för träningsmatcher och lite senare gick Riksidrottsförbundet (RF) ut med att de vill stoppa alla matcher

Varken Svenska Fotbollförbundet (SvFF) eller Göteborgs Fotbollförbund (GFF) hann kommentarer detta igår. 

 

Idag på förmiddagen kom dock nya direktiv från SvFF (klicka HÄR för hela):

SvFF går alltså på FHM:s linje och inte på RF:s. Tävlingsstarten bör skjutas upp men SvFF:s tolkning är att träningsmatcher är ok.

GP har en artikel om detta HÄR där bland annat RF:s ordförande Björn Eriksson uttalar sig. Han förtydligar att det är upp till varje förbund att ta egna beslut men att RF:s står fast vid sina rekommendationer. 

 

När det gäller de olika lokala distriktsförbunden så bestämmer de själva hur de vill göra och GFF kom ut med nya egna direktiv klockan 13.00 idag (klicka HÄR för hela):

GFF delade alltså SvFF:s tolkning och öppnade upp för träningsmatcher igen. När det gäller seriestarten så kommer lokalfotbollen (division 4-7) att börja 1 juni. Dock är det inte specificerat om det blir enkelserie eller dubbelmöten. Om det drar igång i början av juni är det ungefär åtta omgångar som ska in om det ska bli dubbelmöten. Det finns alltså en möjlighet att kanske få in de matcherna genom att förkorta uppehållet och förlänga serien i höst. 

Som ni kan läsa så kommer inte heller träningsmatcherna att synas på förbundets hemsida. För er som har missat så har plötsligt träningsmatcher i de lägre divisionerna i Sverige blivit högvilt bland internationella spelbolag då nästan alla annan fotboll i världen ligger nere. GP skriver om det HÄR där de estimerade att en träningsmatch i Borås mellan Byttorp (division 4) och Södra Vings IF (division 5) fanns hos 93 spelbolag och omsatte 37 miljoner kronor. 

Igår skulle FC Härlanda (6A) och SK Argo (6C) ha spelat men den matchen fick ställas in då GFF inte hunnit komma ut med nya direktiv. Den matchen var spelbar och en enkel googling visade att den dök upp på en massa spelsidor. Dessutom dök det upp lite ovanliga meddelande på sociala medier och hemsidor som undrade om matchen. 

 

Men sammanfattningsvis är det alltså fritt fram för träningsmatcher och seriestarten är schemalagt till juni. Självklart kan detta ändras men det är vi ju vana vid nu. 

 

Det kvarstår dock några paradoxer. När det kommer till frågan om närkontakt eller kroppskontakt så är det fortfarande luddigt. Träningsmatcher är alltså helt ok enligt både FHM, SvFF och GFF men rekommendationerna när det gäller träningar är att undvika närkontakt och istället välja andra övningar. Här är det svårt att komma ifrån att det inte riktigt går ihop. Självklart går det att välja övningar på träning som inte innebär närkontakt men det blir självklart lite märkligt att dagen efter spela träningsmatch med full närkontakt. SvFF:s tolkning är ju dock att den fysiska kontakt som sker vid matcher är hanterbar. 

Den andra paradoxen är att det självklart är samma smittorisk vid träningsmatch som vid en tävlingsmatch i lokalfotbollen. Då kan det tyckas att man antingen får förbjuda båda eller godkänna båda. När det då gäller den senarelagda seriestarten så får man utgå från att det inte har med smittorisken att göra utan att det har med de tävlingstekniska detaljerna. Alltså om det ska vara enkelserie eller vanliga dubbelmöten och om regler kring WO och liknande behöver ses över. 

 

Det återstå att se hur klubbarna ute i lokalfotbollen kommer att tackla detta rent sportsligt. Vissa klubbar har redan gått ut med att de kommer att ha ett uppehåll innan de drar igång igen och vissa klubbar kommer säkert att fortsätta träna och spela träningsmatcher

 

Så ser det alltså ut i nuläget och vi får fortsätta att följa utvecklingen. 

 

/Rasta