Vi har kommit till plats nummer 8 och där smiter Shvan Kamal in på 113 strutar!

 

8. Shvan Kamal (113 mål)

9. Samir Taha (112 mål)

10. Daniel Vedberg (109 mål)

Innan vi tittar till Kamals målproduktion så kollar vi till vår tävling! Det gällde alltså att lista de 10 spelarna man trodde hade gjort flest mål i lokalfotbollen de senaste 10 åren. Rätt spelare på rätt placering ger 2 poäng och rätt spelare fast på fel placering ger 1 poäng!

Priset till segraren är ett presentkort på 1000:- på Team Sportia Göteborgsgruppens webshop Sport99.se!

Efter att plats 10, 9 och 8 har presenterats ser ställningen ut så här:

Christian Brile 6 poäng

Andreas Elfström 2 poäng

Kristofer Landahl 1 poäng

Daniel Åman 1 poäng

Tobias Larsson 1 poäng

Håkan Alavurt 1 poäng

 

Uppenbarligen var det många som inte hade koll på Kamals målproduktion och den enda som faktiskt hade med honom var Christian Brile och dessutom på rätt plats också! Detta betyder att Gamlestadens tränare rycker i toppen! 

 

Kamal (född 1988) är bara en av två spelare på listan som gjort mål i alla de senaste tio säsongerna i lokalfotbollen!

Så här ser målproduktionen ut:

2010: FC Komarken (6D) 20 mål (vinst i skytteligan)

2011: FC Komarken (6D) 18 mål (vinst i skytteligan)

2012: FC Komarken (6D) 20 mål (vinst i skytteligan)

2013: FC Komarken (5A) 5 mål

2014: FC Komarken (5A) 10 mål

2015: IK Kongahälla (4A) 12 mål 

2016: FC Komarken (4A) 11 mål

2017: FC Komarken (5A) 8 mål

2018: FC Komarken (4A) 6 mål

2019: FC Komarken (4A) 3 mål

 

Kamal rivstartade verkligen 2010-talet med tre raka skytteligasegrar i 6D för sitt FC Komarken! 2012 vann laget 6D och tog klivet upp i division 5. Efter två säsonger i 5A med Komarken (där det bland annat blev 10 mål 2014) testade Kamal lyckan i IK Kongahälla i 4A. Där blev han lagets bästa målskytt på 12 mål när IKK hamnade i mitten av tabellen.

Säsongen 2016 hade även FC Komarken tagit sig upp i 4A och Kamal återvände. Hans 11 mål (bäst i FCK) räckte dock inte för att hålla kvar klubben i fyran utan det blev respass direkt. Komarken studsade dock tillbaka direkt och blev tvåa i 5A och tog sig tillbaka till fyran. Kamal svarade för 8 mål den säsongen. De senaste säsongerna i 4A har måltempot avtagit lite med 6 mål 2018 och 3 mål förra säsongen. Ett av målen förra säsongen lär han dock minnas extra mycket då han avgjorde på stopptid (3-2) mot Semberija!

 

Bloggen har tagit ett snack med Shvan själv:

 

Grattis till en fin åttondeplats med 113 mål de senaste tio säsongerna!

Hejsan, jag tackar för detta det värmer.

Vad är det för egenskaper som gjort att det blivit så många mål genom åren?

Under alla år i FC komarken så har jag haft väldigt roligt och det är tack vare alla mina lag kamrater som har stöttat mig till att det har blivit så många mål. Under varje match så har man haft en liten press på att prestera och göra det man är bäst på göra mål.

Hur har ett typiskt Shvan Kamal-mål sett ut genom åren?

De flesta målen som jag har varit inblandad i eller gjort har ju med snabbhet att göra dock kan jag inte säga detsamma idag men det finns där och det funkar än så länge och det har resulterat i att jag oftast har fått mina bollar på djupet och lyckats hinna före mina motståndare.

Du har varit en stor del av FC Komarkens resa genom seriessystemet. Är det några särskilda minnen du vill lyfta fram? Något speciellt mål kanske?

Jag kommer nog inte glömma när vi vände 2-0 underläge mot Afrika till ett 3-2 på hemmaplan när de hade räknat ut oss i halvlek. Den matchen slutade väldigt blodigt för in del fick ju läppen I nästan 2 bitar haha så det kommer man inte glömma!

Hur ser framtiden ut? Kommer vi att få se mer mål i FCK-tröjan? Stort tack och lycka till med allt!

Självklart kommer jag att fortsätta att spela fotboll så länge min kropp orkar och hänger med.

Stort tack och lycka till med allt! 

 

Bloggen har även pratat med Komarken-profilen Robin Andersson Malmros som både var med och bildade klubben och även både spelat i och tränat FCK. 

Vad kan du säga om Shvan som spelare och hur viktig har han varit för FC Komarken genom åren? 

Shvan har varit FC Komarken trogen sedan klubben grundades år 2007, med undantag för en kortare sejour i en grannförening. Han är givetvis en klubbikon och en enorm personlighet, både på och utanför plan. Under de tidiga åren i division sju och sex var han helt ostoppbar – det var som att se en Ferrari tävla mot Fiats. Den fysiska diskrepansen mellan mittbackarna och Shvan var så stor att det inte spelade någon roll att själva rörelserna eller anfallen var särskilt avancerade; han var för bra helt enkelt. Jag kan inte ens föreställa mig hur många mål han fick ihop under dessa år. Vi hade aldrig, och det är dagens sanning, kunnat etablera oss så snabbt som förening utan Shvans mål. Vilka han fortsatt att ösa in, men kanske inte lika frekvent, i division fem och fyra. Sen är det, likt tidigare nämnt, en unik personlighet. Det finns få andra som kan få mig att skratta som honom. Han har en repertoar av bisarra och märkliga idéer och beteenden som liknar ingen annans. Som tränare så finns det heller ingen annan som fått mig att slita mig i håret så mycket. Taktiskt obildbar till 100%; bara att ge upp att försöka få honom att förstå presspel eller några mer avancerade rörelsemönster. Jag har försökt allt. Nej, Shvan spelar fotboll med sitt hjärta, sin själ och instinkt som vägvisare. Vi älskar honom för det och vi vore inte den föreningen vi är idag utan hans mål, hjärta för klubben och personlighet.

Hur ser ett typiskt Shvan Kamal-mål ut och är det några särskilda strutar du kommer ihåg? 

FC Komarken har varit ett ganska utpräglat kontringslag sedan starten. Vi hade en ganska simpel och institutionaliserad taktik under de första dryga tio åren; tio man försvarade (i princip alla taktiskt skickliga sådana) medan Shvan fick göra vad han ville. ”Håll dig centralt och högt” var instruktionen, typ. Eller om vi visste att de hade en långsam ytterback, då kunde vi skicka ut honom där. Sen väntade vi på att vinna bollen, slog den i djupled mot en yta som Shvan var på väg in i. Shvan är, utan att avslöja några rikshemligheter, den mest enfotade och endimensionella spelare du finner i denna serien. Så hamnade han på vänsterkanten, då sprang han bara rakt fram och avslutade, med kraft, mot mål. Var bollen hamnade berodde på dagen; vissa dagar i krysset och andra dagar i Nordre Älv. Tror aldrig jag sett han göra ett mål med bredsidan, om jag tillåter mig själv att reflektera lite. Men det kanske mest klassiska Shvanmålet var, och är, att bollen hamnar på högersidan och Shvan utmanar backen, petar bollen inåt i planen (vilket alla backar vi det här laget vet) och sen fram med bazookan. Här har ni en observation som inte ligger långt från sanningen: Shvan har säkert gjort fler mål i seriematcher än på träningar. ALLA i FCK vet vad han ska göra och när han ska göra det. Det är svårt att välja ut ett särskilt mål av så många, men som nostalgiker väljer jag ut två från division sju. Ett för att det var snyggt och viktigt, och ett för att det var så otroligt emotionellt. Det förstnämnda mot Hällingsjö i seriefinalen första året i division sju. Krigsskådeplats Skarpe Nord. Vi vinner med 4-2 och Shavn gör tre mål, tror jag. Det ena är en pärla där han vänder in (just det) från högerkanten och från drygt 25 meter lossar kanonen. Rätt i krysset. Det sistnämnda är förstå målet i seriesystemet för FCK, vilket han naturligtvis gjorde. Hemmapremiär mot Surte. Fullt på läktarna som gungade. Bengaler och kaos. Halva läktaren var sönderslagen efter och vi blev uppkallade till kommunen för att hantera våra fans bättre. Rimligt och surrealistiskt på samma gång. Så till matchen. Trevande inledning. Shvan får bollen i straffområdet, vänder över den till vänsterfoten och trycker in den längst med backen. Sen gjorde han ett till på straff. Eufori och en av de roligaste matcherna jag spelat. Skribent på hemsidan gav matchrapporten rubriken: Shvantastiskt! Och det är vad han har varit och är sedan dess för oss.

Stort tack! 

 

En annan som både mött Kamal och haft honom i sitt lag är Milan Tanaskovic. Under det tidiga 2010-talet var Tanaskovic tränare i Säve SK och stötte då på Kamal och några år senare var Tanaskovic tränare i FCK och hade då anfallaren i sin trupp.

Så här sa Tanaskovic om tiden i Säve och Komarken gällande Kamal:

”Jag vill minnas att han nätade varje gång mot oss på den tiden. För mig är Shvan Kamals målskytte sekundärt även om han gjort väldigt mycket mål. När jag hade honom i FC Komarken måste jag säga att hans absolut största styrka var hans agerande som lagkamrat. Han kunde väcka hela laget på ett positivt sätt och elda på spelarna bättre än någon annan. Han är en väldigt lojal spelare som har en förmåga att både avgöra matcher på egen hand men även lyfta laget när det går grus i maskineriet. Han var kanske lite för lojal med tanke på att jag flera gånger sagt att han borde testat lyckan lite högre upp i seriesystemet. Även om han kanske inte hade den ambitionen själv så hade han helt klart det som krävs för att lira division 2 fotboll. Jag har haft många spelare genom åren kan utan tvekan erkänna att Shvan Kamal var en av mest trevliga spelarna att jobba med. Fart och fläkt på hela planen, frenesi, grovjobbare, råstyrka, krut i vänsterdojan, inställning överglänste tekniken med hästlängder! Ett minne var när vi spelade på Skarpe Nord med Säve SK mot FC Komarken och vi hade hetsat varandra lite under matchen och han i slutet av matchen avgör med ett stenhårt skott varpå han kom ut till sidlinjen och sökte upp mig med ett mycket brett leende!”

 

Imorgon tar vi oss vidare och då är det dags att se vem som döljer sig på plats nummer 7

 

/Rasta