Det har blivit dags att presentera den bästa målskytten i lokalfotbollen de senaste 10 åren!

För de som har följt med så kommer det inte som någon större överraskning och det är ingen mindre än Johan Gunnarsson! De senaste 10 åren har det blivit otroliga 167 mål för Gunnarsson i Hällesåkers tröja!

 

1. Johan Gunnarsson (167 mål)

2. Kassim Coaney (161 mål)

3. Kristoffer Frantzich (129 mål)

4. Toni Ceesay (127 mål)

4. Martin Delmoro (127 mål)

6. Karl-Johan Levin (119 mål)

7. Tobias Bui (115 mål)

8. Shvan Kamal (113 mål)

9. Samir Taha (112 mål)

10. Daniel Wedberg (109 mål)

Innan vi tittar till Gunnarssons målproduktion så kollar vi till vår tävling! Det gällde alltså att lista de 10 spelarna man trodde hade gjort flest mål i lokalfotbollen de senaste 10 åren. Rätt spelare på rätt placering ger 2 poäng och rätt spelare fast på fel placering ger 1 poäng!

Priset till segraren är ett presentkort på 1000:- på Team Sportia Göteborgsgruppens webshop Sport99.se!

 

Så här blev alltså slutställningen topp-5:

Christian Brile 20 poäng

Andreas Elfström 11 poäng

Daniel Åman 8 poäng

Kim Nordström 6 poäng

Håkan Alavurt 6 poäng

 

Stort grattis alltså till Christian Brile som överlägset tog hem förstaplatsen i tävlingen och vann presentkortet! Det ska tilläggas att Johan Gunnarsson var den enda spelaren som alla tävlande hade med på sina listor. En majoritet hade honom också helt korrekt som etta!

 

Så här har Gunnarssons (född 1987) målproduktion sett ut de senaste 10 åren:

 

2010: –

2011: –

2012: Hällesåker IF (5B) 31 mål (vinst i skytteligan)

2013: Hällesåker IF (5B) 22 mål (vinst i skytteligan)

2014: Hällesåker IF (5B) 20 mål (vinst i skytteligan)

2015: Hällesåker IF (5B) 24 mål (vinst i skytteligan)

2016: Hällesåker IF (5B) 17 mål 

2017: Hällesåker IF (5B) 23 mål (vinst i skytteligan)

2018: Hällesåker IF (6B) 30 mål (vinst i skytteligan)

2019: –

 

Gunnarsson inledde 2010-talet i IFK Fjärås (då i division 3) där det blev 45 mål på två säsonger. 2013 anslöt han till 5B-laget Hällesåker och där påbörjades en imponerande målproduktion. Gunnarsson rivstartade med 31 mål första säsongen i 5B och en solklar seger i skytteligan. Under sina sex säsonger i 5B så vann Gunnarsson skytteligan fem gånger och snittade 22,8 mål per säsong. Hällesåker som lag blandade en del och var femma både 2012 och 2014 men sakta men säkert halkade laget närmare bottenträsket. Efter två niondeplatser 2015 och 2016 åkte sen till slut HIF ur femman 2017 efter att de slutat sist. 2018 tog laget nya tag i 6B där de var med ett tag i toppen men återfanns på en femteplats när säsongen skulle summeras. Gunnarsson då? Jodå, han vann 6B:s skytteliga på 30 mål där tvåan slutade på 14 strutar.

Inför säsongen 2019 lämnade skyttekungen de gulklädda pga flytt och det blev spel med Löftadalens IF (division 5 Halland). Laget hade det ganska tufft med Gunnarsson leverade självklart med 21 mål och en andraplats i skytteligan.

Det är helt klart imponerande siffror där Gunnarsson under sin ”sämsta” säsong i lokalfotbollen slutade på 17 mål (enda året han inte vann skytteligan). Under dessa sju säsonger gjorde Hällesåker som lag totalt 317 mål och Gunnarsson landade alltså på 167 vilket betyder att han svarade för runt 53% av lagets mål! Totalt blev det i snitt närmare 24  mål per säsong på de sju säsongerna i HIF-tröjan

En värdig vinnare och för evigt en klassisk måltjuv i Göteborgs lokalfotboll!

 

Bloggen har självklart snackat med Johan själv:

Du är alltså den bästa målskytten de senaste 10 åren med imponerande 167 mål! Stort grattis! Vad är det för egenskaper som gjort att du kunnat göra så mycket mål? 

Oj, det här var oväntat! Tack så mycket, det är givetvis en stor ära att få den här utmärkelsen! Jag har alla mina lagkamrater, tränare och lagledare genom alla år att tacka för det här, från knatteåldern till seniorfotbollen. Jag tror att min största styrka är min spelförståelse, att läsa och uppfatta spelet och situationer på ett snabbt sätt.

Hur såg det genomsnittliga Johan Gunnarsson-målet ut? 

De flesta målen jag har gjort är nog på ett instick i djupled bakom backlinjen där jag snabbt fått kontroll på bollen och placerat den behärskat i mål. Alternativt kommit i en andravåg på ett snett inåt bakåt inspel och tryck in en bredsida i nät. Ett tredje och mer igenkännande, näst intill patenterat, tillvägagångssätt i Hällesåkerkretsar är att lobba in bollen i ett friläge lite på uppstuds.

Är det några mål du minns särskilt väl? 

Jag har nog inte gjort alltför många spektakulära mål genom åren men jag minns ett som jag gjorde 2012 hemma mot Skogen då jag på kommando från spelande tränare Fredrik Karlsson (han noterade att målvakten stod lite långt ut) sköt direkt i mål på avspark.

Du har lämnat lokalfotbollen i Göteborg. Hur ser ditt fotbollsliv ut nu? 

På grund av flytt till annan ort och en ny liten familjemedlem ankommande så blev tiden för knapp och avståndet för långt för en fortsättning i min moderklubb Hällesåker IF. Jag hade egentligen gjort klart med att hålla upp med fotbollen men det blev en fortsättning 2019 i Löftadalens IF i Hallands div 5 där jag har en anknytning då större delen av släkten är ifrån trakterna omkring. Då även min pappa var tränare där föll det sig naturligt att köra på med fotbollen i den mån jag skulle hinna med. Dessvärre ramlade vi ur serien som fjärde sista lag då kvalet till div3 påverkar 5ans upp- och nedflyttningar och det gick inte vår väg. Det blev 21 mål för egen del under säsongen men jag fick se mig besegrad i den totala skytteligan i serien med ett måls marginal.

Stort tack och grattis igen!

Ett stort tack till dig och ditt fantastiska engagemang och arbete med bloggen! Och ett stort lycka till med fotbollen framöver!

 

Bloggen har också snackat med Hällesåkers ledare Jesper Lönn!

Vad var det som gjorde Johan Gunnarsson till en sån otrolig målskytt?

Han är på rätt plats hela tiden, ligger och väntar som en gädda i vassen, sen sticker fram i rätt läge. En touch på bollen.

Hur skulle du beskriva ett typiskt Johan Gunnarsson-mål?

Inne i box, en touch vid stolproten.

Har du någon favorit bland de målen han gjorde för Hällesåker?

3-3 målet borta mot Skottfint 2016 som gjorde att vi höll oss kvar i 5B!

Vilket är det MINST troliga sättet som Johan gjorde mål på?

Han har inte gjort många nickmål i sin karriär!

Stort tack! 

 

Bloggen tog sig även en pratstund med gamle Hällesåkerlagkompisen Jonas Olcén:

 

Vad skulle du säga var Johans största styrka på planen? 

Det jag tycker var Johans starkaste sida på plan var att han alltid var på rätt plats hela tiden. Och han hade ett sånt lugn när det kom till att göra mål.

Minns du några särskilda mål han gjorde under er tid i Hällesåker? 

Finns några, men det jag tycker är snyggast när han gör hattrick. och att alla målen är att lobba den över målvakten varje gång, han fick det att se så enkelt ut. Iskallt av honom.

Hur var det att spela tillsammans med honom ute på planen? 

Det var en säkerhet framåt att ha Johan på plan. Man visste att han skulle göra mål på något sätt varje match. Varje gång han fick bollen på offensiv planhalva så kunde allt hända.

Fanns några sorters mål som han INTE gjorde? 

Spelade inte så många år med Johan. Men man har ju hört att han gjort ett par snygga mål.

Stort tack!

 

Bloggen har även fått tag i några gamla motståndare under 5B-åren och vi börjar med lokalfotbollsprofilen Daniel ”Dalla” Natanaelsson (numera tränare i IF Väster):

Hur skulle du beskriva Johan Gunnarsson som spelare och vad var det som gjorde honom till en sådan målgörare? 

Minns mitt första möte med JG, april 2013 på hemmaplan mot Hällesåker och vi i FCF var nykomlingar. En duell mellan forward och våra mittbackar och så dök han upp och lobbade bollen över vår förvånade målvakt som var fokuserad på duellspelet strax utanför straffområdet. Oroade mig då över att alla forwards i femman skulle vara så bra. Det är väl en rätt bra beskrivning av en sylvass gubben i lådan gubbe, få är de gånger då han löpt ifrån en backlinje, i alla fall när vi mött honom, många är de gånger då han dykt upp och gjort mål på sett som bara görs flera divisioner högre upp. Stort spelsinne, de får man ge honom, grym på att läsa spelet och alltid dyka upp på rätt ställe. Men främsta egenskapen är ju helt klart avsluten, hög hög nivå.

Minns du något särskilt mål som han gjorde? 

Nämnde ju ett mål ovan. Sen är väl grejen att han snarare gjort mål som knappt blir målchans i vanliga fall på vår nivå men som med hans fötter blivit livsfarliga.

Hur brukade snacket gå inför matcher hur ni skulle stoppa honom? 

Han har gjort en hel del mål på oss. Men vi lyckades från 2014 och framåt ofta vinna, hans egenskaper är svåra att markera bort. Han har ju inte varit den som styrt hela laget. De har gjort det svårt att snacka om hur vi skall stoppa honom.

Vilken målpetare genom tiderna skulle du jämföra honom med? 

Detta är ju svårt. Lätt att ta till Inzaghi. Men är inte de målen han alltid gjort heller. Van Nistelrooy är han kanske inte helt olik heller. Men lägger nog min röst på Jean-Pierre Papin. Mål på alla sätt. Alltid dödlig i boxen och ganska ofta lite osynlig i spelet utanför straffområdet.

Stort tack!

 

Även Härrydas eldsjäl Johan Jidegren har stött på Gunnarsson genom åren:

Vilka egenskaper gjorde att Johan Gunnarsson gjorde så mycket mål?

Gunnarsson kanske inte är den anfallaren som sticker ut redan efter två minuter på en match genom tex en magisk teknik osv. Men efter 90 minuter vet man definitivt vem han är. Jag har aldrig under mina 20 år i lokalfotbollen sett en sådan klinisk avslutare, får Johan en målchans så sätter han den, har genom åren haft en förmåga att vara på rätt plats och att alltid vara steget före genom att starta löpningar i rätt tid osv. En mycket komplett forward som kan vinna matcher för sitt lag mot alla lag!

Är det några särskilda matcher eller mål du kommer ihåg?

Har haft många härliga matcher mot Gunnarsson och Hällesåker genom åren, dela som spelare själv (mittback) men även som tränare. Hösten 2017 möttes vi i division 5B. Hällesåker låg sist och vi skulle möta dem hemma. Vi pratade innan matchen om just Gunnarsson och om vi inte ger han tid och ytor så har vi vunnit mycket. Efter 3 minuter hade han gjort 1-0 och 2-0 med bland annat ett riktigt kyligt lobbmål! Minns denna mest, dels för att jag har uselt minne men även för att jag kommer ihåg hur frustrerad man var som tränare att han fick göra två snabba trots att vi pratat om det! Vi kunde dock vända och vinna matchen med 8-4 och självklart gjorde Gunnarsson även ett tredje mål.

Som motståndare, hur förvarar man sig mot en sån måltjuv?

Ja, det är väl lite som jag beskrev på den tidigare frågan, man kan nog inte det. Varje gång under alla åt vi mött Hällesåker har ju snacket varit att stoppa honom, men det har ju gått sådär. Det har funnits matcher han varit ganska osynlig i men likt förbannat dyker han upp tillslut och gör ett, två mål!

Stort tack!

 

Då har bloggen alltså presenterat de 10 bästa målskyttarna de senaste 10 säsongerna i lokalfotbollen (division 4-7)!

 

Stort tack till alla som ställde upp och svarade på frågor. 

 

Det kommer att dyka upp en längre lista på målskyttar då bloggen gick igenom en hel del spelare som inte hamnade på listan.

 

/Rasta