Det har inte hänt jättemycket när det gäller seriestarten i lokalfotbollen men bloggen ska iallafall göra ett försök att sammanfatta läget.

 

När det gäller lokalfotbollen i Göteborg så är fortfarande träningsmatcher inte tillåtna och det senaste angående seriespel från Göteborgs Fotbollförbund är att ambitionen är att starta upp en enkelserie i juni. Rent datummässigt är alltså den tidigaste möjliga starten 1/6 och GFF har också gått ut med att det inte kommer att spelas seriespel i juli.

Idag är det den 20/5 och att vi kommer att få se seriematcher om mindre än två veckor känns ytterst osannolikt.

 

Självklart hänger lokalfotbollen ihop med hur det ser ut på elitnivå och där pågår en dialog mellan Folkhälsomyndigheten (FHM), Riksidrottsförbundet (RF), Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam.

Enligt Fotbollskanalen, klicka HÄR, verkar dialogen gå bra och FHM:s Anders Tegnell sa så här om fotbollens önskemål om ett beslut. 

 

Enligt de källor som bloggen har så ingår också distriktsperspektivet i SvFF:s dialog med FHM och förhoppningsvis kommer ett svar tidigt nästa vecka. 

De aspekter som debatteras nu gällande elitfotbollen är inte heller riktigt relevanta för lokalfotbollen. Det pågår till exempel en debatt om hur en allsvensk start skulle påverka utelivet då vissa ser risker med att många supportrar skulle samlas på samma ställe för att se matcher. Det är ju inget problem som lokalfotbollen behöver förhålla sig till. Inte heller problemet med långa resor påverkar den lokala fotbollen. Att just spela matcher verkar, enligt FHM, inte vara det egentliga problemet. Tegnell sa så här förra fredagen: 

lokalfotbollsnivå så är bara verksamheten som gäller då den egentligen inte ger någon större effekt på andra områden. 

Så det verkar som FHM kommer komma med ett beslut nästa vecka. Som känslan verkar nu kommer det vara ett besked som öppnar upp för spel. Sen som vanligt så ska RF, SvFF och distriksförbunden ta ställning till det beslut. Elitfotbollen lär redan ha sin plan klar och vill säkerligen dra igång snabbt. 

Om vi ponerar att det öppnas upp för seriespel så är frågan hur GFF hanterar detta?

Vi vet redan att det med största sannlikhet blir en enkelserie och att det inte kommer att bli något spel i juli. Även om det kommer ett beslut nästa vecka så är det rimliga att det kommer dröja några veckor till innan en möjlig seriestart. Det kommer behövas ett nytt spelschema eller iallafall ett justerat spelschema. Visst går det att utgå från höstschemat när serien vänder men det behöver i så fall ses över gällande hemma/bortamatcher men även självklart att alla lagen möts. Vissa lag flyttar sina matcher och det har hänt att lag har väldig obalans i antalet hemmamatcher vår/höst. 

En annan aspekt är självklart om det är en bra idé att spela 2-3 matcher och sedan gå på sommaruppehåll? Om serierna drar igång i mitten av juni och juli är spelfritt så är det där vi hamnar. Då kanske det är bättre att skjuta på det till efter uppehållet och ha ett sammanhängande spelschema? Det är inte heller några problem att förlänga säsongen med någon vecka eller två om det skulle behövas. 

Vi får helt enkelt se vad som händer nästa vecka!

 

/Rasta