I väntan på att besked om säsongen så har de kommit nya uppgifter gällande Neutrala IF:s vara eller icke vara säsongen 2020

 

De flesta har säkert följt med i de olika vändorna men det gäller helt enkelt om Neutrala IF ska medverka den kommande säsongen eller inte. Bakgrunden är självklart kvalmatchen till division 5 mot Tynnered FC i början av november. Matchen bröts i slutet efter att en Neutrala-spelare fysiskt angripit domaren och det blev sen ett väldigt tumult på planen.

Göteborgs Fotbollförbunds första beslut var att Neutrala IF skulle uteslutas ur 6B, inte få delta i seriespel 2020 och sedan börja om i lägsta serien säsongen 2021. Neutrala blev även uteslutna ur Futsal-säsongen 2019/2020. 

Neutrala överklagade detta till Svenska Fotbollförbundet och SvFF gick på NIF:s linje. Bland annat var det grovt formfel av GFF pga jäv då en person som var på plats vid matchen och som lämnade uppgifter om händelserna även satt med i Tävlingskommittén och tog beslutet. När det gäller futsalen så fanns det inga grunder alls då futsal är en egen idrott och det finns inga regler som gör att ett lag kan straffas i futsalen för något som händer i fotbollen. SvFF menade även att det inte fanns stöd i tävlingsbestämmelserna för att utesluta NIF och stänga av dem. SvFF skickade dock tillbaka ärendet till GFF

Det som hände sen var att GFF gjorde om beslutet och lyckades undvika jäv och plockade bort futsalen (där säsongen dock redan var färdigspelad). De höll dock fast vid att Neutrala skulle uteslutas ur 6B och stängas av 2020 för att sedan börja om i sjuan 2021.

Detta slutade med att Neutrala ännu en gång överklagande till SvFF och nu har beslutet kommit från SvFF:s Disciplinnämnd:

Neutrala IF kan inte uteslutas ur 6B då den aktuella händelsen inte inträffade i 6B utan i kvalet till division 5.

-Paragrafen om våld mot funktionär kan inte användas som stöd för att utesluta en förening. 

-Paragrafen om upprepade företeelser kan inte användas då den är begränsad till den serie som laget deltar i. 

-Sammanfattningsvis finns det inget stöd i tävlingsbestämmelserna för att utesluta Neutrala IF från 6B.  

-Att Neutrala IF inte ska få delta i seriespel 2020 och börja om sjuan 2021 saknar helt stöd i tävlingsbestämmelserna

 

Det här beslutet kan överklagas fram till den 8/6 men det känns långsökt att GFF skulle överklaga då det är uppenbart att deras beslut inte hade stöd i tävlingsbestämmelserna.

 

När det gäller spelare så fick till en början fyra spelare från NIF långa avstängningar men även där har klubben överklagat och i nuläget är det en spelare som har en längre avstängning. 

 

Så räkna med att Neutrala IF kommer att spela i sexan när/om säsongen 2020 drar igång. De har som sagt tillhört 6B och vi får se om det är där de hamnar eller om det blir i någon annan sexa. Oavsett kommer en sexa att spela med 13 lag

 

Självklart går det att ha en massa åsikter om detta men i grund och botten måste självklart tävlingsbestämmelserna följas. Med tanke på hur det har sett ut med domarsituationen i lokalfotbollen, särskilt förra säsongen, så går det att förstå att Göteborgs Fotbollförbund ville markera och att våra domare måste skyddas. Sen är det uppenbart att det inte sköttes särskilt smidigt från GFF:s håll. Både när det gäller att de åkte på jäv men även det mycket märkliga beslutet att utesluta Neutrala från futsalsäsongen. SvFF höll med om att det inte fanns fog för det men då var futsalsäsongen redan körd.  Även GFF:s tolkningar av tävlingsbestämmelserna hade uppenbarligen mer att önska. 

När det gäller Neutrala IF har de självklart ett stort ansvar själva att jobba förebyggande och att se till att detta inte upprepas. Förutom matchen mot Tynnered hade laget även en match i 6B som fick avbrytas. Där beslutade förbundet att både Neutrala och motståndarna Diseröd SK var ansvariga för att matchen bröts då det blev stökigt i slutskedet. 

 

/Rasta