Självklart är det speciella omständigheter inför säsongen 2020 och det kommer självklart även att påverka tippningen. En enkelserie ökar chanserna till skrällar och bloggen har inte lika mycket att gå på som i vanliga fall. Det har inte spelats några träningsmatcher på över två månader och självklart betyder det att ett bra resultat i en träningsmatch i februari inte spelar någon större roll när serien börjar i juni. Vissa lag kommer att hinna med en och annan träningsmatch nu med det är ändå inte mycket att gå på!

Hur som helst så gör bloggen ett försök att tippa alla serier men det bli med mer magkänsla än tidigare!

Här kommer iallafall tippningen för 4B!

 

1. GÖTEBORGS FF

Har varit med i toppen och stångats de senaste tre säsonger då laget blev trea både 2019 och 2018. 2017 slutade GFF tvåa men föll i kvalet. Känslan är att det är GFF och Velebit som i första hand gör upp om det! Det har hänt en del i truppen och det största tappet är väl Jesper Olofsson som följde med Öckerö upp i trean. Även stabila mittbacken Jacob Ljunggren Norberg har lämnat för Majornagrannen SK Argo. Det har även plockats in lite spelare men det viktigaste var ändå att unge målsprutan Charles Palmborg (24 mål 2019) stannade och tillsammans med Teodor Nastevski Lindström och Jonas Tingberg känns offensiven säkrad. Det har dock plockats in ännu mer offensiv kraft i form av anfallaren Alexander Pyk som spelade med IFK Karlshamn (division 3) förra året. Defensivt har laget fått in en målvakt i David Bergman som stod i Hargs BK i division 3 förra säsongen. Klubben har ju även en hel del duktiga juniorer som kan fylla på underifrån. Laget verkar ha trummat på ordentligt med träningar och internmatcher och kommer nog vara riktigt taggade. GFF får topptipset strax för Velebit! Lagen möts dessutom i den första matchen!

 

2. KF VELEBIT

Laget var med och fightades med Öckerö IF i toppen av 4B förra säsongen men fick ge sig och slutade tvåa. I kvalet blev det för tufft och de blev alltså kvar i fyran. Laget är i stort delar intakt från förra året och det betyder att det offensivt kommer handla en hel del om Kassim Coaney (10 mål 2019) och Emilio Rossi (13 mål 2019). Men även rutinerade Dejan Gavrilov visade att målfarligheten finns kvar då hittade målet en del i de tidiga träningsmatcherna. Men laget var även riktigt bra defensivt med bara 21 insläppta22 matcher och där finns det rutin i form av gamle måltjuven Ivica Skiljo som numera spelare mittback. Truppen har även fyllts på med några nya spelare med bland annat mittfältare Serdar Kaymaz från Askims IK och Exequiel Jean Cortes Lopez har anslutit från FK Kozara. Velebit har även fått tillbaka Amaro Nyass som spelade i Assyriska BK i division 2. Kommer helt klart att vara ett topplag och kommer att fightas med GFF i toppen. Det är ju några frågetecken dock och känslan är att GFF kommer vara bättre tränade. Lagen möts dessutom direkt i första matchen och viktige Emilio Rossi lär saknas pga slutspelet i futsalen. 

 

3. SANDARNA BK

Äntligen tillbaka i fyran förra säsongen och laget startade riktigt fint men dippade sen men slutade ändå på en stabil femteplats. Det stora problemet för Majornas Milan förra säsongen var målskyttet och det var bara de två lagen som åkte ur som gjorde färre än SBK:s 34. Till den här säsongen har dock laget löst en målskytt av rang då Simon Chekroun (efter åratal av rykten) kritade på för klubben. Anfallaren var en stor bidragande orsak till att Västra Frölunda vann division 3 förra säsongen då han var lagets bästa målskytt med sina 16 mål. Offensivt har även Fhadil Timilehin Oyebode (Älvsborg FF) och Felix Nilsson (10 mål för Säffle FF i division 3 2019) tillkommit. Det finns ju även redan bra kvalitet i truppen med Robin Lund, Edvin MoenzaTom Martinsson Ngouali och unge Samuel Widarsson. Kommer dessutom Anton Hysén till de flesta matcherna (han spelade bara 8 av 22 förra säsongen) så kan det bli riktigt bra. När det gäller tränarstaben så har Fredrik Magnusson tillkommit som komplement till trotjänaren Lars Olsson. SBK kan helt klart bli en outsider som de får de att stämma, möjligt dock ett litet frågetecken när det gäller defensiven. I skrivande stund så hann SBK med en träningsmatch precis innan serien och där blev det förlust 2-3 mot 4A-nykomlingen Angered MBIK.

 

4. BALLTORPS FF

BFF är nykomlingar efter en fin säsong i 5B föra året där laget slutade tvåa efter IF Väster och klev upp direkt. När det gäller truppen så har laget tappat sin målvakt Emil Kecevic men även Mustafa Shirwani (som precis som Kecevic lämnat för Sandarna  BK) och Allan Mohideen (Utsiktens BK). Båda Shirwani och Mohideen lirade inte särskilt mycket 2019. Det har även blivit tränarbyte i BFF då Fredrik Magnusson lämnat och Bawan Mohideen (som var med i staben även 2019) klivit in som huvudtränare. Laget har fått in en del intressanta namn, bland annat anfallaren Max Elgeskog (från Kållered SK), som spetsar till en redan bra offensiv. Lasse Broman (från Kronängs IF) hann visa framfötterna med lite mål innan träningsmatcherna stoppades. Offensivt kom även Amar Kurspahic in sent under försäsongen. Anfallaren lirade med Askims IK förra säsongen men hann vända i Lerum nu på försäsongen. Truppen har redan riktigt fina namn som Mathias Pringle, Jetmir Kurti, Parosh Mohideen och Malband Mohideen. I sitt genrep precis innan seriestarten krossade BFF 4A-laget Komarken med hela 7-2! Bloggen tror att laget kan vara med och hugga direkt på den övre halvan. Känslan är att laget gynnas av en enkelserie då truppen ibland har varit lite tunn och dessutom har BFF en förmåga att ta en hel del kort men med bara elva matcher hinner inte de korten leda till så många avstängningar. 

 

5. IF VÄSTER

Efter en andraplats i 5B 2018 blev det serieseger förra säsongen för Daniel ”Dalla” Natanaelssons gäng och uppflyttning till fyran. Laget imponerade offensivt men mest defensivt med mindre än ett insläppt mål per match (21 på 22 matcher). Inför årets säsong har Dalla fått sällskap av Magnus Pettersson med delat tränaransvar och det har även hänt en del i truppen. Av de som har lämnat så är det inte så många som gjorde mycket matcher i fjol. Casper Ljungberg lirade hälften av matcherna och Jacob Cedemar satte fem mål på sina fem matcher. I 25-årige försvararen David Lager har Väster fått ett kanonnyförvärv. Lager spelade i stort sett alla matcher från start för division 2-laget Vårgårda IK förra säsongen och har även spelat division 1-fotboll med Skövde AIK. Annars är truppen intakt med stabila namn som Viktor Lagerqvist, Robin Axéll, Robert Eckerman och Niklas Pettersson. Dalla snackar som vanligt om ”räddningsplankor” och ”säkra kontraktet” men Väster kommer utan problem att kliva in i mitten av tabellen.

 

6. IK ZENITH

Det har hänt väldigt mycket i IK Zenith från förra året. För det första har laget bytt från 4A (där de blev åtta) till 4B och för det andra så har större delar av truppen bytts ut. Stommen som tog upp laget i fyran (serieseger i 5A 2018) och höll laget kvar är borta. Bland annat har Jim Nielsen, Niclas Wallerius, Jakob Ström, Kim Luukkonen, Alexander Berntsson och Emil Pettersson lämnat för 5A-laget Finlandia/Pallo AIF. Båda huvudtränarna från 2019, Cihan Köse och Walid Dahir är också borta. Ny tränare är Joakim Olsson och han har fyllt på truppen rejält. En hel del unga spelare har plockats in från Torslanda IK där både Victor Mannestråle och Zackarias Strandell gjorde matcher i division 2 förra säsongen. Lägg även till att den gamle målräven Hector Svensson är klar för klubben. Svårt att veta med så mycket in och ut i truppen men Olsson är en ambitiös tränare och laget kommer säkert att komma väl förbereda. Zenith kommer att landa i mitten av tabellen. 

 

7. IK VIRGO

Fina gamla Virgo fick nöja sig med fem raka säsonger i division 3 då laget åkte ur förra säsongen. Höjdpunkten kom säsongen 2017 då laget var ytterst nära att ta sig upp i tvåan men blev trea efter en dramatiskt slutstrid. Nu är alltså Johan Sundhs gäng tillbaka i ”lokalfotbollen”. Känslan är att Virgo kommer att landa någonstans i mitten av 4B. Virgo är ju inte känt för att träna ihjäl sig men brukar ju locka till sig skickliga fotbollsspelare. Det stora problemet kommer att vara målskyttet då bästa målgöraren 2019, Antonio Boulos med 13 mål, lämnat för spel med Kållered SK. Näst bäste målskytt var Patrik Falk med fyra mål. Det kommer vara ett bollskickligt lag där Rickard Schöndell kommer bli viktig på mitten och det är inget lag som kommer att backa hem och parkera bussen. Känslan är att det kommer straffa sig en del mot lite bättre tränade lag. Virgo kommer att landa mjukt i fyran och har tillräckligt med kvalitet för att hålla sig på behörigt avstånd från bottenstriden men de kommer inte orka utmana på över halvan.

 

8. IFK BJÖRKÖ

Björkö är kluriga att tippa och förra året slutade de åtta i 4B och frågar är om de ligger bättre eller sämre till inför årets säsong. Patrik Lännholm och Mikael Albertsson är iallafall nya huvudtränare och truppen har även fyllts på med några spelare från IK Virgo bland annat meriterade Robin Gustafsson som bland annat spelat division 1 med IK Oddevold. Laget har även fått tillbaka Erik Alexandersson som bland annat lirat i Torslanda IK och spelade collegefotboll i USA. Det har dock även lämnat en hel del spelare och många lämnade för förre tränaren Marko Babics Semberija i 4A. Det största tappet är Andreas Odersjö som gjorde 14 av laget 37 mål förra säsongen. Laget såg helt ok ut innan träningsmatcherna stoppades och bland annat hade de tagit sig till semifinal i Västra Cupen. Känslan är att det blir en liknande placering som förra säsongen, alltså någonstans på den undre halvan. Fördel för Björkö att de kommer att ha sex hemmamatcher på gräset på ön men de möter dock de tippade topplagen GFF, Velebit, Sandarna och Balltorp

 

9. ERIKSBERGS IF

EIF gjorde en riktigt start säsong i 4B i fjol även om det började riktigt tungt med noll segrar de sex första matcherna. Laget fick dock upp ångan och på hösten vann laget åtta av sina nio matcher och det blev en riktigt fin fjärdeplats. Bloggen tror väl inte riktigt laget kommer att upprepa samma succé utan kommer att återfinnas där EIF brukar dyka upp, alltså på den undre halvan. Truppen har fyllts på en hel del med bland annat ett gäng spelare från IF Warta och Henry Oulai från seriekollegan Älvsborg FF. Känslan är att det i stora drag kommer att handla om samma stomme som förra året. Kaptenen Henrik Filipsson i backlinjen, Blerim Peci, Peter Johansson och Hadi Hamzeh på mitten och offensivt kommer Olof Möller och Anton Efraimsson göra målen. Med bara elva matcher gäller det att de inte upprepar fjolårets inledning för då blir det tufft. Om de å andra sidan prickar höstformen så kan det bli riktigt roligt. Bloggen tror dock på något mellanting där EIF inte kommer nå samma höjder som förra året men blir kunna hålla sig borta från en bottenstrid. Eriksberg hann med en träningsmatch precis innan serien och föll med 1-2 mot 4A-laget Jonsereds IF

 

10. ÄLVSBORG FF

Laget var lite halvt inblandade i bottenstriden förra säsongen och hade några tunga svackor under säsongen. Det blev dock till slut en sjundeplats med men bara fem poäng ner till Askim under strecket. Inför den här säsongen har de bland annat tappat sin kapten Harald Oresjö (som även var lagets bästa målskytt med åtta mål) då han lämnat för Ahlafors IF. Dessutom har flera andra startspelare (eller spelare som iallafall spelade mycket lämnat) däribland Henry OulaiViktor Rohdell och Alexander Erlandsson. På plussidan är Simon Saebbö tillbaka mellan stolparna efter en sväng i Torslanda IK. Även rutinerade anfallaren Michael Konge är tillbaka i blå-svart. Klubben har valt att satsa på sina egna spelare och flyttade upp hela sin P02-trupp upp i a-laget. Ny tränare är Anders Lordemyr och bloggen tror att han och laget kommer få det lite svettigt på den nedre halvan! Unga lag är dock alltid svårscoutade och plötsligt blommar spelare ut som bloggen har dålig koll på. Vi får se om det är en tippning som kommer åldras dåligt

 

11. MÖLNLYCKE IF

MIF har varit lite svårscoutade och ojämna de senaste säsongerna. 2017 och 2018 blev det en tredje- respektive fjärdeplats men förra året låg laget riktigt risigt till. Med bara fem omgångar kvar laget laget under strecket och kontraktet säkrades först i näst sista omgången och det blev en niondeplats. Inför i år har laget tappat ett av sina viktigaste offensiva vapen, nämligen Marcus Vogel. Vogel var lagets bästa målskytt 2019 med sina 10 mål. Rutinerade Sudo Sulejmanovic tackar också för sig och fokuserar bara på tränarbiten som han delar med Joachim Bergstrand. Unge backen Alexander Bengtsson (som spelade nästan alla matcher i fjol) har lämnat för Landvetter IS. Truppen har dock fyllts på med bland annat ett gäng från numera nedlagda Mölnlycke-Sjövalla och även ett par unga killar från Lindomes juniorer. Känslan är ändå att MIF kommer att fightas på den nedre halvan av 4B. 

 

12. ASKIMS IK

Laget hade det riktigt tufft förra säsongen och slutade tia (en poäng före elvan Mölnlycke-Sjövalla). Kontraktet säkrades först i sista omgången när laget besegrade Mölnlycke IF med 4-2. Sett till truppen så har laget tappat sina fyra bästa målskyttar från 2019. Patrick Abrahamsson öste in 20 mål och han kommer att spela i Kållered SK, Jaime Jansson (10 mål 2019) har lämnat för Önnereds IK och Amar Kurspahic (6 mål 2019) är nu i Balltorps FF efter att han varit och studsat i Lerums IS. Lägg även till att Serdar Kaymaz (5 mål 2019) har gått till seriekonkurrenten KF Velebit. Där försvann 41 av 59 mål. Lägg även till att Felipe Robles och Ludvig Adlers (som spelade en hel del förra året) också lämnat. Det kommer att bli riktigt tufft för nya tränare är Lo Gröndahl. En massa tunga tapp som, så vitt bloggen vet, inte har ersatts och då är det svårt att tippa AIK annat än i botten. Laget hann med en träningsmatch precis innan serien och där blev det seger mot 5B-laget Hovås Billdal med 2-1

 

/Rasta