Självklart är det speciella omständigheter inför säsongen 2020 och det kommer självklart även att påverka tippningen. En enkelserie ökar chanserna till skrällar och bloggen har inte lika mycket att gå på som i vanliga fall. Det har inte spelats några träningsmatcher på över två månader och självklart betyder det att ett bra resultat i en träningsmatch i februari inte spelar någon större roll när serien börjar i juni. Vissa lag kommer att hinna med en och annan träningsmatch nu med det är ändå inte mycket att gå på!

Hur som helst så gör bloggen ett försök att tippa alla serier men det bli med mer magkänsla än tidigare!

Här kommer iallafall tippningen för 5A!

 

1. LUNDEN ÖVERÅS BK

Efter flera säsonger med en nedåtgående trend i 4A så åkte Lunden Överås till sist ur förra säsongen efter en tuff bottenstrid. Nu tar laget nya tag i 5A och de gör det med en heltaggad Magnus ”Böjen” Carlsson vid rodret. Tränarprofilen hade inget lag förra säsongen och det har säkert kliat i tränarfingrarna. Vid sin sida har han ett välkänt ansikte på Överåsvallen, nämligen Egon Hansen. Truppen har fyllts på med flera intressanta namn bland annat rutinerade Stefan Runeman som var spelande tränare i Gårda BK i trean förra säsongen men som även har ett gediget CV med klubbar som Lindome GIF, Sävedalens IF och Qviding FIF. Unge anfallaren Wictor Bodelind kommer från Varbergs U19-lag och kan bli ett utropstecken. Precis innan serien drar igång spetsades konkurrensen till ännu mer då duon Petter Allansson och Anton Hansson blev klara, båda har meriter från spel högre upp i seriesystemet. Lunden hann med en hel del träningsmatcher innan matchstoppet och besegrade bland annat flera division 4-lagen Mölnlycke IF (4-1), FC Komarken (3-1) och Kärra KIF (3-1). Offensivt har det sett riktigt fint ut med Patrik Magier (8 mål) och Tom Engvall (7 mål) i spetsen. Har trummat på med tre pass i veckan och lär vara riktigt taggade när serien drar igång! Lunden Överås får topptipset men kommer utmanas av främst Älvängen och Finlandia/Pallo AIF! Lunden hann med ett genrep mot Fässbergs IF (5B) i reservlagsserien (där båda lagen mönstrade sina starkaste trupper) och den matchen slutade 2-2

 

2. ÄLVÄNGENS IK

Var topptippade i 5A inför förra säsongen men blev till slut fyra i en tät och tuff toppstrid. Efter många år som tränare lämnade Peter ”Erra” Eriksson inför 2020 och det blev det ganska givna valet Niklas Tidstrand. Skadebekymmer satte stopp för spel under andra halvan av säsongen 2019 och det blev sen ett naturligt kliv för Tidstrand att kliva in som huvudtränare inför säsongen 2020. Med sig i staben har han Denis Musov och Johan Parinder där båda är välbekanta ansikten på Älvevi. Har inför säsongen 2020 fyllt på en redan intressant trupp med några godbitar till. Erkänt duktige målskytten Robert Hedelin har anslutit efter en sväng i Göteborgs FF efter säsongerna i Utbynäs SK. Det mest meriterade nyförvärvet är dock Kenny Hildeby som ansluter från  division 3-laget FBK Karlstad. Hildeby (född 1997) har förutom spel med FBK Karlstad i division 2 och 3 även spelat med division 1-boll med Carlstad United. Säsongen 2015 blev det även två matcher på bänken i Allsvenskan med Åtvidabergs FF. Rykten att det kanske även kan dela upp några till nyförvärv tätt inpå seriestarten. Lägg till att ÄIK även har Marius Evensen som delade skytteligatiteln i 5A förra säsongen med sina 18 mål. Laget trummade på bra så länge det var träningsmatcher och kommer absolut vara med i toppen och slåss om seriesegern! Laget hann med en till träningsmatch precis innan seriestarten och där blev det 1-0 mot 4A-nykomlingen Partille IF FK efter ett sent straffmål av Jesper Knaving

 

3. FINLANDIA/PALLO AIF

Finpa var med och smög strax bakom den absoluta toppstriden förra säsongen och slutade femma men bara fem poäng efter segrande Ytterby. Tränare Kenneth Lindfors är kvar men har bytt tränarkollegan då Naser Zumberi lämnat och Cihan Köse anlänt. Truppen är i stora delar intakt och har dessutom fått in flera fina namn, särskilt från Köses senaste klubb Zenith. Stora delar av den tongivande stommen (Jim Nielsen, Niclas Wallerius, Jakob Ström, Kim Luukkonen och Alexander Berntsson) som både vann femman och såg till att Zenith slutade åtta i 4A förra året har nu anslutit till Tuvevallen. Lägg även till att även gamle måltjuven Samir Taha tillkommit. Hann spela en del matcher innan avbrottet och det var med blandade resultat. Ett jobbigt och fysiskt lag att möta som inte ger bort några gratispoäng. Bloggen tror definitivt att de blå-vitrandiga kommer att vara med och stöka i toppen med Lunden Överås och Älvängen.

 

4. UNITED AFRICA FC

Svårscoutade UAFC fortsätter att pendla mellan fyran och femman. 2013 vann laget 5A men efter åkte ur 4A direkt året efter. 2017 var det dags för en serieseger till i 5A och nytt försök i fyran. Efter att knappt klarat sig kvar 2018 så blev laget sist förra säsongen och är nu alltså tillbaka i 5A igen. Svårt att veta hur det ser ut i truppen då tyvärr bloggen har lite dålig insyn. Det är några spelare som försvunnit, bland annat bäste målskytten 2019, Simon Oyin Nwabueze, som lämnat för Nol. Laget har iallafall haft problem med målskyttet de senaste säsongerna och gjorde bara 32 mål förra säsongen och 29 året innan. De enda resultaten bloggen har att gå på kom i Östra Cupen i slutet av februari och det säger ju inte så mycket nu. Där blev det iallafall 1-1 mot Croatia (6A) och 1-7 mot division 2-laget Sävedalen. Som sagt svårtippade men kan som vanligt slå vilket lag som helst en bra dag men känns för ojämna för att kunna hota topptrion.

 

5. UTBYNÄS SK

Det var några säsonger i rad där bloggen trodde hårt på att USK skulle ta steget upp i fyran. Det blev inte riktigt så och nu känns det som Utbynäs har landat i att vara ett stabilt mittenlag i femman. Känslan är också att klubben igenom ett litet generationsskifte där en hel del tongivande spelare lämnat. Under förra säsongen försvann både Filip Olofsson (Qviding FIF) och Robert Hedelin (Göteborgs FF men numera med seriekonkurrenten Älvängen) och inför 2020 lämnade kaptenen Tom Berndtson för 6A-nykomlingen Croatia Göteborg. Den trion stod för nästan hälften av lagets mål 2020. Lägg även till att anfallaren Eldar Razanica lämnat för seriekonkurrenten FC Bosona-Bosna IF. USK har fyllt på med en del spelare både utifrån men även unga spelare från de egna leden. Laget har också en ny tränare i Stipe Magdic. Kommer att återfinnas i mitten av tabellen och lär vara närmare lagen bakom än lagen framför. 

 

6. HISINGEN FC

Intressant nykomling som på imponerande sätt vann 6B förra säsongen. Klubben blev Hisingen FC inför säsongen 2016 (tog Backa BK:s plats) och det blev vinst direkt i 6D. Förra division 5-äventyret slutade med respass direkt och inför 2018 var det länge oklart om laget skulle komma till spel. Förra året dock alltså en succé och känslan är att laget kommer att klara sig betydligt bättre i femman denna gången. Stefan Zivkovic (huvudtränare) och Viktor Kirsby (assisterande) är kvar i tränarstaben från förra året och de har en intressant trupp att jobba med. Visserligen har de tappat några tunga namn, bland annat Abubakar ”Babu” Dumbuya som återvänder till Hisingsbacka FC. Dumbuya var HFC:s bästa målskytt 2019 med sina 17 mål. Truppen har dock fyllts på med bland annat målvakten Louai Rahim från Näsets SK, men även Visar Selemi och Bahadir Erdal som båda spelat med Kortedala IF. Hann med några bra resultat innan träningsmatcherna stoppades och bloggen tror att det blir en stabil etablering i femman med en mittenplacering.

 

7. GÖTAHOLM BK

För första gången sen säsongen 2007 spelar inte Götaholm BK i 6A. Efter en imponerande serieseger i sexan förra året är alltså laget tillbaka i femman. Laget var riktigt vassa framåt där spelande assisterande tränaren Tobias Bui var målbäst i hela serien med sina 28 mål. Tvåa i skytteligan var en annan GBK-spelare, nämligen Fenan Zemui (19 mål), så framåt lär det inte vara några problem. Möjligt att huvudtränaren Behar Tahiri måste styra upp defensiven lite då laget släppte 46 mål på 22 matcher. Möjligen kan försvaren Joao Mabiala från Gamlestaden FF stärka upp defensiven. Från GaFF har Götaholm även plockat in mer offensiv kraft i form av Robin Forsberg och från Björndammen kom Tony Rintamäki. Det är en fin trupp där det även finns en hel del unga spelare från de egna leden fyller på. Känslan är att Götaholm är i femman för att stanna och kommer att etablera sig fint.

 

8. BJÖRNDAMMENS BK/ÖJERSJÖ IF

De båda lokalkonkurrenterna beslutade att slå sina påsar ihop inför säsongen 2020 och båda kom från jobbiga fjolårssäsonger. 2018 åkte Öjersjö ur femman och förra året åkte laget ur 6A. Laget var redan klara för nedflyttning men fick inte ihop spelare till sista matchen och lämnade WO vilket betydde att de tekniskt sett blev uteslutna. Även Björndammen hade det slitigt. 2018 var slutade de tvåa i 5A och många (bloggen inkluderade) trodde på toppfight även 2019. Särskilt med tanke på att de tog sig till final i Östra Cupen inför förra säsongen. Det var dock inte mycket som stämde och laget startade uselt, kom aldrig igång och var nia efter våren och skulle också sluta nia, bara två poäng före Hönö som åkte ur. Då både BBK och ÖIF hade det tufft med sina trupper som beslutades det alltså att klubbarna kommer ha ett gemensamt a-lag som tar BBK:s plats i 5A. Edmond Shala, som tränat BBK i ett par år nu, kliver in som huvudtränare med Aleksander Petrovski som assisterande. Den gamle måltjuven Petrovski vaktade kassen en hel del för BBK förra säsongen. Två trupper ska alltså bli en och en hel del av den gamla ÖIF-kärnan tackade för sig (bland annat Henrik KrookOlle BerglundMattias Gidlöv och Anders Hoffman). När det gäller BBK:s trupp så har Tony Rintamäki lämnat för seriekonkurrenten Götaholm. Känslan är att stommen i truppen är BBK:s stomme med bland annat Gustav Ågren, Anton Linde, Pontus Börjesson, Simon Tengfjord och bröderna LihnellÖIF har dock tillfört lite spets. Sett till matcherna i Östra Cupen så lirade både Mikael Kubic och Jamie Bengtsson Parker. Kanske lite lågt tippat då truppen på pappret är riktigt stabil men som båda lagen fick erfara förra säsongen så vinner man inga matcher på pappret. Intressant samarbete men bloggen tror att det tar lite tid innan det sätter sig.

 

9. ROMELANDA UF

RUF kämpar på och kommer från två raka sjundeplatser i 5A. De satte sig själva i en svår sits direkt förra säsongen då de inledde med fem raka förluster. Men laget styrde upp det och hade till slut lite poäng ner. Bloggen tror att det blir en liknande placering i år även om några av nykomlingarna nog kommer att smita in före i tabellen. Jan Flodin (huvudtränare) och Anders Carlsbogård (huvudtränare) är den nya tränarkonstellationen då Ronny Hertz lämnar. I truppen har RUF tappat unge Linus Åvall (född 2003) till Utsiktens U17 men annars är det mest ett gäng som lämnat för nystartade IK Västanå men många av dem gjorde inte så många matcher förra säsongen. Truppen har fyllts på lite och försvaren Hassan Megahid gör comeback efter flera års uppehåll och Tobias Jacobsson har ett förflutet högre upp i seriesystemet med både Kongahälla och Ytterby. Strax innan säsongen kunde även Johan Kaage (stabil mittback från IK Kongahälla) och Sebastian Jacobsson (tillbaka efter långt uppehåll men med fina meriter) presenteras. Oscar Marek är också tillbaka men oklart hur mycket han kommer lira med tanke på sitt tränaruppdrag i Landvetter. RUF hade lite problem med målskyttet förra säsongen med bara 32 mål på 22 matcher och det kommer som vanligt att handla om Henrik Björnrud och Max Harris som båda varit RUF:s främsta målskyttar de senaste säsongerna. Kommer återfinnas på den nedre halvan men bör kunna hålla sig ifrån bottenstriden.

 

10. FC BOSONA-BOSNA IF

Nykomling som till slut krånglade sig upp i femman. Laget slutade tvåa både i 6A och i sin kvalgrupp till division 5. Först såg det ut som laget skulle bli kvar i sexan men då FK Kozara drog sig ur 4A blev det till slut en plats ledig i femman. Laget slutade alltså tvåa i 6A förra säsongen efter en riktigt imponerande höst där de till slut smet förbi konkurrenterna och knep andraplatsen på bättre målskillnad. Darmin Muslimovic och Almedin Babacic kör vidare i tränarstaben och har i mångt och mycket kvar samma trupp som förra säsongen. Framåt kommer det handla en hel del om Elvir Culum (14 mål 2019), Ajdin Smajlovic (8 mål 2019) och Romano Berisa (8 mål 2019). Strax innan säsongsstarten stod det även klart att anfallaren Eldar Razanica återvänder till klubben och även Anjur Osmanovic är klar. Osmanovic har ju fina meriter som ung i Lärje-Angered och har även spelat för  Chelsea. De senaste åren har han studsat runt i lite olika klubbar, bland annat Qviding, Frölunda och Guldheden. Vi får se om han kan hitta rätt i Bosona-Bosna. Laget hann med en träningsmatch precis innan serien och då blev det 1-4 mot 6A-laget Inter Linné IF. Kommer få kämpa för nytt kontrakt men har tillräckligt med spets för att lösa det och verkar har trummat på bra under den långa försäsongen. 

 

11. IF VARDAR/MAKEDONIJA

Laget var nykomlingar i 5A förra säsongen och slutade åtta till sist efter en stabil vår men en riktigt svag höst. På lagets åtta sista matcher blev det bara en seger men tack vare poängskörden innan sommaren så var det ändå aldrig riktigt nära bottenstriden. Laget hade en hel del problem med målskyttet då det bara blev 28 mål på 22 matcher och lagets bästa målskytt slutade på sju fullträffar (Kristijan Trajanovski). Truppen har fyllts på och frågan är om någon av nyförvärven kan hjälpa till med målproduktionen. Det är dock egentligen mest försvaret och mittfältet som har förstärkts. Bland annat är mittfältaren Stefan Cvetkovski är tillbaka efter en sväng i Angered MBIK och försvararen Aleksandar Rupar ansluter från FK Kozara. Möjligtvis att Emil Pettersson (från IK Zenith) kan bidra med några mål framåt. Det är klurigt med enkelserie och spelar laget som under vårsäsongen förra året är det inga problem men det har inte råd att hamna i samma svacka som under hösten. Kommer slåss på den undre halvan och bloggen tror att det blir riktigt tufft.

 

12. FLODA BoIF

Laget trillade ur 4A ordentligt 2018 (sist med bara tre inspelade poäng). Många (bloggen inkluderade) trodde att raset skulle fortsätta ner i sexan förra säsongen. Nye tränaren Fredrik Persson löste dock kontraktet med sitt unga lag. Det var dock bara två poäng som skiljde tian Floda till elvan Hönö som fick lämna. Laget släppte dessutom in 80 mål22 matcher! Framåt var det också tufft med bara 30 gjorda mål och bäste målskytten (Joel Davies, 6 mål) kommer inte lira i år. Visst har laget fått in lite nya spelare, bland annat rutinerade målvakten Erik Hornby från Eriksberg. Annars är det samma trupp och visst har många fått lite mer rutin men bloggen tror ändå att det blir tufft och Floda kommer att få kämpa för kontraktet.

 

/Rasta