Självklart är det speciella omständigheter inför säsongen 2020 och det kommer självklart även att påverka tippningen. En enkelserie ökar chanserna till skrällar och bloggen har inte lika mycket att gå på som i vanliga fall. Det har inte spelats några träningsmatcher på över två månader och självklart betyder det att ett bra resultat i en träningsmatch i februari inte spelar någon större roll när serien börjar i juni. Vissa lag kommer att hinna med en och annan träningsmatch nu med det är ändå inte mycket att gå på!

Hur som helst så gör bloggen ett försök att tippa alla serier men det bli med mer magkänsla än tidigare!

Här kommer iallafall tippningen för 4A!

 

1. SKIF SEMBERIJA

Semberija har varit och nosat på toppen av 4A de senaste säsongerna. 2018 blev det en tredjeplats och förra säsongen slutade laget fyra. Marko Babic tränade laget 2018 och är nu tillbaka efter en sväng i den andra fyran med IFK Björkö. Till sin hjälp har han rutinerade Håkan Bernhed som assisterande. Laget har förstärkt med ett gäng spelare från just IFK Björkö där bland annat målfarlige Andreas Odersjö ingår. Odersjö svarade bland annat för 14 mål förra säsongen. Har även lite andra intressanta nyförvärv där bland annat Joakim Buijs kommer från Hestrafors i division 3. Truppen är sen innan fin med både rutin och ungdom och innehåller bland annat spelare som Kevin Yamoah (16 mål 2019), Franck FranklinDzengis Samir Sali och Suleyman Traore. Semberija har också kört hårt på försäsongen och är nog en av de klubbarna som spelat flest träningsmatcher. Innan matchstoppet blev det bland annat segrar mot 4B-nykomlingen Väster (3-2), 4B-laget Askim (5-1) och 4A-nykomlingen Partille (4-0). Det har även blivit 4-4 mot division 2-laget Ahlafors IF. Självklart är det svårt att dra för stora växlar av de resultaten några månader senare. Men Semberija får topptipset av bloggen och det kan vara dags för nästa steg för klubben! 

 

2. GÅRDA BK

2019 firade Gårda BK 100 år och de blev både solsken och regn. Laget gjorde sin första säsong i division 3 på väldigt många år och lagets resa har varit imponerande då de var ett mittenlag i sexan så sent som 2013. Tyvärr så slutade säsongen med respass ner till fyran igen. Bloggen tror dock att laget kommer vara att räkna med direkt. Spelande huvudtränaren Stefan Runeman har lämnat och istället är det den välkända Gårda-duon Josef La Carrubba och Carl-Magnus Strömberg som delar på huvudansvaret. Truppen ser riktigt fin ut där Gårda som vanligt fyllt på med spelare med Qvidingbakgrund. Lägg till att också Viktor Kihlberg och Lukas Walberg Wesström är tillbaka efter uppehåll. Laget har dock tappat sin förstamålvakt Isac Stubbfält men har både Filip Sköld och comebackande Sebastian Fernberg på den positionen. Martin Faal Nilsson lämnar också då han återvänder till Stenkullen. Bloggen tror att Gårda kommer vara med direkt i toppstriden igen!

 

3. LERUMS IS

Efter två raka degraderingar landade LIS i fyran förra året med en sjätteplats. Laget hade lite tätkänning under våren men orkade inte riktigt haka på. Det är fortfarande en ung trupp men de har fått in välbehövlig rutin då Richard Björnander är tillbaka i klubben (kom senast från spel med Gamlestaden FF). Det har försvunnit ett gäng spelare men egentligen inga som gjorde jättemånga matcher förra året. Hann spela en hel del innan träningsmatcherna stoppades och visade upp bra resultat. Bland annat besegrades seriekonkurrenten Gårda BK (2-1) och 4B-laget KF Velebit (3-2) samt kryss (1-1) mot division 3-nykomlingen Öckerö. Det är ju inte några färska meriter längre men kanske ändå ger en fingervisning om att LIS kommer bli att räkna med i årets 4A. Bloggen tror att de kommer att vara med och fightas i toppskiktet!

 

4. GULDHEDENS IK

Guldheden följde upp sitt succéår 2018 (en andraplats i 4A men miss i kvalet till trean) med en riktigt svag säsong där det till slut blev en sjundeplats. Både defensiven och offensiven hackade och det var väldigt ojämna resultat. Frågan är vilket som är det ”rätta” Guldheden? Laget som slåss i toppen eller ett lag som kämpar på den nedre halvan? Bloggen tror att GIK kommer att återfinnas på den över halvan men kanske en bit från toppstriden. Stommen i truppen är kvar och viktigt för offensiven att Svante Möller är tillbaka ordentligt efter att ha missat stora delar av förra säsongen. När det gäller nyförvärv har laget bland annat fyllt på med unge anfallaren Emil Andersson Bark som hoppade in i några matcher för Qviding FIF i tvåan förra säsongen. Innan dess blev det division 3-spel i Småland där det blev en hel del mål i både Växjö Norra och Gransholms IF. GIK har även stärkt upp målvaktspositionen med rutinerade Richard Nordlund som bland annat spelat i division 1 och 2 med Piteå IF FF. Laget bjöd på en hel del fina resultat i februari och mars även om det inte går att dra några större slutsatser av det. Bloggen tror på en stabil placering på den övre halvan! GIK hann precis spela en träningsmatch innan det tipset publicerades och då blev det en tung 2-5 förlust mot mot 5B-laget Näsets SK.

 

5. ANGERED MBIK

Efter att ha varit och nosat på toppen i 5A de senaste säsongerna (4:a 2017 och 3:a 2018) blev det till slut uppflyttning efter en andraplats förra säsongen. Det är oftast ett ungt lag som Frankie Boakye basar över och ofta får ju laget se sina bästa spelare försvinna uppåt i seriesystemet. Till debutsäsongen i fyran så har dock AMBIK inte tappat så mycket. Målvakten Aristides Rodriguez har lämnat och även Stefan Cvetkovski och Dilan Olsson. Truppen har fyllts på med Mohamed Abouelfath som spelade med Lerkil i trean förra året och även Yosef Ali som lirade i samma serie med Dalen/Krokslätt. Alltid lite svårtscoutat men kommer säkert att klara sig bra och slå sig in på den övre halvan direkt. Det unga laget har lite välbehövlig rutin i bröderna Raisi. Younes (född 1994) gjorde 17 mål förra säsongen och Nadim (född 1992) satte nio. Precis innan den här tippningen visade Angered MBIK bredd då de spelade två träningsmatcher samma dag! Det blev seger 3-2 mot Sandarna BK (4B) och 3-3 mot Bergsjö IF (6A).

 

6. KODE IF

Uttrycket ”höga toppar och djupa dalar” är passande när det gäller Kode IF. Förra säsongen var inget undantag även om det efter halva säsongen såg ut som de faktiskt hade hittat en stabilitet. Laget ledde nämligen 4A inför hösten. Där blev det sen fem raka förluster och till slut en tredjeplats! Sin vana trogen var det mängder av mål och frågan är om inte laget slog något slags rekord då de både gjorde flest mål (76) men även släppte in flest (60)! Bloggen tror att det kommer att bli tuffare för Kode i år och den största anledningen där är att de tappat kraft framåt. Unge Jonathan Hartwig (23 mål och tvåa i skytteligan) har lämnat för Kongahälla i trean och dessutom verkar inte viktige Markus Anderberg (21 mål 2019) komma till spel. Visst har laget fortfarande Rasmus Haraldsson och Oscar Gustafsson kommer säkert bidra framåt också men svårt att ersätta 40+ mål. På mitten har också ordinarie Mattias Nordström försvunnit då han gått till Stenungsund. Truppen har dock också fyllts på med unga spelare från de egna leden men även rutinerade mittbacken Jonas Högberg från Vallens IF. Känslan är att laget kommer få svårt att haka på den absoluta toppstriden utan får finna sig i en mittenplacering.

 

7. YTTERBY IS

Robert Tartagni är inne på sitt tredje år som huvudtränare för ett ungt Ytterby IS. Efter att klubben rasat genom seriesystemet (YIS spelade division 1-fotboll 2010 och åkte ur tvåan 2015) så blev det en sjätteplats 2018. Förra året blev det sen alltså överraskande serieseger i 5A och uppflyttning! Det är i stora drag samma trupp som Tartagni har jobbat med de senaste åren och det är som sagt en ung, ambitiös och utvecklingsbar trupp som bloggen tror kommer klara sig bra direkt i fyran. Laget har dock plockat in några spelare från klubbar runt omkring och tanken var väl att Mathias Thornberg (från FC Komarken) skulle komplettera sin lillebror Joakim (18 mål i 5A 2019) i anfallet men tyvärr verkar en skada sätta stopp för Mathias medverkan. Laget kommer med självförtroende och ett väl inövat spelsätt och de kommer att göra avtryck direkt även om de inte kommer kunna hota i en absoluta toppen.

 

8. JONSEREDS IF

Efter att slutat på en fin fjärdeplats 2018 trillade Jonsered ur trean förra året efter ett misslyckat kval. 2017 blev man tvåa i 4A och kvalade sig upp men nu är man alltså tillbaka. Fredrik Robertsson har lämnat som huvudtränare och istället är det Adej Hayek som tar över. Hayek har fina meriter med Kållered SK  och Älvsborg FF i division 3 och här får JIF en ambitiös och noggrann tränare. Det har varit stor omsättning i spelartruppen och lagets tre bästa målskyttar (Galvan Ayoub 14 mål, Ali Selim 6 mål och Nihad Cengic 4 mål) från förra säsongen har lämnat. Även Kristoffer Jeppsson (alla matcher från start 2019) och Marcus Josefsson (18 matcher från start 2019) har bytt klubb. I runda slängar har väl JIF blivit av med halva sin startelva från förra säsongen. Laget har dock fyllt på truppen bra. Mattias Lindberg är tillbaka i JIF efter att varit högre upp i seriesystemet med både Qviding FIF och nu senast Sävedalens IF. Även trion Pontus Gabrielsson, Oscar Hammarberg och William Nilsson återvänder till JIF efter utflykter i andra klubbar och upphåll. Även Tim Severin har tillkommit och han tillhörde Assyriska BK förra säsongen. Laget hann med en hel del träningsmatcher innan det blev spelstopp och det blev sju förluster och ett kryss i de matcherna. Självklart går det inte att dra för stora växlar av de resultaten nu (och det var mot bra motstånd) men bloggen tror att det blir en mittenplacering för JIF som spontant känns svagare än förra året. Precis innan denna tippningen genrepade JIF mot 4B-laget Eriksberg och där blev det vinst med 2-1.

 

9. PARTILLE IF FK

Efter mycket om och men tog sig Partille IF FK tillbaka till fyran. Det blev en tredjeplats i 5A 2019 och egentligen så betydde det att laget skulle vara kvar. När dock FK Kozara drog sig ur 4A blev det en ledig plats och Partille hade aning bättre poängsnitt än 5B:s trea, Mossens BK. Rutinerade Kim Roland är kvar vid rodret och truppen är väl till de största delarna intakt. Det har dock blivit några tunga tapp: Christian Gustavsson kommer ta ett uppehåll och han var lagets bästa målskytt 2019 med sina 14 mål och duktige Elvir Johansson Ramadani (med meriter från spel högre upp) har lämnat för Croatia Göteborg i sexan. Unge Pontus Jonasson (född 2002) har också lämnat för spel med ÖIS U19. Truppen har fyllts på med ett gäng spelare med förflutet i Lerum men inga som spelade jättemycket förra året. Laget hann med en träningsmatch innan denna tippningen och då blev det 0-1 mot Älvängen (5A). Känslan är att Partille kommer att få kämpa om kontraktet.

 

10. NOL IK

Har återfunnits på den nedre halvan de senast säsongerna med sjundeplatser både 2017 och 2018. Förra säsongen slutade laget nia med bara en liten poäng ner till Lunden Överås under strecket. Hade stora problem med målskyttet och gjorde bara 30 mål på 22 matcher. Början av försäsongen 2020 bjöd väl inte heller på några målkalas. Laget förlorat bland annat med 0-6 mot Sandarna (4B), 0-4 mot Eriksberg (4B) och 0-3 mot 5A-laget Floda. Detta var ju dock innan matcherna stoppades och precis nu innan tippningen tog laget en fin 4-2 seger mot 5B-nykomlingen Önnereds IK. Truppen har fyllts på en del med unga spelare men även Simon Nwabueze som var United Africas bästa målskytt (6 mål) förra säsongen. Nol har även fått in unge Hampus Björkman (född 2001) som gjorde matcher med Ahlafors i trean förra året. På minuskontot så lämnar Niclas Elfving (Ahlafors IF) och Nebeyu Elias (Skoftebyns IF). Båda spelade de flesta matcherna och Elias var målbäst i laget tillsammans med Vladimir Ilic6 mål. Jämfört med de nya lagen som kommer upp känns dock Nol svagare och då kan det inte bli så mycket annat än en tippning nära botten.

 

11. KÄRRA KIF

Kärra slutade på en stabil sjätteplats i 4B förra säsongen men har nu fått flytta över till den andra fyran. Jim Holmelin har lämnat som tränare och istället är det nu Jonny Dackenius som har huvudansvaret. Det är några tunga tapp i truppen inför säsongen. Kaptenen Niclas Andersson (6 mål 2019) har lämnat för spel med FC Heden, bästa målskytten Jonathan Brusberg (10 mål 2019) är klar för Backatorp och lägg även till att både Nicklas Reitz och Marcus Andersson beslutat att inte spela mer. Även Mattias Mattsson (som gjorde 19 matcher förra säsongen) lämnar för Gårda BK. Visst har laget även fyllt på truppen, med bland annat Christian Macasero och Nedim Dzafic från Angered MBIK men ingen av dem spelade särskilt mycket förra året. Spontant känns truppen sämre än förra året och laget kommer att få det betydligt tuffare.

 

12. FC KOMARKEN

Laget, som pendlat lite mellan femman och fyran, stod för sin bästa säsong någonsin sen starten 2007 när de slutade femma i 4A förra säsongen. Det har blivit lite ändringar i tränarstaben då Anders Thornberg har lämnat. Mohamed Abdulrazek som var assisterande tränare förra året har klivit upp som huvudtränare och Parker Aweyubo är ny assisterande. Även Alen Grozdanic ingår i tränarstaben som assisterande. I truppen har trotjänaren Dan Hassan har lämnat för FC HärlandaMathias Thornberg tillhör numera Ytterby IS och Nemanja Jevric (som spelade de flesta matcherna 2019) har gått till IK Kongahälla. Det är även oklart om Jihad Nashabat kommer att spela även om han i skrivande stund fortfarande tillhör klubben. Klubben har dock förstärkt offensivt med Amar Zubcevic från Lunden Överås BK och även försvararen Ali Jalal är tillbaka i FCK-tröjan. Gjorde som sagt sin bästa säsong någonsin 2019 men det känns som det kommer bli lite tuffare i år. Kanske inte för att Komarken blivit sämre men för att nykomlingarna känns starkare. Komarken ska nog vara glada att de inte spelar sin första match förrän efter uppehållet då de föll i mot 4B-nykomlingen Balltorps FF med hela 2-7 strax innan detta tipset publicerades. 

 

/Rasta