Självklart är det speciella omständigheter inför säsongen 2020 och det kommer självklart även att påverka tippningen. En enkelserie ökar chanserna till skrällar och bloggen har inte lika mycket att gå på som i vanliga fall. Det har inte spelats några träningsmatcher på över två månader och självklart betyder det att ett bra resultat i en träningsmatch i februari inte spelar någon större roll när serien börjar i juni. Vissa lag kommer att hinna med en och annan träningsmatch nu med det är ändå inte mycket att gå på!

Hur som helst så gör bloggen ett försök att tippa alla serier men det bli med mer magkänsla än tidigare!

Här kommer iallafall tippningen för 5B!

 

1. NÄSETS SK

Efter två raka femteplaceringar känns det som det är dags för Näset att ta nästa kliv. Det har varit en hel del förändringar i truppen och bland annat har NSK fått tillbaka ett gäng från IK Kongahälla. Jakob Persson, Simon Wallberg Andersson och Kristoffer Frantzich fick mycket speltid i IKK i trean förra säsongen. Målfarlige Frantzich verkar skadefri igen och har gjort en hel del mål på försäsongen. Lägg även till att NSK fått in duktige Sebastián Moya Brenelli som gjorde matcher i trean för Alingsås IF FF förra säsongen. NSK har även plockat in lite unga spelare från Utsiktens och Qvidings ungdomslag. Dock några tunga förluster i Mattias Tuncay och Anton Örth. Matcherna på försäsongen, innan matchstoppet, såg stabila ut där laget bland annat slog 4B-laget Sandarna (1-0) och 6C-laget Azalea BK (5-1) i cupen. Innan matcherna stoppades blev det även fina 4-1 mot 4B-nykomlingen Balltorp och 1-0 mot BK Skottfint (6B). NSK verkar även ha hållit formen under matchuppehållet för i sitt genrep blev det fina 5-2 mot 4A-laget Guldhedens IK! Har inte riktigt räckt till de senaste säsongerna men nu känns det som det är dags för Näset att hålla en hel säsong! 

 

2. MOSSENS BK

Var med och högg i toppen av tabellen förra säsongen och slutade trea, fyra poäng bakom seriesegrarna Väster och två bakom Balltorp. Var sen ytterst nära att få en plats i fyran men 5A-trean Partille fick den på aningen bättre poängsnitt. Det har egentligen inte hänt så mycket i Axel Bergströms trupp men Mossen har ju lyxen att kunna plocka upp duktiga spelare från de egna leden. Bör vara med i toppen även i år men resultaten på försäsongen har varit varierande. Föll i några tidiga träningsmatcher och gick sen in i Södercupen. 0-0 mot Mölnlycke IF (4B) och 0-5 mot Landvetter IS (division 3) innan det släppte och blev 5-1 i derbyt mot 6C-nykomlingen Johanneberg. Mossen hade sen tre raka inställda matcher innan det blev 0-0 mot Guldheden (4A) men hela 1-5 mot Lunden Överås (5A). Det blev även fina 3-0 i derbyt mot IK Virgo (4B) i mitten av april. Sen kom stoppet för träningsmatcher och självklart är det svårt att värdera de matcherna nu. MBK genrepar med ett derby mot 6C-laget Landala men då är redan det här tipset ute. Men bloggen tror att MBK kommer vara med i toppen och slåss. 

 

3. FC LINNÉ

En svag start förra säsongen förstörde den riktiga toppstriden för FC Linné i 5B. Endast en förlust på de avslutande 15 matcherna gjorde dock att laget slutade fyra, bara sex poäng efter seriesegrarna IF Väster. Största tappet är rutinerade anfallaren Robert Lundström som flyttat. Annars är det en rutinerad trupp med Andreas Palmquist, Oskar Roxström och Paul Chandan. Både tränare Olle Johnels och klubbikonen Jesper Strand kan också bidar fortfarande där Strand faktiskt var bäste målskytt förra säsongen. Lägg även till klasspelare som Fred JähnkeAndreas Karlsson och Teodor Sandklef också finns i truppen. Det är även lite nytt med bland annat Jacob Cedemar (från IF Väster) och Tobias Palmquist (förflutet i Göteborgs FF). Innan matchstoppet blev det tre 2×30 matcher i Västra Cupen för Linné. Visserligen segrar mot 6C-laget Pushers (3-1) och 6B-laget Hönö IS (3-1) men förlust mot 4B-laget Björkö (0-2) och laget missade slutspel på målskillnad. Linné hann även med att kryssa mot IFK Göteborgs P17 (2-2) och besegra IF Mölndal (3-0). Kommer de in bra i serien så kan det bli en rolig säsong för Linné men då gäller det att vara med direkt. Har dock valt att inte lira några seriematcher innan uppehållet och vi får se om de får in några fler träningsmatcher på schemat. 

 

4. ÖNNEREDS IK

Önnered är nykomlingar men bloggen tror de kan göra avtryck direkt. Laget vann 6C förra säsongen ganska överlägset och har en riktigt stabil trupp med bland annat Mikael Johansson i mål, Andreas Säfström och Arthur Oresjö på mitten och Gustav Bye (som gjorde 20 mål på en halv säsong 2019) längst fram. Truppen har även spettats till med bland annat Fredrik Rumin, Mattias Fallmyr och Jamie Jansson. Det enda stora tappet är duktige försvararen Andreas Lindgren. Resultatmässigt har det sett ok ut på försäsongen med segrar mot bland annat 4B-laget Väster (3-1) och 6B-laget Hönö (4-0). I cupen gick det lite tyngre i en tuff grupp med förluster mot division 3-laget Öckerö (1-3), division 2-laget Frölunda (2-3) och 4B-laget Askim (0-1). Trots förlusterna så stod laget upp bra mot lag från högre divisionerna. Detta var ju dock innan matchstoppet men laget har hunnit med ett genrep och där blev det 2-4 mot 4A-laget Nol IK.  Bloggen tror att Önnered kommer vara bra med i 5B direkt som nykomlingar.

 

5. DONSÖ IS

Bloggen trodde på ö-laget förra säsongen och det tipset höll inledningsvis innan Donsö föll ifrån toppstriden. Det blev till sist en sjätteplats där laget hamnade lite i ingenmansland. Det var helt enkelt för ojämna prestationer och känslan var att truppen var ganska tunn och det gällde att rätt spelare var med. Albert Hansson var som vanligt målglad och vann skytteligan på 24 fullträffar. När det gäller truppen så har ö-laget fått en väldigt ung trio från Älvsborg (som dock inte spelade med a-laget i ÄFF). På minussidan så lämnar Nils Möller och Anton Höglund men ingen av dem gjorde särskilt många matcher förra året. Den tidiga försäsongen bjöd på ganska stabila resultat även om det blev 0-4 mot 4B-laget Älvsborg och 0-0 mot 7B-laget Slottsskogen/Godhem i Västra Cupen. Det blev dock seger mot seriekollegan Tynnered (3-2), topptippade 6B-laget Västkurd (3-2) och sen en jämn match mot 4B-laget Björkö (förlust 3-4). Stabilt mittenlag men det är mycket som måste klaffa om de ska kunna hota högre upp. Kommer dock helt klart kunna störa alla lag en bra dag. 

 

6. TYNNERED FC

Tynnered FC slutade tvåa i 6C förra säsongen och kvalade sig sedan upp till femman. Har en hel del fin spets i laget med bland annat Egzon Behrami och Fatmir Muric (som gjort en hel del mål på försäsongen). TFC har bland annat fyllt på truppen med ett gäng från Näset med duktige Mattias Tuncay i spetsen, men även Edo Campara (Chalmers) och Yosef Ali (Lerkils IF.) Resultatmässigt var det lite upp och ner på den tidiga försäsongen. I Västra Cupen blev det seger mot 7B-laget Slottsskogen/Godhem (2-0) men uddamålsförluster mot 4B-laget Älvsborg (1-2) och seriekollegan Donsö (2-3). Sen åkte laget på en 1-5 förlust mot 4B-laget Sandarna men slog Slottskogen/Godhem med 4-0. Innan matchstoppet hann även TFC slå seriekollegan IF Mölndal med hela  6-0! Nye tränare Robert Smolander har tillräckligt med spets och kvalitet i sin trupp för att kliva in i mitten av tabellen.  

 

7. FÄSSBERGS IF

Hade det riktigt tufft 2019 med en tiondeplats där kontraktet säkrades tack vare något bättre målskillnad än elva Heden. Målskyttet var det stora problemet med bara 28 gjorda mål på 22 matcher och där Tommy Olsen vann den interna skytteligan på fem mål. Håkan Lindman har lämnat som huvudtränare och nu är det Niklas Tandrup som håller i spakarna. Det har hänt den del i truppen där ett gäng från Solängen (Kristoffer Petric, William Samuelsson, Nichlas Cox, David Daun och Oscar Kjellberg) har anlänt. Av de som spelade mycket förra säsongen är väl det största tappet Ricardo Nascimento och Edvin Nordström. Hur har det sett ut resultatmässigt under den tidiga försäsongen då? FIF slog seriekollegan Warta tidigt på försäsongen med 3-0. Laget stod sen för en fin prestation i Södercupen med segrar mot 4A-laget Guldheden (2-0) och 5A-laget Floda (1-0). Det blev även en hedersam förlust (1-3) mot division 1-laget och blivande cupmästarna Lindome. Innan matchstoppet blev det även en 7-1 seger mot 5A-nykomlingen Götaholm, 2-1 mot Hällesåker (6C) och 1-2 mot Lunden Överås BK (5A). Precis innan seriestarten så drog reservlagsserien igång och efter en överenskommelse med motståndarna Lunden Överås BK så mönstrade båda klubbarna sina starkaste lag. Den matchen slutade 2-2. Fässberg kommer med en ungt lag men många av de spelarna har nu ett par seniorsäsonger i benen. Känslan är att det blir undre halvan men med mer marginal neråt än förra säsongen.

 

8. IF WARTA

Laget kommer från två raka åttondeplatser och känslan är att det blir en liknande placering i år. Det är en ganska intakt trupp där duktige Andreas Stern-Pettersson anslutit från Azalea BK men Andrew Ojstersek lämnat för Lunden Överås BK. Rutinerade måltjuven Erik Lukacs är också tillbaka efter en sväng i Lundby IF. Det är en blandning av yngre spelare (där även Warta har ett U19-lag att hämta spelare ifrån) och några rutinerade pjäser. Klubbikonen och kaptenen Daniel Svensson, Philip Mattsson, Kenan Korac och Ibrahim Kakande kommer ge rutin till truppen. Resultatmässigt såg det ok ut tidigt på försäsongen med segrar mot 5A-laget Floda (4-1) och 6B-laget Västkurd (3-2). Det blev även en tidig förlust mot seriekollegan Fässberg (0-3) och 2-4 mot 5A-laget Vardar/Makedonija. Efter matchuppehållet har inte Warta hunnit spela något men kommer att möta 6B-laget Västkurd men då är detta tipset redan ute. Det är alltid svårtippat med lag med många unga spelare som utvecklas mycket mellan säsonger och plötsligt kan blomma ut och göra rejält avtryck. Känslan är väl en placering på den undre halvan men med lite marginal till bottenstriden.

 

9. HOVÅS BILLDAL IF

De senaste säsongerna har bloggen tippat att Hovås åker ur men Hovås har inte brytt sig om det och krånglat sig kvar. Laget blev nia både 2019 samt 2018 och 2017 blev laget tia och höll sig kvar på målskillnad. Det är fortfarande ett ungt lag men nu har många fått ett par nyttiga säsonger med seniorfotboll. Det finns dock rutin hos Robin Börjesson, Adam Kling och Daniel Danestedt vilket kan bli viktigt men de unga spelarna lär ta för sig mer och mer. I truppen har hänt mest i tränarstaben med lite nya namn. Resultaten på den tidiga försäsongen har väl varit lite blandade. Det blev fina segrar i Västra Cupen med 4B-laget GFF (3-2) och 6C-laget SK Argo (4-0). I slutet har det dock blivit tre raka förluster mot division 6-lag: 2-4 mot Västkurd, 1-3 mot Hällesåker och 1-4 mot Croatia. Innan matchstoppet hann även Hovås förlora mot 5A-laget Floda med 0-5. Nu när matchspelande har kommit igång igen så har laget förlorat mot Askim (4B) med 2-1 och ska även möta Björndammen/Öjersjö (5A) innan sommaruppehållet. Hovås kliver nämligen inte in i 5B förrän i augusti. Bloggen går emot de senaste årens tippande och tror att Hovås håller sig kvar men att det kommer bli tufft. Det återstår att se om detta jinxar Hovås säsong. Kanske har bloggens tippande de senaste säsongerna gett laget den där lilla extra tändvätskan?

 

10. KUNGSLADUGÅRDS BK

KBK var med fint 2018 med en fjärdeplats men hade ingen kanonsäsong 2019. Laget hamnade lite i ingenmansland och slutade sjua med bland annat hela åtta kryss. Offensivt var det lite problem med bara 32 gjorda mål och blev mållösa i sju matcher. Fredrik Herrmann och Anjan Nilsson var målbäst på blygsamma fem mål var. Defensivt var det förvisso stabilt med 33 insläppta. Årets tidiga försäsong har sett lite likadan ut. I Västra Cupen blev det noll mål framåt och förluster mot 6A-laget Inter Linné (0-2), 4B-laget Väster (0-1) och 6C-laget Styrsö (0-2). Självklart lite oroväckande. Försäsongen avslutade med 1-1 mot 4B-laget IK Virgo och 2-6 mot division 3-laget Dalen/KFF. Truppen verkar hyfsat intakt men Nihal Behrens (huvudtränare) och Patrik Andersen (assisterande tränare) är nya tränare då Christer Svensson tackade för sig. Efter matchstoppet så har KBK hunnit spela 3-3 mot 6B-nykomlingen Knippla IK (där KBK:s ordförande Marcus Angelin för övrigt lira!) Det känns lite oroväckande för KBK men de bör vara tillräckligt stabila för att hålla sig ifrån nedflyttning. 

 

11. IF MÖLNDAL FOTBOLL

Det är inte ovanligt att när väl ett lag rasar ur en serie att de rasar vidare. Mölndal hade en riktig tung säsong 2019 med endast fem inspelade poäng och 99 insläppta mål i 4B. Laget blev toksist och får alltså ta nya tag i femma. Bloggen har tyvärr dålig insyn i klubben just nu men det har iallafall blivit ett tränarbyte. Guy Lukebani och Joakim Andersson har lämnat och istället är det Joakim Karlsson (huvudtränare), Richard Nilsson (assisterande tränare) och Mats Fors (assisterande tränare) som kommer ha ansvaret. Känslan är att det bli ett ungt lag och på försäsongen (innan matchstoppet) blev det fem raka förluster mot 4B-laget Balltorp (0-3), division 3-laget Kållered (1-5) och Lindomes juniorer (1-5), seriekollegorna Tynnered (0-6) och FC Linné (0-3). 2-22 på de matcherna är ju helt klart oroväckande. Självklart var det ett tag sen de matcherna spelades och laget besegrade 6A-laget Tollered med 4-2 nu i mitten av juni. Trots den vinsten så tror bloggen att det blir en riktigt tuff säsong för Mölndal! 

 

12. MÖLNLYCKE-SJÖVALLA IS FK UTGÅTT

 

Laget trillade ur 4B förra säsongen och det ryktades en del om att det var tufft att få ihop lag. Tyvärr kom sen beskedet att laget inte skulle komma till spel. Som alltid tråkigt när detta händer. 

 

/Rasta