Självklart är det speciella omständigheter inför säsongen 2020 och det kommer självklart även att påverka tippningen. En enkelserie ökar chanserna till skrällar och bloggen har inte lika mycket att gå på som i vanliga fall. Det har inte spelats några träningsmatcher på över två månader och självklart betyder det att ett bra resultat i en träningsmatch i februari inte spelar någon större roll när serien börjar i juni. Vissa lag kommer att hinna med en och annan träningsmatch nu med det är ändå inte mycket att gå på!

Hur som helst så gör bloggen ett försök att tippa alla serier men det bli med mer magkänsla än tidigare!

Här kommer iallafall tippningen för 6B!

 

1. VÄSTKURD BK

Västkurd får leva med att de för tredje året i rad får topptipset. Det är ingen hemlighet att klubben vill högre upp i seriesystemet men 2018 var det IF Vardar/Makedonija som blev för svåra i 6D (VBK tvåa) och förra året blev det en tredjeplats bakom Hisingen FC och Neutrala IF (i 6B). En redan fin trupp har bland annat förstärkts med rutinerade målvakten Dejan GorcanacKerat Saloinman Mosa (som kommer från spel med IFK Uddevalla i division 2) och spelskicklige Behzad Kurdali (senast i Argo/Masthugget). I slutet av försäsongen kom även duon Ihab Yasin och Enis Maljici som båda var med och spelade upp Kortedala IF i trean förra säsongen. Det stora tappet är självklart anfallaren Mario Atanasovski som gjorde 35 mål förra säsongen. Men Hakan Celik är kvar (31 mål 2019) och nyförvärven kommer säkert att tillföra mål framåt. Tidigt på försäsongen hann laget med vinster mot 6C-laget Azalea (4-1), 5B-laget Hovås Billdal (4-2) och 6A-laget Syrianska/Arameiska 4-1. Det har dock blivit förluster mot Semberija (4A) med 1-4 och 5B-lagen Donsö IS (2-3) och Warta (2-3). På andra sidan corona-direktiven har det blivit en match, 2-2 mot Warta (5B). Sett till truppen så är det inget lag i 6B som kan matcha VBK och över en hel säsong (eller i detta fallet en halv) borde det betyda serieseger. Tredje gången gillt för Västkurd!

 

2. NEUTRALA IF

Efter mycket om och men är Neutrala IF tillbaka i 6B. Det flesta som hängt med i lokalfotbollen vet vad som har hänt. Neutrala slutade tvåa i 6B förra året och fick kvala till femman. I slutet av sista kvalmatchen mot Tynnered spårar matchen ur i slutet efter att en Neutralaspelare fysiskt gett sig på domaren. Efterspelet blev utdraget där Neutrala och Svenska Fotbolllförbundet var överens om hur tävlingsbestämmelserna skulle tolkas medan Göteborgs Fotbollförbund ville ha uteslutning och avstängning från allt spel 2020 (dock utan stöd i TB). Till sist kom beslutet att NIF får spela division 6-fotboll 2020. Enligt de uppgifter bloggen har så kommer Neutrala med samma trupp som förra året och då bör de självklart vara ett topplag. Vladimir Karanovic är tillbaka som tränare (han hade NIF senast 2017). Sen är det svårt att veta hur mycket alla vändor och överklagningar har påverkat truppen. Vi får självklart hoppas att Neutrala tar sitt ansvar när det gäller uppförandet på planen och och rubrikerna säsongen 2020 enbart handlar om det fotbollsmässiga.

 

3. BK SKOTTFINT

Daniel Åmans Skottfint orkade inte haka på toppen förra säsongen utan slutade femma. Bloggen tror att laget kommer att ta några kliv till denna säsongen även om de inte kommer kunna hota Västkurd. Truppen har fyllts på med duktige Jacob Mårtensson (från division 4-laget Kinna IF) och även Fredrik Gabrielsson (förflutet i Landvetter IS). Sen innan finns målfarliga duon André Klint (17 mål 2019) och Gustav Nilsson (14 mål). Huvudtränare Åman har även fått in två rutinerade namn till tränarstaben, nämligen Anders Hammarström och Kristofer ”KL” Landahl. Resultaten tidigt på försäsongen har sett stabila ut med bland annat segrar mot 5A-laget Bosona-Bosna (2-0) och 7C-laget Lundby IF (5-0). Laget har även stått upp riktigt bra mot motstånd högre upp. 0-2 mot 5A-laget Finlandia/Pallo AIF, 0-1 mot Näsets SK (5B) och nära en skräll i HM efter 2-3 mot 4B-laget Eriksberg. Laget har även hunnit med en del matcher nu efter matchstoppet och bland annat vunnit mot Lundby (7C) med 3-1 och förlorat med samma siffror mot Croatia (6A). Precis innan denna tippning skickades ut framkom det även att Skottfint besegrat 7C-laget Backatorp IF med 3-1. Bloggen tror att Skottfint kan vara med och slåss om platserna bakom Neutrala och Västkurd.

 

4. HJUVIKS AIK

Efter ganska många säsonger på den nedre halvan i division 7 så blixtrade Hjuvik till och vann 7C förra året. Laget smög lite under bloggens radar och lyckades knyta till sig en hel del fina namn med meriter både i Torslanda IK och IK ZenithOscar Lösnitz var bäste målskytt med sina tio mål och Marcus Størup snittade mer än ett mål på match (9 mål på 8 matcher). Laget var också stabila defensivt med den gamla lokalfotbollsräven Danny Höglund-Field (som till slut verkar ha hittat hem) i spetsen. Truppen är i stort sett intakt och det har även ryktats om några riktigt fina nyförvärv med meriter från spel högre upp. I skrivande stund är det dock inget klart men vi får se om det briserar några transferbomber. Oavsett så kommer Hjuvik att klara sig riktigt fint i sexan. Känslan är att det inte riktigt kommer räcka till en toppstrid men de kommer vara och stöka på den övre halvan. Hjuvik hann inte med så många matcher tidigt på försäsongen men det blev iallafall 1-2 mot 4B-laget IK Zenith och 2-4 mot Torslanda IK:s juniorer. Nu i juni kom en fin 4-2 seger mot 6A-laget Gamlestaden FF

 

5. HÄLSÖ BK

Ö-laget rådde inte på topptrion förra säsongen men blev iallafall solklar fyra med en hel del poäng ner till femman Skottfint. Laget visade stundtals klass då det blev segrar mot både ettan Hisingen och trean Västkurd. HBK:s 84 mål var även näst flest i serien efter Västkurd. Truppen känns hyfsat intakt men det har blivit ett byte i tränarstaben där Janne Nousiainen är ny och Johnny Svensson kliver ner och bara fokuserar på målvaktandet. Laget har dock bara hunnit med tre matcher på försäsongen (innan matchstoppet) och det blev tre förluster: 1-3 mot 6C-laget Azalea BK, 0-4 mot 6A-laget Fröjdens FK och 1-4 mot Öckerö IF:s juniorer. Inga jätteimponerande resultat och bästa målskytten 2019, Gustav Börjesson (18 mål), har missat hela försäsongen på grund av skada. Kan de dock hitta höstformen från förra säsongen så kan de bli farliga!

 

6. HÖNÖ IS

Laget trillade ur 5A förra säsongen och tar nu nya tag i sexan. Tanken var att laget skulle ledas av rutinerade lokalfotbollstränaren Kristofer ”KL” Landahl men han och klubben gick skilda vägar under försäsongen. Istället är det Peter Dangardt och Magnus Nilsson som basar över årets HIS. Det är ett ungt HIS som kommer till start men känslan är att de kommer vara vältränade och välförberedda inför säsongen. Emil Lindhult är ny och kan bli en liten joker. På minussidan har nyttige Edvin Alexandersson lämnat för Sandarna BK. Tidigt på försäsongen svarade ö-laget för stabila insatser i Västra Cupen med ett fint kryss mot 4B-laget Björkö (2-2), förlust med 1-3 mot 5B-laget FC Linné och en 2-1 seger mot 6C-nykomlingen Pushers. Innan matcherna stoppades hann även HIS med en 5-1 seger mot 7C-laget Backatorp och 1-1 mot 6C-laget Styrsö BK. Kommer säkert att kunna störa de flesta lagen men känslan är att de unga laget kan få problem att hålla en jämn nivå i alla matcher. 

 

7. FÖRENAD TURKISK UNGDOM

FTU brukar vara med och slåss i toppen av sexan men har haft två lite mindre bra säsonger. Fjärdeplatsen 2018 följdes upp av en sjundeplats förra säsongen. Romeo Vidovic är tillbaka som huvudtränare men annars är truppen ganska intakt. Laget har blandat en hel del under den tidiga försäsongen. FTU tog sig vidare från gruppspelet i HM efter 0-3 mot Zenith (4B) och 7-0 mot Brämaregården (7C). I slutspelet blev Finlandia för svåra (2-3). Laget hann sedan med 0-4 mot Inter Linné IF (6A) innan matcherna stoppades. Truppen ser som sagt liknande ut och FTU kommer säkert vara spelskickliga och Oguzhan Yilmaz kommer med största sannolikhet göra sina mål. Känns dock lite för ojämna för att hota längre upp i nuläget.

 

8. BJURSLÄTTS IF

Riktigt svårbedömda då Bjurslätt kommer från ett riktigt tungt 2019. Det blev en niondeplats till slut där laget var insyltade i bottenstriden och bara vann fyra matcher på hela säsongen. Enligt de rapporter bloggen fått så är truppen i stort densamma men bland annat har Goran Mihajlovic anslutit från FK Kozara och han gjorde en del matcher i fyran förra året. BIF imponerade iallafall under den tidiga försäsongen. Laget hann med hela sju träningsmatcher med bland annat fina segrar mot 7C-laget Hermansby (9-2), 6A-laget Fröjdens FK (1-0), 6C-laget Landala IF (4-0) och 7A-laget Bergum (5-3). Bjurslätt föll visserligen i sista matchen innan matchstoppet mot Göteborgs SIF (6C) med 0-4 men känns betydligt mer på tårna inför den här säsongen. Frågan är ju hur matchuppehållet har påverkat laget och bloggen hittar inga träningsmatcher nu efter de nya direktiven. Bör kunna hålla sig på behörigt avstånd från bottenstriden och fightas högre upp i tabellen.

 

9. DISERÖD SK

Laget hamnade på en stabil åttondeplats 2019 med ganska bra marginal neråt. Inför säsongen 2020 har det varit tämligen tyst kring klubben. Det har bara spelats två träningsmatcher (i slutet av mars). Mot division 6-laget Ubbhult/Hällingsjö (där hittades inget resultat) och mot nystartade division 7-gänget IK Västanå (seger 6-0). Truppen är hyfsat intakt men Thomas Hult (slutat) och Gustav Fuxling Thorson (flytt) har lämnat. Båda gjorde en hel del matcher förra året och Fuxling Thorson brukar vara en stabil målskytt. Jesper Bengtsson är en fin värvning då han gjorde matcher med Kongahälla i trean förra säsongen. Svårt att säga men en plats på den nedre halvan där de möjligen kan bli insyltade i bottenstriden.

 

10. CHALMERS STUDENTKÅRS IS

Chalmers gör sin fjärde säsong i seriespel och sin tredje i 6B och har etablerat sig som ett stabilt mittenlag med en sjätteplats förra året. De centrala studentlagen är alltid luriga och svårscoutade. Ofta ganska stor omsättning på spelare och dessutom  spelare utan bakgrund i lokalfotbollen. Har fått in en del intressant namn, bland annat Karl Wennerström som var med och vann division 5 med Eds FF förra säsongen och Erik Gedda som har gjort division 3-matcher med Storfors AIK. Känslan är att de blir luriga när de har med sina bästa gubbar men det är som alltid svårt med studentlag då spelare försvinner iväg lite då och då. Har lirat en del tidiga träningsmatcher med bland annat 0-1 mot Tollereds IF (6A), derbyseger mot Göteborgs SIF (6C) med 4-2 och 0-0 mot 6C-laget Vrångö. I sista matchen innan matchstoppet blev det 1-1 mot Göteborgs City (7B). Bloggen hittar inga matcher nu efter de nya direktiven. Känns som en placering på den undre halvan för Chalmers där de säkert kan ställa till det i enstaka matcher för lagen högre upp men de får också passa sig så de inte dras in i bottenstriden. 

 

11. AIF GÖTEBORG

Arbetarnas IF har pendlat lite mellan sexan och sjuan och klev upp som trea från 7C förra säsongen trots att de egentligen missade i kvalspelet. När sen Kozara drog sig ur 4A blev det en plats ledig i sexan och den gick till AIF. När det gäller truppen så är helt klart det stora tappet duktige mittfältaren Joel Otterloo Kuronen (6 mål på 17 matcher förra säsongen) som gått till Pushers BK. Även Joachim Frej har lämnat och återvänt till Inter Linné IF. Annars kommer mycket att handla om mittfältarna Kim Holm (AIF:s bästa målskytt med 10 mål 2019) och Henrik Andrén (näst bästa målskytt med 8 mål). AIF har lirat tre jämna träningsmatcher tidigt på försäsongen där det blivit tre uddamålssegrar mot 6A-laget Inter Linné (5-4), 7C-laget Geesguud (4-3) och 6C-laget Landala IF (3-2). Laget verkar inte ha spelat några matcher nu efter de nya direktiven. AIF kommer att få kämpa för kontraktet. 

 

12. KNIPPLA IK

Laget åkte ur 6D 2018 men krånglade sig tillbaka till sexan förra säsongen efter en tredjeplats i 7B, kvalspel och sen till slut uppflyttning efter att Neutrala IF uteslöts av förbundet (som sen ändrades men då hade KIK redan fått sin plats). Knippla fortsätter att plocka in unga spelare från Öckerös juniorlag men har även fått tillbaka Kwame Amoateng, vilket kan bli riktigt viktigt. Isak Torgersson är även tillbaka efter en sväng i Fröjdens FK (6A). Det har väl sett sådär ut med de tidiga träningsmatcherna med 0-3 mot Torslandas juniorer, 0-2 mot 7A-laget Göteborgs City, seger 2-1 mot Pushers (6C) och även 1-3 mot 6C-laget Vrångö. Efter matchstoppet så har det blivit fina 3-3 mot 5B-laget Kungsladugård. Kommer få fightas för att hålla sig kvar och det gäller nog att ta sina poäng hemma på Tranbärsvallen!

 

13. SURTE IS FK

Tyvärr har bloggen lite dålig insyn i Surte men laget hade det riktigt tufft förra säsongen med en tiondeplats där laget höll sig kvar tack vare 0-0 i sista omgången mot Diseröd. Laget tog bara en seger efter sommaren och hade tur att lagen under i tabellen hade det ännu tuffare. Det fanns bara en rapporterad träningsmatch innan matchstoppet och där föll laget med 2-4 mot Nol IK:s juniorer. Nu i juni har laget spelat en match till och där föll man med 2-5 mot 7A-laget Gunnared. Bland övergångarna som bloggen snappat upp så har laget tappat Asmir Huskic (till Solängens BK) och Jonas Henriksson (till Floda BoIF) men ingen av dem gjorde särskilt många matcher 2019. Även Leonard Abrahamsson (som spelade de flesta matcherna 2019) lämnar även om det inte är klart med ny klubb. Surte har dock fått in ett gäng spelare från nedlagda Nödinge SK och även Robin Larsson som gjorde lite inhopp i trean med Kongahälla förra säsongen men det har inte varit någon optimal försäsong. Hur som helst är känslan att Surte kommer få ännu ett tungt år och återfinnas i botten av 6B.

 

/Rasta