Så här gick det i helgens 5A-matcher:

 

FREDAG 28/8

Finlandia/Pallo AIF – IF Vardar/Makedonija 2-2 (0-1)

Det var ett formstarkt Vardar som begav sig till Tuvevallen i fredags då laget hade två raka 3-1 segrar i ryggsäcken. Det var dock även ett hemmalaget som hade en fin svit på tre raka segrar. Det var Vardar som inledde målskyttet när Emil Pettersson gjorde 1-0, ett resultat som stod sig in i pausen. I andra kunde sen Jakob Ström kvittera på en frispark ganska omgående men i mitten av andra kom 2-1 för gästerna (målskytt Stefan Cvetkovski). Finlandias svar kom direkt när Alexander Berntsson kvitterade.

Finlandia/Pallo AIF:s ena tränare, Kenneth Lindfors, sa så här om matchen:

”Det var en ganska medioker division 5 match där ett lag trillade boll i ett lågt tempo och det andra laget kunde jogga i lugn och ro i sitt försvarsspel. Vardar kan ta ledningen när vi bjuder dom på ett mål. Resten av halvleken fortsätter på samma sätt, Vardar står för bollinnehavet och vi lunkar mest omkring. De leder rättvist med 1-0 i halvlek. I andra piggnar vi till något och kvitterar ganska omgående när det är deras tur bjuda tillbaka på ett mål. Efter detta skapar vi flera lägen som vi borde förvaltat bättre. I mitten av andra blir återigen allt för passiva när deras kapten fick kliva med bollen från kanten och komma in och avlossa ett skott som sitter. Vi hade fyra spelare i hans närhet men ingen kliver på utan väntar på lagkamraten bredvid ska göra något! Tyvärr var detta ett fenomen som genomsyrade hela laget idag, vi ville gärna lämna över ansvaret till någon annan i laget oavsett om det gällde försvarsspel som anfallsspel. Vi kvitterar till 2-2 nästa på avsparken och borde avgjort på slutet sett till chanser men kanske inte var värda det heller. Som sagt em tempofattig match där Vardar stod för bollinnehavet och vi stod för det tråkiga försvarsspelet. Oavgjort var nog helt rättvist men är otroligt missnöjd på vår insats. Vi får bryta ihop under helgen och komma starkare och mer påkopplade nästa vecka. Vill samtidigt önska vardar lycka till i fortsättningen. Bäst på plan var huvuddomaren denna kväll som gjorde en bra insats i 90 minuter.”

Vardars Martin Trpkovski hade följande att säga till bloggen efter matchen:

”Vi kommer till matchen med ett bra självförtroende. Vi äger matchen första 30 och spelar ut Finlandia totalt. Vi leder första halvlek rättvist och kunde haft med oss fler än ett mål med lite flyt. Andra halvlek börjar inte bra för vår del och Finlandia sätter press på oss och får även in ett mål från en frispark. Matchen fortsätter med ganska mycket långbollar från båda lagen och ett flertal chanser uppstår. Vi lyckas dock göra mål först men får direkt en i baken direkt efter avspark ock dålig fokus från vår sida. Sista delen av matchen kunde slutat lite hur som helst efter lite Hawaii-fotboll. Kryss är ett rättvist resultat.”

För Finlandia var det första krysset och laget har nu 13 inspelade poäng på sju matcher och är tvåa i tabellen.

Vardar inledde med två raka förluster men har nu sju poäng på de tre senaste.

 

Floda BoIF – Hisingen FC 2-1 (1-0)

Floda fortsätter att vara inblandade i täta matcher och i fredags blev det en fin 2-1 seger mot pigga nykomlingen Hisingen FC. Det skulle bli en match med en hel del kort och HFC inledde med ett rött efter tre minuter då lagets målvakt fick lämna efter hands utanför straffområdet. Efter en dryg halvtimme kan Mio Hopkins ge hemmalaget ledningen med 1-0 och nästan direkt i andra kommer 2-0 (Erik Lundahl). Det var som sagt en hel del kort (tolv gula och två röda) och med ungefär 25 kvar får även en Floda-spelare lämna efter två ostskivor. Fernando Martins De Souza gör det hela lite spännande när han reducerar med en kvart kvar men matchen bjuder inte på några fler strutar.

Flodas kapten Hjalmar Holgersson sa så här om segern:

”Ja, den satt fint! Matchen präglas till en början av att deras målvakt blir utvisad efter att tagit bollen med hand utanför straffområdet. Det är det första som händer. I stort lyckas vi utnyttja det numerära överläget och skapar chanser och gör både 1-0 och 2-0. Matchen tar en rejäl vändning när vi får en man utvisad i mitten av andra. Med det får de vittring och lyckas få in en reducering med kvarten kvar, vilket leder till en forcering av dem. Det skapar viss oro hos oss som inte hade uppstått om vi lyckats punktera matchen genom att få in 3-0 när vi var en man mer. Som så ofta kommer i slutet chanser för dem, men även några för oss. Vi lyckas dock hålla rent, vilket personligen gav en oerhörd lättnadens känsla efter slutsignalen.”

HFC:s Nikola Zivkovic sa så här om förlusten:

”Efter förra matchen mot United Africa och allt som hände där så har fokus legat hela veckan på att vi endast ska fokusera på oss själva och sluta ta dumma och onödiga kort. Två minuter in matchen slår Floda en långboll som vår målis feltajmar och tar med handen utanför straffområdet och vi åker på ett helt korrekt rött kort. Det kommer som en riktig kalldusch och vi får ännu en match den här säsongen ett extremt tidigt rött kort. In kommer en utespelare (som gör det riktigt bra för att vara utespelare) i mål. Floda spelar på sitt sätt med en target på topp och gör det svårt för oss. De gör 1-0 och det känns som att vi har svårt att ställa om hela första halvlek efter vårt röda kort. I andra får de in ett tidigt 2-0 men vi spelar upp oss, gör 1-2 och trots en man mindre gör vi en riktigt bra andra halvlek där vi med lite tur hade kunnat ta med oss en poäng hem. Tackar Floda för en god match och önskar de lycka till i fortsättningen.”

För Hisingen var det första förlusten efter två inledande segrar. Floda står nu på tre segrar och tre förluster efter sex matcher.

 

LÖRDAG 29/8

United Africa FC – Älvängens IK 1-5 (1-0)

I toppen av 5A så ångar Älvängen på och i lördags blev det en femetta mot United Africa på Gamlestadsvallen. Hemmalaget fick en tidig utvisning på sin målvakt Daniel Quaye men kunde ändå gå till halvtidsledning med 1-0 efter mål av Gabriel Idehen. I andra kunde dock ÄIK vända och Robert Hedelin satte både 1-1, 2-1 och även 3-1 under den första halvan av den andra halvleken! I slutet kom även 4-1 (Joakim Karlefäldt) och 5-1 (Eglinor Zaimi).

ÄIK:s Marius Evensen sammanfattade segern så här:

”Tycker vi gör en bra match! De får en tidig utvisning, vilket gör att vi kan styra spelet tidigt! Åker på ett tungt baklängesmål, men trycker på i andra halvlek och vårt anfallsspel är riktigt bra just nu! Så får vi göra fem framåt, med bud på flera. Så det får vi vara nöjda med!”

ÄIK:s matchrapport hittas HÄR.

På de sex första matcherna har nu Älvängen fem segrar och en förlust och toppar därmed tabellen.

UAFC har två segrar, ett kryss och två förluster hittills.

 

Utbynäs SK – FC Bosona-Bosna IF 2-4 (2-1)

Nykomlingen FC Bosona-Bosna IF fortsätter att gå bra och tog sin fjärde seger för säsongen i helgen. På Lemmingvallen i Utby blev det till slut vinst med 4-2. Det var dock hemmalaget som hade greppet om matchen och ledde med 2-0 i mitten av första efter mål av Dorde Stojanovic och Haron Heidarzai. Innan paus får dock gästerna in en reducering genom Romano Berisa och samme Berisa kvitterar direkt i andra. Strax efter kvitteringen kommer också 3-2 (Anel Kadiric) och även 4-2 (Rusmir Palalija)! Bosona-Bosna får sen spela med en man mindre sista kvarten efter ett rött men i slutet får även hemmalaget en utvisning och det blir bortaseger.

USK:s Alexander Sjursen kommenterade förlusten så här:

”Tycker vi gör en stark första halvlek, där jag tycker vi är det bättre laget! Sen i andra halvlek släpper vi in två snabba mål och då går vi ner oss och sen orkar vi inte jobba tillbaka in match! Bosona-Bosna är det bättre laget i andra och det blev väl rättvist att de vann. Sen ska jag säga att vi har bara tre man över 21 i dagens startelva, så jag tycker de ska har kredd för sitt jobb speciellt första halvlek. Men grattis till Bosona-Bosna!”

Bosona-Bosnas tränare Darmin Muslimovic sa så här till bloggen efter matchen:

”Första halvlek gör Utbynäs det väldigt bra med deras unga lag. Första 35 är vi inte alls med. Vi gör några positionsändringar och lyckas reducera innan halvlek. Andra halvlek går vi ut som ett nytt lag och gör tre mål inom loppet av 10 minuter tror jag. Sen kontrollerar vi resten av matchen ganska bra trots en man mindre sista 10. Gött med tre poäng.”

Bosona-Bosnas matchreferat hittas HÄR.

Bosona-Bosna har inlett säsongen fint och är med i toppen efter fyra segrar och bara en förlust på de fem första. Tuffare för Utbynäs som har tre förluster och en seger hittills.

 

Björndammens BK-Öjersjö IF – Romelanda UF 2-3 (1-2)

Det blev en jämn tillställning på Furulund i lördags när Romelanda kom på besök. Gästerna fick en smakstart med två mål första kvarten. Martin Persson gjorde mål mål redan efter fem minuter och Max Yngve satte tvåan. Mikael Kubic reducerade dock för hemmalaget i den sista minuten av den första halvleken. RUF ryckte dock igen när Rasmus Ottosson satte 3-1 i mitten av andra. BBK-ÖIF svarade med en reducering med kvarten kvar (Pontus Börjesson på straff) men kom aldrig ifatt.

BBK-ÖIF:s Pontus Börjesson sammanfattade matchen så här:

”Ja, ännu en tung uddamålsförlust där jag tycker att vi återigen dominerar matchen. Romelanda är experter på spelet ovanför knähöjd och vi faller in lite i deras sätt att spela i första halvlek vilket gör att vi inte riktigt kommer in i matchen från start. Kort summerat så bjuder vi på billiga mål bakåt samtidigt som vi slår bort enkla passningar framåt, då är det svårt att vinna matcher. Men vi får bygga vidare på grundidén i vårt spel som periodvis är riktigt fint, borra ner huvudet och bara köra framöver. Det är små marginaler som avgör i år.”

RUF:s assisterande spelande tränare Björn Sjösvärd sa så här om matchen:

”Oerhört viktig seger då en förlust hade inneburit att vi verkligen hade legat nere i botten! Vi börjar matchen riktigt bra första 20 minuterna. Därefter kommer Björndammen/Öjersjö in i det alltmer och matchen blir jämnare. Det känns ändå som att vi ska hålla 2-0-ledningen till halvtidsvilan, men precis innan klockan slår 45 reducerar hemmalaget. I andra gör vi 3-1 i mitten och allt känns kanon, men kort senare reducerar Björndammen/Öjersjö på straff. Minuterna mellan 75-85 är riktigt jobbiga. Vi har panik och slår undan, samtidigt som vi också får ett par lägen att avgöra som vi missar. Slutminuterna blir något mer kontrollerade, men som helhet krigar vi till oss denna seger utan att glänsa spelmässigt.”

RUF:s matchrapport hittas HÄR.

Viktig seger för Romelanda som kom till matchen med två raka förluster. Hemmalaget har nu två förluster och en vinst på sina tre inledande matcher.

 

SÖNDAG 29/8

Götaholm BK – Lunden Överås BK 2-5 (0-4)

Lunden Överås BK har varit den stora gåtan hittills i 5A då laget inlett katastrofalt med fem raka förluster! Igår kom dock äntligen den första segern när Götaholm besegrades på Gamlestadsvallen med 5-2. Lunden rivstartade och hade 1-0 tidigt nät unge Levi Ljungdahl satte 1-0. Det var hela 4-0 i paus efter mål av Patrik Magier, Ljungdahl igen och Stefan Runeman. Götaholm kom lite närmare i andra efter mål av Tobias Bui och Tony Rintamäki men när Mårten Widén satte 5-2 var det klart. 

Lunden Överås tränare Magnus ”Böjen” Carlsson sa så här om säsongens första seger:

”Äntligen seger…det har varit mycket stolpe ut, bortdömda mål, sena mål som kostat poäng men nu fick vi välförtjänt vinna. Tuffa förutsättningar inför match då vi pga skador och sjukdomar tappade 5 spelare som startade sist. Men spelarna tog ANSVAR och gör det kanonbra. 47 årige målvaktstränaren Joacim Rydbeck fick kliva in i mål och gör det charmant. Lugn, trygg och med mycket pondus. På topp fick 17 årige Levi Ljungdahl göra debut i a-laget och han tog verkligen chansen och gav oss ett hot i djupled och noterades för 2 mål och en assist. Vår höga press gav bra utdelning i första och vi hade 2-0 efter knappa 20 minuter. Vi fortsatte halvleken ut och 4-0 speglade matchbilden Tyvärr lite slarv första 15 av andra och helt plötsligt 4-2 och en gnutta nerv men när 5-2 kom var det game over. I och med segern hoppas jag att vi kan bygga vidare på detta och ge serieledarna Älvängen en tuff match nästa helg.”

GBK:s Joao Mabiala sa så här om förlusten:

”Ja du, en väl utförd match av Lunden speciellt första 45 där de har en hög press som vi inte riktigt kunde hantera och resultera i flera individuella misstag som de utnyttjar tillfullo tyvärr. Andra halvlek höjer vi oss och trycker ner Lunden i stort sett hela andra halvlek. Vi vinner andra halvlek med 2-1 men sammanlagt slutar matchen 5-2. Blev tyvärr för tungt med en 0-4 underläge inför andra halvlek även fast vi försökte komma ikapp. Ett antal matcher kvar så det är bara att gratulera Lunden och vi i Götaholm får helt enkelt fortsätta träna hårt och tro på att vi vänder den här dåliga inledningen av säsongen.”

Lunden Överås matchreferat hittas HÄR. Bloggen har också lånat bilden till inlägget från Lundens hemsida. 

Första segern för Lunden alltså och vi får se om det är början på en klättring i tabellen. Tuffast möjliga motstånd redan i nästa match när de ställs mot serieledarna Älvängen

Nykomlingen Götaholm har nu tre förluster och en seger på sina fyra första. 

 

/Rasta