Vi går vidare med helgens 4B:

 

FREDAG 11/9

Sandarna BK – KF Velebit 0-2 (0-1)

Serieledarna Velebit tog ännu en seger när de hämtade hem tre pinnar från Majorna efter 2-0 mot SandarnaGröna Vallen i fredags. Gästerna hade med sig 1-0 in i pausvilan efter att Serdar Kaymaz hållit sig framme strax innan halvtid. Det var sen inte förrän åtta minuter från full tid som Kassim Coaney kunde göra 2-0 och stänga butiken. 

SBK:s Simon Chekroun sa så här om förlusten:

”Vi gör en bra match. Styr första halvlek med bra passningsspel och mycket bollinnehav. Vi skapar många chanser, jag har en stolpe ut och ytterligare några som jag borde förvaltat bättre. Velebit har många bra spelare, en bra mix av erfarenhet och spets. Stabila bakåt, tunga på fasta och snabba i djupet. Tyvärr slarvar vi alldeles för mycket. Gör man inte mål på de chanser man får och bjuder på för mycket bakåt vinner man inte sånna här matcher. Velebit är ett topplag och vi krigar på den undre halvan – tron på vinst och självförtroendet kan vara det som avgör idag. Som sagt, vi spelade bra och med bättre skärpa hade vi vunnit idag. Den känslan tar vi med oss in i de sista omgångarna.”

Velebits Paolo Rossi hade följande att säga om segern:

”Tredje matchen på 6 dagar väntade, och på andra sidan stod Majornas Milan – med skytteligaledaren Simon i spetsen- Sandarna. Med andra ord var det att försöka få bort honom ur matchen som var en av punkterna att följa, något som nästan krossades efter ca 10 minuter när han kommer fri och bombar bollen i stolpen. Annars tycker jag första halvleken är relativt jämn. Inga megachanser förutom stolpen samt en Emilio-chans. Men så ställer vi om. Abo får bollen till vänster och när alla väntar sig ett skott, lägger han istället fram bollen till Serdar som precis hinner före målvakten och 1-0 till oss i paus var ett faktum. I paus vädras lite åsikter och tryckande på dom så berömda detaljerna. Och det visade sig vara bra. Kanske är jag lite färgad, men det kändes aldrig superfarligt förutom sista 10 när dom börjat smälla in inlägg efter inlägg. Dock har vi våran vana trogen hunnit missa en del fina lägen vilket gjorde att matchen levde. Men i ca 80:e minuten så tar våran måltjuv Kassim vara på ett misstag av försvaret och tåpajar in 2-0. Tre otroligt viktiga poäng där uppe och så vill vi förstås tacka Sandarna för en god match och önska dom lycka till i fortsättningen! Samt en shootout till domaren. Gott snack och extremt tydlig i varje domslut.”

Velebits matchrapport hittas HÄR

Velebit toppar alltså 4B-tabellen med tre matcher kvar att spela. I nuläget är det två poäng ner till tvåan Balltorp (som har en match mer spelad). Både trean Zenith och fyran Virgo är fyra poäng bakom men med en match mindre spelad. Velebit avslutar med Eriksberg (hemma), Balltorp (borta) och Älvsborg (hemma). 

Sandarna är nia och behöver några segrar till för att säkra kontraktet. Viktig match i nästa omgång mot tian Mölnlycke

 

Göteborgs FF – IF Väster 3-3 (1-1)

I fredags bjöds det också på en svängig match på Majvallen när Väster gästade GFF. Hemmalagets Jonas Tingberg inledde målskyttet efter tjugo minuter men efter en halvtimme var det utjämnat (målskytt Arvid Liljedahl på straff). Tio minuter in i andra återtog sen GFF ledningen genom Knut Axelsson men glädjen varade inte så länge innan Felix Hermansson satte 2-2 med ett kanonmål. I slutet av matchen tog sen Väster ledningen för första gången när Robert Eckerman nickade in 3-2 med mindre än tio kvar. Det skulle dock bli 3-3 för i 88:e nickade Oscar Kjellström in kvitteringen för hemmalaget. 

Västers ena tränare, Magnus Widén (fd Pettersson) sa så här om matchen:

”En match som betydde väldigt mycket för båda lagen då det i stort handlade om att hänga med i toppen och ha en chans att kriga om uppflyttning eller kval upp. Båda lagen kom väl förberedda vilket syntes genom att vi tog ut varandra väldigt bra. En väldigt jämn och tuff match där båda gick för det. Kvitteringen GFF fick in med tre minuter kvar var ju tuff så klart, men det tar vi med oss och det kommer göra oss ännu starkare. GFF spelade bra och det var god stämning både på och av planen, domaren höll dessutom en bra nivå. Vi siktar nu mot Askim nästa vecka och förbereder oss under veckan för att ge dom en rejäl utmaning. Fortsatt lycka till önskar jag GFF och tackar för en god match! Vill dessutom nämna årets mål som gjorde av Felix Hermansson…herregud vilken balja i bortre krysset!”

GFF:s assisterande tränare Carl Aldebert hade följande att säga om matchen:

”3-3 efter en jämn, spännande och relativt välspelad match. Tror båda lagen är ganska missnöjda med kryss då seger hade krävts för att ha en realistiskt chans på topplaceringar. Vi får vara nöjda med att kvittera i slutminuterna, samtidigt som jag tycker vi är det spelförande laget med flest målchanser under matchen i sin helhet. Matchens behållning är annars Västers ytter som bjuder på ett makalöst drömmål. Svårt att se att det gjorts något finare i division 4 under säsongen. Bara att gratulera. Annars kul att möta Väster som liksom vi försöker rulla boll och skapa chanser genom detta och inte endast genom fasta eller motståndarmisstag.”

GFF är sexa och Väster är sjua, båda på 12 poäng. Med tre matcher kvar att spela har lagen sex poäng upp till ledande Velebit. 

 

Eriksbergs IF – IK Zenith 1-3 (1-0)

IK Zenith tog chansen i helgen och hakade verkligen på toppstriden. Det blev en 3-1 seger borta mot EriksbergRosenhill. Det var dock hemmalaget som öppnade målskyttet när Olof Möller satte 1-0 på straff redan efter tio minuter. 1-0 stod sig till pausen men en kvart in i andra kvitterade Zenith tack vare ett självmål och i slutet var de starkast. Med kvarten kvar nickade Jakob Ekh in 2-1 och i 81:a kom 3-1 (Isaac Shears). 

Zeniths tränare Joakim Olsson sa så här om segern:

”Vi startar matchen dåligt och slarvigt och gör inte det vi kommit överens om vilket straffar sig efter 12-15 minuter då vi får en straff emot oss som leder till 1-0 för Eriksberg. Efter det tar vi tag i matchen bättre och börjar hitta rätt mer och mer och tar oss in bakom Eriksbergs backlinje. Tyvärr blir det lite dåliga avslut så resultatet står sig. I andra är det ganska jämt men blir mycke långboll från Eriksberg som leder till att vi vinner en del andrabollar och kan ställa om. Vilket också leder till att vi skapar en del lägen som resulterar i tre mål. Inte våran bästa insats men vi vinner rättvist tillslut tycker jag.”

EIF:s Anton Efraimsson hade följande att säga om matchen:

”En match som började bra med slutade dessvärre inte så. Vi har bra press på Zenith de första 15 minuterna, där vi även lyckas få med hos en straff som leder till 1-0. Efter det tar Zenith över kommandot och styr spelet. Tycker vi har en period innan vårt oturliga självmål som leder till 1-1 som kunde gjort att matchen gått i vår favör. Men dessvärre var Zenith bättre än oss och vinner välförtjänt.”

Zenith är nu trea i tabellen med fyra poäng upp till ettan Velebit och två till tvåan Balltorp. Jocke Olssons gäng har dock en match tillgodo på toppduon och är alltså rejält inblandade i toppstriden! Intressant match direkt i nästa omgång då laget möter fyran IK Virgo. 

Värre för Eriksberg som har trasslat in sig i en bottenstrid med tre matcher kvar. I skrivande stund ligger EIF under strecket, en poäng bakom tian Mölnlycke och två bakom nian Sandarna. Tufft i nästa omgång då laget möter ettan Velebit men sen väntar ödesmatcher mot just Mölnlycke och Sandarna

 

LÖRDAG 12/9

Älvsborg FF – IFK Björkö 3-1 (1-1)

ÄFF tog en fin seger hemma på Påvelund i lördags mot formstarka Björkö. Ö-laget kom till matchen med fem matcher utan förlust (tre segrar och två kryss). ÄFF själva kom med tre raka förluster i ryggen. Det var 1-1 i paus efter att Hugo Börjesson först hade gett hemmalaget ledningen efter en kvart och sedan kvittering genom Alec Tunstad för gästerna. I andra kan sen Hampus Gustafsson göra 2-1 på straff och sen även 3-1 på en omställning precis i slutet. 

ÄFF:s Michael Konge sammanfattade vinsten så här:

”Härlig vinst, och helt underbart att ta tre pinnar framför vår trogna hemmapublik. Vi gör ganska tidigt 1-0 men får gå till paus med 1-1 och matchen var därför fortfarande helt öppen. Vi visar hjärta och kämpar hem en rättvis 3-1 seger. Våra unga killar viker inte ner sig och går in i alla tacklingar 100%, fantastiskt kul. Måste framhäva Edwin Lang som verkligen gör en helt felfri match. Härligt att se att när man får chansen att man tar för sig.”

Björkös tränare Patrik Witting Lännholm hade följande att säga om förlusten:

”Idag var det inte roligt. Inför matchen snackade vi om att vara ödmjuka och beredda på att Älvsborg kommer att kriga ihjäl sig för poäng. Mycket riktigt, de pressar högt, är aggressiva och tar kommandot. Vi själva lyckas inte med nåt idag. Många felpass, dålig rörelse samt dålig aggressivitet. Älvsborg tar mycket rättvist ledningen och vi jobbar så sakta in oss i matchen och lyckas få till en kvittering. I halvlek är alla överens om att vi måste lyfta oss, dra upp tempot och spela enklare. Inget av detta händer utan det är Älvsborg som tar kommandot igen. De får en tveksam straff men domarn står bättre till, så kan inte säga så mycket om den. Vi försöker komma upp i banan och skapar ett par chanser, men domarn hittar en hands och Alec får sitt andra gula och rött. Därefter är det tungt och Älvsborg vinner rättvist. Idag var vi inte med alls, dålig inställning, attityd och hyfsat vilsna på planen. Hatten av för Älvsborg! Men nu är det bara att knyta näven och revanschera sig mot GFF på lördag.”

ÄFF:s matchrapport hittas HÄR. Bilden till inlägget (på tvåmålsskytten Hampus Gustafsson) är lånad från ÄFF:s hemsida. 

Viktig seger för ÄFF som nu är åtta och fick lite välbehövligt avstånd neråt i tabellen. 

Björkö är femma men missade att haka på toppstriden ordentligt. 

 

Mölnlycke IF – Askims IK 5-0 (1-0)

Jumbomöte i botten av tabellen när tolvan Askim skulle möta elvan Mölnlycke. Det blev dock ingen särskilt jämn match och MIF inledde målskyttet i matchminut 1 när kaptenen Markus Landén gjorde mål direkt! Det var sen 2-0 i paus efter mål av Håkan Wahlström. I andra trummar Mölnlycke på och sista halvtimmen kommer tre mål till. Andreas Doverhag satte både 3-0 och 5-0 och Daouda Goudiaby svarade för 4-0 målet. 

MIF:s Filip Frankfelt kommenterade segern så här:

”Det var en sjukt go seger som vi alla väntat på! Det var en match som vi hade bestämt oss för att vinna, det fanns liksom inget annat. Ingen superinsats över 90 minuter men det räckte mot ett Askim med knäckt självförtroende! Andreas Doverhag gör två riktigt snygga mål som han ska ha eloge för! En talangfull kille som inte fått mycket speltid men har potential att bli en legendar i division 4 sammanhang!! Nu hoppas vi att vi kan rida på den här vågen och kriga ihop poäng för att hålla oss kvar! Vi känner nog alla i truppen att vi har lite för bra lag för att åka ut så nu tutar vi och kör!”

AIK:s tränare Lo Gröndahl sammanfattade matchen så här:

”I första halvlek står vi upp bra men ligger under med 0-2 efter att ha släppt in två katastrofala mål. Att släppa in ett mål efter 35 sekunder när man själv dessutom har avsparken är under all kritik. Andra målet görs efter en offensiv frispark där de kontrar in den trots att vi har chansen och stoppa upp det. Andra halvlek är bland det konstigare jag har upplevt. Två huvudskador och tre andra skador gör att vi sista 30 får spela med 10 och en ”halv” spelare, där vår reservmålvakt för dagen, Paolo, får komma in och spela ute. Sammantaget har vi några delar i vårt spel som är bra i första, men man kan inte släppa in den typen av mål vi gör- då blir det svårt att plocka poäng.”

Viktig seger för Mölnlycke som klev upp till en tiondeplats och skickade ner Eriksberg under strecket. 

Askim är sist och har nu åtta raka förluster. Det enda som kan rädda laget kvar är tre raka segrar och att en massa andra resultat går vägen. Med tanke på hur säsongen sett ut hittills så kommer inte det att hända. AIK har kvar att möta Väster, Sandarna och Björkö

 

/Rasta