Vi går vidare till helgens 5A-matcher:

 

FREDAG 11/9

Lunden Överås BK – FC Bosona-Bosna IF 4-1 (2-1)

Förväntade topplaget Lunden Överås har till slut börjat hitta formen. Förra omgångens fina seger mot serieledarna Älvängen följdes upp av seger mot ett annat topplag, nämligen FC Bosona-Bosna IF. Hemmalagets Tom Engvall var matchens förgrundsfigur med sitt hattrick. Engvall inledde målskyttet redan i den sjunde minuten men Romano Berisa kvitterade för gästerna. Innan paus hade dock Levi Ljungdahl sett till att Lunden återfått ledningen och i andra så stängde Engvall matchen med två mål till.

Lunden Överås Erik Alvhede sa så här om matchen:

”Vi vinner rättvist och har egentligen bud på ett antal mål till. Nu har vi slagit ettan och tvåan i dom två senaste matcherna, vilket gör att det känns som vi fått igång vårt spel. Tyvärr är det alldeles för sent och vi vet att alla kommande matcher är måstematcher för att klara kontraktet. I matchen måste jag hylla Runeman. Vilken match han gör. Trots fem punktmarkeringar så äger han mittfältet totalt. En av dom bästa spelarna i serien, solklart. Bara att lyfta på hatten.”

Lundens matchrapport hittas HÄR. Bilden till inlägget är lånad från Lundens hemsida. 

Efter sina inledande fem förluster har nu Lunden Överås tre raka segrar och har lämnat botten och är nu sjua.

Förlusten betyder att Bosona-Bosna är trea, med tre poäng upp till nya serieledarna Finlandia/Pallo AIF. Bosona-Bosna har dock en match tillgodo på Finpa.

 

LÖRDAG 12/9

Utbynäs SK – IF Vardar/Makedonija 3-3 (0-2)

Jumbon Utbynäs är i stort behov av poäng och det blev iallafall en pinne i helgen efter 3-3 mot Vardar hemma på Lemmingvallen. Det kunde dock mycket väl blivit tre då laget ledde med tio kvar men å andra sidan låg USK under med 2-0 i paus. Vardar öppnade alltså bäst med två mål av Ismar Bilajbegovic där det första kom på frispark och det andra på straff. I andra kunde sen hemmalaget göra tre raka mål och vända matchen! David Di Lieto satte 1-2 direkt i andra på straff och tio minuter senare kom 2-2 (Isak Holmberg). Med dryga tjugo kvar gjorde sen Dorde Stojanovic 3-2 för hemmalaget. Martin Trifunov ser dock till att Vardar ändå får med sig en poäng hem då han kvitterade i 79:e.

Vardars Kristijan Trajanovski sa så här om matchen:

”Vi öppnar matchen jättebra med två måls ledning i halvlek. Allt såg stabilt ut och istället för att fortsätta på det spåret så gör vi straff till Utbynäs precis när andra halvlek börjar. Efter det var Utbynäs mycket mer taggade och anföll flera gånger och fick utdelning. De vände matchen till 3-2 tills vi kvitterade till 3-3, som blev slutresultatet. Surt att vi inte fick med oss tre poäng, som jag tycker vi borde fått, men å andra sidan så kunde vi också förlora.. Det var en fairplay match med bra domare!”

USK:s tränare Stipe Magdic hade följande att säga om matchen:

”Vi hämtade upp ett 0-2 underläge i halvlek. Upphämtningen var viktig av många skäl. Det är unga killar som behöver lära sig alltid tro på sig själva att spela tills match är slut. Det gjorde idag. Men tyvärr ställde det dåliga vädret till det för oss. Bollen fastnade i en vattenpöl och ställde vår målvakt i minut 82 och de kunde göra 3-3. Vi förtjänade att vinna men får ändå finna glädje i upphämtningen och det unga lagets utveckling. Vi tackar Vardar för en god och korrekt match.”

Båda lagen återfinns på den undre halvan där USK fortfarande är sist med fyra inspelade poäng och Vardar är nia på åtta pinnar. 

 

Björndammens BK/Öjersjö IF – Hisingen FC 2-2 (1-0)

Björndammen/Öjersjö tappade en 2-1 ledning sent i förra matchen mot Götaholm och detta upprepade sig i helgen. Mot Götaholm kom motståndarnas 2-2 mål i 82:a minuten och i lördags kom den i 85:e! Det var annars BBK/ÖIF som tog ledningen i första halvlek genom Jesper Holmlund, en ledning som stod sig in i pausen men nästan direkt i andra kom 1-1 (Ibrahim Abdi Salah). Hemmalaget återtog dock ledningen när Pontus Börjesson gjorde sitt sjunde mål för säsongen (bäst i 5A tillsammans med Finlandias Richard Olsson). Med fem minuter kvar kom sen HFC:s kvittering genom Ali Sanduvac

BBK/ÖIF:s Jamie Bengtsson Parker sa så här om matchen:

”Fick kliva av under uppvärmningen missat tre raka matcher! Hisingen har mycket boll och vi ligger rätt i våra positioner. De har en del långskott i första men inget superfarligt! Vi kontrar när de står högt med laget. Jesper Holmlund (Jebba) gör 1-0 efter kontring och ett misstag från deras målvakt. 1-0 står sig halvleken ut. I början av andra slappnar vi av litegrann och Hisingen gör 1-1. Matchbilden ser ut som i första halvlek och efter en fin kontring och kombinationsspel så gör Pontus Börjesson (Börje) 2-1. Efter en tvivelaktig frispark skjuter en från Hisingen i vår mur som ställer våran målvakt och letar sig in kassen 2-2. Ett surt resultat för oss där vi förtjänar mer! Om vi fortsätter spela som vi gör + att spelare blir skadefria så kommer  trepoängarna trilla in snart.”

HFC:s assisterande tränare Viktor Kirsby sa så här om matchen:

”Vi kommer till matchen med tre avstängningar och några skador men får ihop ett bra lag ändå. Björndammen startade första 5 väldigt bra. Efter det tar vi över och ibland tycker jag vi till och med dominerar spelet totalt. Misstag och en dålig skärpa framför mål gör att vi inte plockar 3pinnar idag. Tror vi har över 20 skott utanför mål idag. Björndammen håller sin taktiska plan, ligger lågt och ställer om. Sista 10 har båda bra chanser. Vi tryckte upp och gick för vinst medans Björndammen ligger lågt och ställer om och får ett par chanser. Tråkigt att inte lämna med tre poäng idag men Björndammen krigar på hela 93 minuterna och gör det väldigt bra defensivt och tog vara på deras chanser och våra misstag. Även stort beröm till domaren som genomför en väldigt bra match.”

BBK/ÖIF är åtta och Hisingen tia men båda lagen har en del matcher tillgodo på lagen runt omkring. 

 

Finlandia/Pallo AIF – United Africa FC 3-0 (1-0)

Finlandia/Pallo AIF fortsätter att gå bra i årets 5A. I lördags blev det 3-0 hemma på Tuvevallen mot United Africa. Det var femte matchen i rad utan förlust för Finpa (fyra segrar och ett kryss). Redan efter två minuter slog kaptenen Richard Olsson till och gav hemmalaget ledningen. Samme Olsson satte sen 2-0 en kvart in i andra och han är nu uppe i sju fullträffar och toppar skytteligan tillsammans med BBK/ÖIF:s Börjesson. Nästan direkt efter kommer även 3-0 (Linus Forslund) och trots ett rött för Finlandia i slutet så kommer inte UAFC närmare. 

Finlandia/Pallo AIF:s kapten och tvåmålsskytt Richard Olsson sa så här om segern:

”3-0 speglar matchen rätt bra. Vi får en smakstart efter dryga två minuter där vi sätter 1-0, därefter blir det lite mer slarvigt spel från våran sida men vi kontrollerar det rätt bra genom första halvlek. Andra halvlek höjer vi oss och stänker in både 2an och 3an, vi stänger ner UAFC bra matchen ut och tror inte dom skapar mer än 2-3 hyfsade chanser under 90 minuter. Tre viktiga pinnar i slutspurten av serien!”

Segern gör att Finlandia/Pallo AIF toppar 5A, en poäng före tvåan Älvängen och tre före FC Bosona-Bosna och Romelanda. Alla de tre jagande lagen har dock en match tillgodo. Finpa har tre matcher kvar och avslutar mot Floda (borta), Hisingen (borta) och Björndammen/Öjersjö (hemma).

United Africa har nu tre raka förluster och har tappat kontakten med topplagen och är sexa

 

SÖNDAG 13/9

Götaholm BK – Romelanda UF 1-2 (1-1)

Romelanda tog i helgen sin tredje raka uddamålsseger och laget är plötsligt uppe och nosar i toppen av tabellen! I gårdagens match på Gamlestadsvallen vände RUF ett 0-1 underläge till seger 2-1. Tobias Bui nickade in 1-0 för Götaholm efter en dryg halvtimme men Max Harris kvitterade innan pausvilan. Samme Harris blev sen matchhjälte med segermålet i 71:a minuten! Sista kvarten fick sen RUF spela med en man mindre efter ett rött men lyckades alltså ändå få med sig alla tre poängen!

RUF:s Max Yngve sa så här om segern:

”En match i ett ruskigt väder som inte var speciellt välspelad. Båda lagen skapar några halvlägen innan Götaholm lyckas få in en boll på en hörna. 1-1 kommer precis innan paus och kändes extremt viktigt. I andra halvlek känns det som att Götaholm skapar mer och ligger närmre ett ledningsmål men det är vi som gör 2-1 i 72:a när Harris behärskat kan placera in en boll. Därefter lyckas jag dra på mig ett andra gula men vi står emot bra och reder ut det hela. Tredje raka segern och vinnartåget tuffar vidare.”

GBK:s Robin Forsberg sa så här om den tunga förlusten:

”På något sätt står vi utan 3poäng igen efter 90 min spelade, de har i princip 2 chanser och gör 2mål. Vi gör en bra match som så många gånger förr denna säsong men vi har inte marginalerna med oss. Vi behöver samtidigt vara mer kliniska i sista tredjedelen också. Romelanda krigar på i 90 minuter och det ska dom ha eloge för dock! Vi får bryta ihop och komma igen sedan hoppas på ketchup-effekt framöver!”

RUF:s matchrapport hittas HÄR

Romelanda är nu fyra i tabellen, tre poäng bakom ledande Finlandia/Pallo AIF men med en match tillgodo! 

Götaholm har det tungt och har nu inte vunnit på fem matcher (tre förluster och två kryss) och ligger näst sist i tabellen. Ödesmatch i nästa omgång mot IF Vardar/Makedonija som ligger tre poäng före. 

 

/Rasta