Så här gick det i helgens 4B-matcher:

 

FREDAG 25/9

Göteborgs FF – IK Virgo 1-1 (0-0)

Efter att serieledarna Velebit tappade poäng i veckan (1-1 mot Balltorp) så hade IK Virgo chansen att kliva förbi och överta förstaplatsen. Det krävdes dock seger borta mot GFFMajvallen och det visade sig vara lättare sagt än gjort. Efter en mållös första halvlek var det hemmalaget som tog ledningen i början av andra genom Alexander Pyk. Det dröjde dock inte länge innan Thomas Erlandsson kunde kvittera för Virgo. Den sista halvtimmen bjöd dock inte på några fler mål och det blev oavgjort.

GFF:s assisterande tränare Carl Aldebert sa så här om matchen:

”Roliga förutsättningar på förhand där Virgo har seriesegern i egna händer, medan vi har äran och skyldigheten gentemot framförallt Velebit att spela för. Visar sig att det faktum att vi kan spela avslappnat verkar passa oss utmärkt. Första halvlek är vår bästa för säsongen. Vi dominerar bollinnehavet och matchbilden fullständigt genom bra kortpassningsspel och god rörelse. Dock bränner vi vår vana trogen ett par heta målchanser vilket ger 0-0 i halvlek vilket Virgo nog var oerhört nöjda med. Andra halvlek fortsätter likt första men efter ca 10-15 får vi äntligen utdelning när Alexander Pyk påpassligt ser att målvakten är långt ute och gör mål från ca 40 meter, vackert! Efter detta vaknar Virgo till liv och flyttar upp folk medan vi blir lite för spretiga och plottriga i passningsspelet. De kvitterar knappa 10 minuter senare när vi blir alltför våghalsiga i eget straffområde och ska tunnla en gubbbe viket leder till bolltapp och mål för Virgo. Resten av matchen blir böljande där båda lagen har chanser att avgöra men matchen slutar 1-1. Gladast över resultat var helt klart Velebit som hade halva truppen på plats. Vi räknar kallt med inbjudan till segerbanketten…”

Virgos Per Bergström analyserade matchen så här:

”Idag hade vi på ett kallt regnruskigt Majvallen, chansen att ta över serieledningen sedan Balltorp kryssat mot Velebit. En chans vi dessvärre inte tar. Vi gör en helt okej insats. Har väl tillräckligt med chanser för att vinna matchen, men GFF krigar på beundransvärt. Hade vår 41-årige anfallare Thomas Erlandsson varit ett år yngre hade vi gått från plan med 3 poäng. GFF:s mål, ett klassiskt målvaktenstårlångtutejagskjuterfrånlångthåll är otagbart och värt att applådera för. Trots besvikelsen att inte få in en boll i slutminuterna sluter vi ändå samman på vårt lokala hak (Johannebar) efter matchen. Tjusningen med IK Virgo, vår gemenskap (och snittålder). En omgång kvar och chansen lever för serieseger, men någon beställning av potientiella guldhattar tror jag inte Johan Sundh har råd med.”

Inför sista omgången är Virgo tvåa i tabellen med en poäng upp till ledande Velebit och fem måls sämre målskillnad. Virgo avslutar mot IF Väster och seger betyder att laget har chansen att gå förbi Velebit. Då måste dock Velebit tappa poäng och de avslutar mot Älvsborg. Virgo behöver dock se upp med jagande IFK Björkö som bara är en poäng efter.

 

Eriksbergs IF – Mölnlycke IF 1-2 (1-1)

Det var mycket som stod på spel på den undre halvan av 4B när Mölnlycke IF begav sig till Rosenhill för att möta Eriksbergs IF i fredags. Det skilde två poäng och ett nedflyttningsstreck mellan lagen inför matchen. Hemmalaget, som var i störst behov av poäng, fick en fin start när Olof Möller satte 1-0 på frispark i matchminut 4! En dryg halvtimme senare var det dock kvitterat när Joacim Jonasson Morner satte 1-1. Sent i matchen blev sen Tobias Frisell matchhjälte för Mölnlycke IF med sitt 2-1 mål!

MIF:s kapten Markus Landén sa så här om segern:

”Underbar seger mot Eriksberg igår och kontraktet är säkrat. Första 45 är vi bättre och känner att vi har greppet om dem trots att det endast står 1-1. Men andra halvlek blir jämnare då Eriksberg flyttar upp laget. Kamp och sämre spel mellan två lag som är i behov av poäng. Matchen känns egentligen helt död när Tobbe trycker 2-1 på sin tredje touch i matchen i 86 minuten. Ett mål som kommer från ingenstans, så det kändes som vi äntligen hade lite studs med oss tillslut. Oerhört skönt sätt att starta helgen på!”

EIF:s Johan Magnusson Otter sa så här om matchen:

”En riktig måstematch där vi var tvungna att vinna för att ha saker i egna händer inför sista omgången. Vi börjar matchen på det bästa tänkbara sättet. Möller sätter en frispark i tredje minuten. Efter de så har vi de flesta målchanserna medan Mölnlycke IF äger bollinnehavet. 1-1 kommer i den 35 minuten efter ett fint avslut och står sig till pausvilan. Under andra halvlek så kämpar vi på och trycker upp mer och mer vilket resulterar i många fasta situationer som är nära att ge utdelning. I 83 minuten hände det som inte fick hända. Långt inkast, tilltrasslad situation i straffområdet och 1-2 till MIF. Vi försöker det sista med att flytta upp de mesta vi har men lyckas inte kvittera. Domaren sätter pipan i munnen och blåser av matchen. I och med förlusten var Älvsborg tvungen att förlora mot både Zenith och Velebit för att vi skulle ha en chans kvar i division 4 men i skrivande stund har jag fått reda på att Älvsborg och Zenith spelat 0-0 vilket innebär att vi slutar på 11:e plats och får spela i division 5 nästa år.”

Segern skickade upp Mölnlycke till en niondeplats och säkrade även division 4-kontraktet till nästa säsong!

För EIF blev det alltså betydligt dystrare. Då lördagens match mellan Älvsborg och Zenith slutade med kryss kan nu inte längre EIF komma ifatt ÄFF och de åker alltså ut 4B tillsammans med jumbon Askim.

 

Askims IK – Sandarna BK 0-7 (0-3)

Ett Askim som redan var klara för nedflyttning orkade inte stå emot Sandarna BK hemma på Kobbegården. Det ringde direkt i målklockan när Andrea Marco Caddeo satte 1-0 direkt. Sen var det målmässigt jämnt till slutet av halvleken då Alireza Agahi nickade in 2-0 och Simon Chekroun gjorde 3-0. I andra rann det sen iväg och Caddeo gjorde snabbt sitt andra mål som betydde 4-0. Chekroun avslutade sen med att göra tre raka mål i en match som alltså slutade 7-0.

AIK:s Otto Holmberg sa så här om förlusten:

”Tuff match i tungt regn och stark blåst. Vi börjar skakigt och Sandarna gör ett tidigt mål. Vi spelar upp oss efter det och fram till minut 40 tycker jag vi spelar bra. Ligger rätt i positionerna defensivt och sticker upp med några halvfarliga omställningar. Två snabba mål från Sandarna precis innan pausvilan känns lite orättvist, men vi tappar lite disciplin sista minuterna och det utnyttjar dem. Andra halvlek vill vi gå ut och fortsätta som vi spelade under stora delar av första. Men tidigt mål från Sandarna tar luften ur oss och sedan orkar vi inte stå upp och det rinner tyvärr iväg allt för mycket. Vill ge en eloge till de 5st 04:or som var med och gjorde det bra utifrån förutsättningarna. Nu är det en match kvar, borta mot Björkö. Vi vill avsluta säsongen med en stark prestation och bygga på det inför nästa säsong!”

SBK:s fyramålsskytt Chekroun hade följande att säga om matchen:

”För Askim är serien avgjord. Att spela en betydelselös match i regnet på en fredagkväll är inte jätteinspirerande. Vi sätter hög press, försöker få ett snabbt mål, och det får vi. Därefter vet vi att det blir mentalt jobbigt för Askim. Vi fortsätter i samma takt och lyckas göra både 2-0 och 3-0 innan halvtid. Viktiga mål som gör att vi kan ta det ganska lugnt hela andra halvlek. En go seger som säkrar kontraktet, helt klart, men jag lider med Askim. All heder till dem. Många bra insatser från oss, dock ingen match som säger särskilt mycket. Alltid kul att göra många mål, och varje vinst påminner oss om hur skönt det är med 3 poäng. Förhoppningsvis har vi stärkt vår vinnarmentalitet en aning, och trots att det är en oviktigt match nästa vecka hoppas jag att vi kan upprepa känslan och avsluta säsongen riktigt gött.”

Sandarna säkrade med segern kontraktet på egen hand och laget ligger nu åtta men har chansen att kliva upp på den övre halvan i sista omgången där de möter Eriksberg.

Askim har nu en chans till att ta poäng i årets 4B och i sista matchen möter de IFK Björkö. Det lär bli en tuff match då trean Björkö fortfarande har chans till uppflyttning.

 

LÖRDAG 26/9

Älvsborg FF – IK Zenith 0-0 (0-0)

Gästerna Zenith jagade uppflyttning och ÄFF ville säkra kontraktet på Påvelund. Det blev en mållös tillställning som räckte för att Älvsborg skulle lösa nytt kontrakt och för Zenith lever drömmen om division 3 vidare även om seriesegern är körd. 

ÄFF:s Albert Jörnvik sa så här till bloggen om matchen:

”Vad ska man säga? Idag spelade vi för ren överlevnad efter en hittills knackig säsong. Vi visste att det räckte med en poäng för spel i 4:an nästa år men inställningen var att vi verkligen ville knipa tre pinnar hemma på Påvelund. Idag spelar vi inte den vackraste fotbollen, och ibland så behöver man inte det. Vi visste att Zenit är ett bra lag med duktiga yttrar och det hade vi i beaktning hela matchen. Jag tycker att idag visar samtliga i laget en ren och rå styrka, klokhet och envishet. Vi ligger på rätt sida under hela matchen och kämpar och sliter, och när man gör det så ger det utdelning! Offensivt sett så var vi inte alls så heta som vi kunde ha varit, men ibland är det så. Vi gör ett jäkla jobb idag och plockar med oss en poäng och det är det enda som betyder något! Bara att tugga vidare in i sista omgången av serien!”

Zeniths Max Påhlman sa så här om matchen:

”Vinst idag och vi skulle spela om topplaceringarna nästa helg. Lite den inställningen kändes det som vi hade, en klassisk underskattning helt enkelt. Vi märkte snabbt att Älvsborg skulle nöja sig med ett lika resultat idag och backade hem vilket gjorde det svårt för oss att komma till lägen. Vi skapar lite halvchanser men är inte jättefarliga. Vi ändrar om lite i andra halvlek för att hota ännu mer, tyvärr utan resultat och 0-0 är ett faktum. Grattis Älvsborg som säkrade kontraktet idag genom en bra taktisk genomförd match. Nu får vi be till högre makter och göra allt vi kan för att avsluta säsongen på bästa sätt nästa helg!”

Älvsborgs matchrapport hittas HÄR och bilden till inlägget är lånad därifrån. 

ÄFF är tia men har nu alltså fyra poäng ner till elvan Eriksberg med en match kvar att spela. Femman för EIF alltså och fortsatt division 4-spel för Älvsborg. ÄFF avslutar säsongen mot serieledarna KF Velebit nästa helg.

Zenith är fyra inför sista omgången och har tre poäng upp till kvalplatsen. För att Zenith ska knipa kvalplatsen behöver de vinan sin match mot Göteborgs FF medan konkurrenten Virgo och Björkö förlorar. 

 

/Rasta