Igår spelades 5A klart och så här gick det:

 

SÖNDAG 4/10

Finlandia/Pallo AIF – Björndammens BK/Öjersjö IF 6-0 (2-0)

Inför sista matchen låg tvåan Finlandia/Pallo AIF och trean Romelanda på samma poäng och det kunde hamna ett läge där målskillnad skulle avgöra. Motståndarna igår, Björndammen/Öjersjö, var piskade att vinna för att ha chansen att hålla sig kvar! Det var dock inte så mycket snack och det märktes att ett lag slogs för uppflyttning och det andra för kontraktet. Hemmalaget hade 2-0 i paus efter mål av Richard Olsson och Alexander Berntsson. Direkt i andra kom sen 3-0 (Jakob Ström) och målen fortsatte att trilla in. Berntsson satte 4-0 innan Samir Taha gjorde både femman och sexan. 

Så här sa Finlandia/Pallo AIF:s ena tränare, Kenneth Lindfors, om segern:

”En lurig match på förhand där båda lagen behövde vinna. Vi för att behålla andraplatsen och då gärna med ett par mål och Björndammen för att undvika nedflyttning. Vi hade en ganska bra koll på hur Björndammen vill spela och anpassade oss lite grann efter det. Redan när domaren blåser igång matchen så tycker vi att vi tar tag i matchpinnen och spelar ett kontrollerat försvarsspel och ett bra anfallsspel. Det tar bara 12 minuter så sätter Richard olsson 1-0 efter en fin omställning. Vi fortsätter inspirerat har en bra kontroll på deras giftiga anfallare och har flera anfall som vi kunde förvaltar bättre men i den 25 minuten gör Alexander ”Agge” Berntsson 2-0 osjälviskt framspelad av Richard. Halvleken slutar med en 2-0 ledning. Vi pratade om några småjusteringar ytterligare i halvlek för att få ännu bättre stopp på Björndammens anfallsspel och även för att hitta fler varianter i vårt anfallsspel. Redan i första anfallet vi har så framspelar Richard Jakob Ström denna gång som inte gör några misstag och sätter trean. Där dog matchen helt och vi kunde spela ut ännu mer medans Björndammen började hänga med huvudena. Agge gör sedan sitt andra mål i matchen efter ett mönsteranfall och framspelad återigen av Richard i den 53 minuten. Halvleken fortsätter i samma anda med ett Björndammen som har gett upp och medans vi spelar väldigt inspirerat. 5-0 kommer sedan i den 55 minuten när Samir Taha sätter bollen i mål återigen så är det Richard som assisterar till målet och i den stänger Samir målskyttet med sitt 6-0 mål upp i krysset. En komfortabel seger blev det till slut. Extra kul att se att alla i truppen vet exakt vad som krävs på alla positionerna vilket märks när vi gör byten eller behöver flytta spelare till olika positioner, det blir aldrig någon försvagning utan bara en annan spelartyp just på den platsen. Nu får vi se vad andraplatsen ger och får fortsätta träna tills vi vet. Vill önska Björndammen lycka till och hoppas att dom tar steget upp snart igen.”

BBK/ÖIF:s Pontus Börjesson sammanfattade matchen så här:

”Tungt, otroligt tungt. När det kommer till matchen i sin helhet så är det inte så mycket att analysera, Finlandia är bättre över hela planen och vinner helt rättvist. Vi försöker med långbollar över backlinjen och vaskar fram några heta målchanser, men vi bjuder på enkla misstag som renderar i mål bakåt och luften går lite ur oss. Känslan är ändå att det inte är idag vi åker ur – man kan snacka om enkelmöten, tight spelschema och att vi knappt har någon trupp att ställa på banan. Men man kan inte snitta två-tre mål per match framåt och ändå bara ha två segrar på hela säsongen, så enkelt är det. Bara att gratulera Finlandia till andraplatsen!”

Finlandia knep alltså andraplatsen på bättre målskillnad än trean Romelanda. Vi får se hur långt den andraplatsen räcker!

Björndammen/Öjersjö ur 5A alltså och tillbaka till sexan. 

 

Romelanda UF – Älvängens IK 3-2 (1-1)

Derby på Romevi när seriesegrarna Älvängen mötte ett hemmalag som jagade andraplatsen. RUF fick en fin start då Gustav Flodin gjorde 1-0 redan efter en dryg kvart. Robert Hedelin satte dock 1-1 på straff innan paus. Direkt i andra kom även 2-1 för ÄIK när Hedelin gjorde sitt elfte mål för säsongen (bäst i 5A tillsammans med BBK/ÖIF:s Pontus Börjesson). Seriesegrarna fick dock inte avsluta med seger för Romelanda vände på den berömda steken. Patrik Persson började först med att kvittera till 2-2 i 67:e innan han satte segermålet på straff med kvarten kvar! 

RUF:s Johan Kaage sa så här om segern:

”Vi visste redan innan matchen att det skulle handla väldigt mycket om kamp då vädret gjorde planen svårspelad. Idag var det till vår fördel – kanske inte heller så konstigt eftersom Älvängen inte hade något att spela för. Vi gör 1-0 tidigt men släpper in 1-1 på straff som står sig till halvtid. Andra halvlek hinner knappt börja innan Älvängen gör 1-2. Vi krigar oss dock tillbaka in i matchen och inhoppande Patrik Persson sätter både 2-2 och 3-2 vilket också blir slutresultatet. Härligt att avsluta med vinst och sju raka matcher utan förlust. Tyvärr räckte det inte till en andraplats. Gratulerar FinPa till andraplatsen och framför allt Älvängen till seriesegern. Vi får hålla tummarna på att det blir kvalspel för oss om cirka fyra veckor!”

ÄIK:s Marius Evensen sa så här om matchen:

”Sjävklart tråkig förlust i sista matchen. Roterade lite i laget idag, vilket syntes stundtals. Försökte ändå spela vårt spel trots en katastrofal gräsplan.”

RUF:s matchreferat hitta HÄR

Trots den fina derbysegern så räckte det alltså inte till andraplatsen utan RUF slutade trea. Det kan dock räcka till ett kval och vi får avvakta kvalet till division 3 först.

Älvängen var ju redan klara seriesegrare inför matchen.

 

FC Bosona-Bosna IF – IF Vardar/Makedonija 1-1 (0-0)

Vardar/Makedonija var på fel sida strecket inför matchen och behövde en seger för att ha chansen att hålla sig kvar. Det var mållöst i paus men tidigt i andra kom 1-0 för Vardar genom Ismar Bilajbegovic på frispark. Med mindre än en kvart kvar kom dock 1-1 genom Rusmir Palalija och det blev också slutresultatet. 

Bosona-Bosnas Mensur Lagumdzija sa så här om matchen:

”Regnig dag på Länsman och vi möter ett Vardar/Makedonija, som krigar för att stanna kvar. Vi har många ”startspelare” borta, men vi bestämmer oss redan i omklädningsrummet att vi ska avsluta säsongen på ett så bra sätt som möjligt och det gör vi. Det börjar med lite Hawaiifotboll och i första halvlek kom ingen av lagen till någon riktigt farlig målchans. I andra fortsätter det likadant, men i cirka 65:e (tror jag), sätter Vardar en jättefin frispark som det bara inte gick att göra något åt. Vi fortsätter att lyfta på vår stora/starka forward som gör det jättebra. Till slut får vi valuta för pengarna och sätter dit en boll efter ett inlägg. Vardar försöker pressa det sista, men utan något direkt farligt och matchen slutar 1-1. Synd att de inte klarade att hålla sig kvar i 5an, men jag tror de biter ihop och är tillbaka i 5an inom kort igen. Till slut, kul för oss som klarar kontraktet! Forza Bosna!”

Vardar/Makedonijas kapten Martin Trifunov hade följande att säga om förlusten:

”Vi kämpade men det räckte inte hela vägen. Vi har haft problem hela säsongen med att omvandla vårt bollskickliga spel till mål och idag var det ingen skillnad. 1-0 kom på frispark och efter det lyckas vi inte stänga till där bak och släpper in 1-1. I slutet av matchen hade vi några farliga chanser men inget ville in. Nya tag nästa år.”

Resultatet betydde att Vardar/Makedonija får lämna 5A tillsammans med Björndammen/Öjersjö.

Bosona-Bosna slutade nia. 

 

Utbynäs SK – Floda BoIF 3-0 (2-0)

Inför matchen var kontraktet inte säkrat för Utbynäs även om laget låg bäst till av de inblandade lagen. En seger skulle dock definitivt säkra kontraktet och det var precis det som hände. USK var hetare än mittenlaget Floda och Tomislav Magdic satte 1-0 i mitten av första och strax innan paus kom även 2-0 (Haron Heidarzai). I mitten av andra kom även 3-0 genom Tobias Wahlgren.

USK:s tränare Stipe Magdic hade följande att säga om segern:

”Mycket välförtjänt seger med bud på fler mål på en svårspelad plan p.g.a. regnet. Vi har seriens utan tvekan yngsta lag. Det ger mersmak för framtiden. Tack till domarna och Floda för en korrekt match.”

Flodas Mio Hopkins sa så här om matchen:

”Har inte så mycket kommentarer. Vi får inte till det och Utbynäs gör det bra idag. Även fast vår målvakt, Ludwig gör det superbra idag lyckas vi ändå inte riktigt ta tag i matchen. Så är det ibland. Nu kan vi bara blicka framåt mot nästa säsong som förhoppningsvis blir ännu bättre!”

USK slutar på en åttondeplats och Floda blev sexa. 

 

Hisingen FC – Lunden Överås BK 2-3 (0-1)

Hisingen FC levde farligt precis öve strecket och behövde en seger för att säkra kontraktet. Motståndarna Lunden Överås spelade bara för äran och det räckte denna dag. LÖBK:s Patrik Magier såg till att hans lag ledde i paus med 1-0 och i början av andra kom även 2-0 (Karl Svensson). HFC vaknade till i mitten av andra och Rebin Rada reducerade till 1-2. Men Lunden ökade på till 3-1 genom Mårten Widén. Hisingen fick in en till reducering (Achraf El Messaoudi) men kom aldrig närmare. 

Lunden Överås Erik Alvhede sa så här om matchen:

”Hisingen spelar för kontaktet och vi spelar egentligen inte för något. Det märks i början av matchen då Hisingen är hetare och skapar en del chanser. Trots det är det vi som leder efter första halvleken. I andra gör vi det lite bättre och när Hisingen börjar flytta upp mycket folk kan vi skapa bra chanser i spelvändningarna. Vi gör 2-1 och 3-1. Hisingen lyckas reducera men vi vinner med 3-2 tillslut. Vi slutar fyra i tabellen nu när allt är färdigspelat. Det måste vi ändå vara nöjda med efter att ha förlorat dom 5 första matcherna.”

Lundens matchreferat hittas HÄR

Lunden Överås blev alltså fyra till slut men var ju aldrig inblandade i toppstriden då laget startade svagt. 

HFC hade tur att Vardar/Makedonija inte vann sin match och laget slutade tia. 

 

United Africa FC – Götaholm BK 5-0 (3-0)

Två lag utan något att spela för och uppenbarligen var det United Africa som var mest taggade. UAFC hade 2-0 efter tre minuter (!) efter mål av Benard Adu och Gabriel Idehen. Efter en halvtimme var det 3-0 (målskytt Vereen Bamobe Etinge). I andra kunde sen United Africa trampa ifrån ytterligare och Idehen blev tremålsskytt då han gjord både 4-0 och 5-0. 

GBK:s Robin Forsberg sa så här om matchen:

”Finns inte så mycket att säga idag, inställningen från vår sida är alldeles för dålig. United Africa var mer taggat, löpte mer och vann de flesta duellerna och vann fullt rättvist! Vi får försöka ta revansch nästa säsong.”

Nykomlingen Götaholm slutade på en sjua och UAFC femma. 

 

/Rasta