Som vanligt vid den här tiden på säsongen är den stora frågan hur många lag som går upp och åker ner i våra olika serier i lokalfotbollen. Precis som vanligt så hänger det ihop med hur det går för Göteborgslagen i division 3.

I helgen spelades treorna klart och så här gick det i botten:

Division 3 Nordvästra Götaland:

Division 3 Mellersta Götaland:

Redan klart sen innan var att Dalen/Krokslätts FF skulle åka ur sin serie. Landvetter IS låg på rätt sida strecket innan sista omgången och mötte just Dalen/KFF. Seger hade säkrat kontraktet för LIS men matchen slutade 1-1 och Råslätt smet förbi.

I division 3 Nordvästra Götaland var både Kortedala och Stenkullen inblandade. KIF vann sin match och Stenkullen kryssade vilket betydde nytt kontrakt för KIF och kval för Stenkullen.

 

Så från division 3 har vi Dalen/KFF rätt ner i fyran igen och Stenkullen GoIK och Landvetter IS ska kvala. I samma kval hittar vi också våra tvåor från lokalfotbollens fyror. Eller rättare sagt, det brukar vara tvåorna. I 4A slutade Ytterby IS tvåa och i 4B slutade IK Virgo tvåa. Virgo beslutade dock att tack nej till sin kvalplats och så här skrev de på sin blogg (hela inlägget HÄR):

Kvalplatsen tillfaller då istället nästa lag i tabellen och det är IFK Björkö!

 

Fyra lag från Göteborgsfotbollen ska alltså kvala: Landvetter IS, Stenkullen GoIK, Ytterby IS och IFK Björkö. Grupperna ser ut som följer:

Grupp 9:

Grupp 8:

 

Kvalet drar igång nu till helgen och det är enkelmöten som gäller och endast vinnarna spelar i division 3 2021.

 

Hur det går i kvalet avgöra sen hur det blir med upp- och nerflyttning i lokalfotbollen. Åker många lag ner i fyran behövs det inte fyllas på med så många från division 5 men är det få som åker ur så behöver fyrorna fyllas på med fler lag underifrån.

 

Efter som endast vinnarna av kvalgrupperna går upp så har vi helt enkelt tre scenarion att förhålla oss till:

Scenario 1: Båda grupperna vinns av Göteborgslag (alltså två lag till trean och två till fyrorna).

Scenario 2: En grupp vinns av ett Göteborgslag (alltså ett lag till trean och tre till fyrorna).

Scenario 3: Ingen grupp vinns av Göteborgslag (alltså alla fyra lagen till fyrorna).

 

Vi tar och kollar till ett scenario i taget och ser hur det påverkar division 4-7:

 

Scenario 1: Båda grupperna vinns av ett Göteborgslag.

Detta är självklart det bästa scenariot för lagen i lokalfotbollen. Två kvallag och Dalen/KFF alltså till fyrorna 2021. I fyrorna finns redan 8 lag från varje division 4 som hamnade på plats 3-10. Där har vi 16 lag. Från division 5 är seriesegrarna garanterade uppflyttning, alltså två lag till. Det ska finnas 24 lag i de två division 4-serierna 2021. Matematiken ser då ut så här:

3+16+2  = 21 lag

Vi behöver alltså tre lag till och de hämtas från division 5. Detta betyder att tvåorna i femmorna (Finlandia/Pallo AIF och Önnereds IK) går upp direkt. Dessutom kommer treorna att göra upp om den sista platsen. Förbundet avgör om det blir kvalmatcher eller om det blir poängsnitt. Det vanliga är att det blir kvalmatcher. Poängsnitt används oftast om en plats blir ledig tätt inpå den nya säsongen. I 5A slutade Romelanda UF trea och i 5B var det Mossens BK.

 

Om vi tar oss vidare till division 5. Precis som i fyrorna behöver vi fylla på med 24 lag. Vi har 4 lag som kommer ner från fyran. Vi har 8 lag (plats 3-10) från en femma och 7 lag (plats 4-10) från en femma eftersom båda tvåorna och en trea går upp. Vi har dessutom 4 garanterade platser från sexorna (tre seriesegraren och en kvalsegrare). Detta ger oss:

4+8+7+4 = 23 lag

Alltså fattas det 1 lag. Det laget måste komma från sexorna och det betyder alltså att två av de tre tvåorna som kvalar kommer att gå upp. 

 

När det gäller sexorna ska vi ha 36 lag säsongen 2021 (12 x 3) och vi har nu skickat upp 5 lag till femman. Vi har fått ner 3 lag från femmorna (Mölnlycke-Sjövalla utgick från 5B) men vi har 1 lag extra i 6B. Så det går att säga att de tar ut varandra eftersom bara två lag åker ur 6B. Vi kommer att ha kvar 26 lag i sexorna från säsongen som gick. Vi utgår från 37 (1 extra i 6B) lag och sen försvinner 5 uppåt och 6 åker ur. Det är då 37-11 vilket är 26. Från våra tre division 7 serier kommer 6 lag upp (ettorna och tvåorna är garanterade uppflyttning. Då landar vi på:

3+26+6 = 35 lag

Det saknas alltså 1 lag och det laget måste komma från division 7. En av treorna komma alltså att följa med upp i sexan. Här kan förbundet välja mellan kvalmatcher och poängsnitt men det absolut troligaste är ju att det blir matcher. 

 

Om vi ska sammanfatta Scenario 1 så blir det så här:

4A & 4B

1 – Direktuppflyttning (2 lag)

2 – Kval till trean (2 lag)

3-10 – Kvar i serien (16 lag)

11-12 – Nerflyttning (4 lag)

 

5A & 5B

1-2 – Direktuppflyttning (4 lag)

3 – Kvalar mot den andra trean om en plats (2 lag)

4-10 – Kvar i serien (14 lag)

11-12 – Nedflyttning (4 lag)

 

6A, 6B & 6C 

1 – Direktuppflyttning (3 lag)

2 – Kval mot de andra tvåorna om två platser (3 lag)

3-10 – Kvar i serien (24 lag)

11-12 – Nedflyttning (6 lag)

 

7A, 7B & 7C

1-2 – Direktuppflyttning (6 lag)

3 – Kval mot de andra treorna och en plats (3 lag)

 

Vi kollar Scenario 2 (alltså att EN grupp vinns av ett Göteborgslag):

Här går vi direkt till tabellen:

4A & 4B

1 – Direktuppflyttning (2 lag)

2 – Kval till trean (2 lag)

3-10 – Kvar i serien (16 lag)

11-12 – Nerflyttning (4 lag)

 

5A & 5B

1-2 – Direktuppflyttning (4 lag)

3-10 – Kvar i serien (16 lag)

11-12 – Nedflyttning (4 lag)

 

6A, 6B & 6C 

1 – Direktuppflyttning (3 lag)

2 – Kval mot de andra tvåorna om en plats (3 lag)

3-10 – Kvar i serien (24 lag)

11-12 – Nedflyttning (6 lag)

 

7A, 7B & 7C

1-2 – Direktuppflyttning (6 lag)

 

Det som ändras här är att treorna i femmorna inte längre får kvala och att det bara blir en tvåa från sexorna istället för två. I division 7-serierna så får inte längre treorna kvala

 

Vi kollar på den sämsta utgången, alltså Scenario 3 (där INGEN grupp vinns av ett Göteborgslag):

4A & 4B

1 – Direktuppflyttning (2 lag)

2 – Kval till trean (2 lag)

3-10 – Kvar i serien (16 lag)

11-12 – Nerflyttning (4 lag)

 

5A & 5B

1 – Direktuppflyttning (2 lag)

2 – Kvalar mot den andra tvåan om en plats (2 lag)

3-9 – Kvar i serien (14 lag)

10 – Kval mot tian i den andra femman om en plats (2 lag)

11-12 – Nedflyttning (4 lag)

 

6A, 6B & 6C 

1 – Direktuppflyttning (3 lag)

2 – Kval mot de andra tvåorna om en plats (3 lag)

3-9 – Kvar i serien (21 lag)

10 – Kval mot de andra tiorna (elvan i 6B) om två platser (3 lag)

11-12 – Nedflyttning (6 lag)

 

7A, 7B & 7C

1-2 – Direktuppflyttning (6 lag)

 

Här blir det lite stökigt. I femmorna är det en tvåa som kommer gå upp. Kvar i serien blir då 17 lag (plats 3-10 och en av tvåorna). Ner från division 4 kommer 4 lag och upp från division 6 kommer 4 lag. Detta blir:

17+4+4 = 25 lag

Alltså ett lag för mycket. Det enda sättet att bli av med ett lag till är att tiorna i de två femmorna får kvala mot varandra.

I sexorna blir också ett lag för mycket. 4 lag kommer ner från division 5 (kom ihåg att Mölnlycke-Sjövalla utgått men nu kommer en av tiorna också). Kvar i serien finns då 27 lag (plats 3-10, de 2 tvåorna som inte gick upp och det extra laget i 6B). Från sjuan är det 6 lag som är garanterade att gå upp (ettorna och tvåorna). Detta blir:

4+27+6 = 37 lag

Det är 36 platser som ska fyllas och det enda sättet att bli av med fler lag är att tiorna kvalar mot varandra om två platser i sexan 2021. I 6B blir det dock inte tian utan elvan istället då de har 13 lag. 

 

Så ser det ut!

 

Nu vet ni förutsättningarna inför kvalet till division 3 som alltså inleds i helgen. Bloggen återkommer med mer om det senare i veckan!

 

/Rasta