Igår gick bloggen igenom förutsättningarna för kvalet till trean och hur utgången påverkar resten av lokalfotbollen.

Nu till helgen drar själva kvalet igång och bloggen kollar till grupperna:

 

Grupp 8:

Stenkullen GoIK

Inga konstigheter för kännare av lokalfotbollen. Vann 4A förra säsongen och klev alltså upp i trean. Hamnade tillsammans med Kortedala IF i den ”icke-göteborgska” trean och fick det tufft. Inledde med en seger på de sex första men styrde sen upp det lite med två raka segrar. Avslutade dock svagare och åkte på en jobbig förlust mot streckkonkurrenten IFK Falköping. Det slutade helt enkelt med en kvalplats. Laget släppte in flest mål i serien (35 på 11 matcher) och Felix Martinsson var målbäst på blygsamma tre strutar. 

Ytterby IS

Behöver väl egentligen inte heller någon större prestation. Robert Tartagnis gäng var nykomlingar i 4A efter att de vann 5A förra säsongen. Det blev succé direkt med nio segrar, ett kryss och bara en förlust på hela säsongen. Laget slutade till sist fyra poäng efter segrande Angered MBIK och laget gjorde överlägset flest mål i 4A (42 på 11 matcher). Tim Stolt Hermansson var tvåa i skytteligan med sina 13 mål. 

Högsäter GF

Geografiskt någon halvtimme väster om Mellerud och Högsäter slutade tvåa i division 4 Bohuslän-Dalsland. De knep kvalplatsen på bättre målskillnad än trean Henån Gilleby. Högsäter vann sju matcher, kryssade tre och förlorade bara en. Lagets Marcus Knutsen vann seriens skytteliga med 15 mål 11 matcher och spelade division 1-fotboll med FC Trollhättan säsongen 2019. Högsäter har varit ett mittenlag i fyran de senaste säsongerna innan det alltså blev en topplacering i år.

Trollhättans FK

Slutade trea i division 4 Västergötland efter sju segrar, två kryss och två förluster. Vann en direkt avgörande match mot fyran Skara FC i sista omgången som säkrade kvalplatsen. Tight målskillnad med 23 gjorda och bara 10 insläppta. Mikael Persson var bästa målskytt med sina fem mål. Laget har pendlat lite mellan fyran och femman. Serieseger i femman 2014 men nedflyttning från fyran direkt 2015. Serieseger i femman igen 2018 och nu alltså kval till trean. 

Matcherna börjar alltså på lördag med Ytterby – Trollhättan och Högsäter – Stenkullen

 

Grupp 9:

Landvetter IS

LIS har ju varit ett stabilt division 3-lag sen de kvalade sig upp till säsongen 2016 (där de blev trea direkt). Förra säsongen slutade de tvåa efter Frölunda och föll sen i kvalet till tvåan. Betydligt tuffare i år alltså där de slarvade bort kontraket i sista omgången när de kryssade mot redan klara jumbon Dalen/KFF och halkade ner till en kvalplats. Känslan var att de aldrig riktigt hittade någon rytm och laget kryssade alldeles för mycket. Hela 6 av 11 matcher slutade oavgjort och de tre sista slutade 1-1. En ljuspunkt var dock Albin Gustavsson som slutade tvåa i skytteligan med sina 8 mål

IFK Björkö

Fick kvalplatsen i 4B när tvåan IK Virgo tackade nej. Ö-laget svarade för en bra säsong där de alltså kom trea i 4B, bara var en poäng efter tvåan Virgo och två bakom segrarna Velebit. Sju segrar, två kryss och två förluster blev facit. Theo Kornbakk blev bästa målskytt med sina 8 mål. IFK Björkö har aldrig spelat i division 3 innan så det kan bli ett historiskt kval! 

Götene IF 

Geografiskt någonstans mellan Lidköping och Mariestad och laget kom tvåa i division 4 Västergötland. Facit blev sju segrar, tre kryss och bara en förlust (mot seriesegrarna Åsarp-Trädet). Christoffer Apell vann seriens skytteliga med 12 baljor och Götene gjorde flest mål av alla lag (31 stycken). Götene var ett stabilt division 3 lag mellan 2014-2018 och innan dess spelade laget i division 2. 2018 blev det dock respass från trean och förra året slutade laget i mitten av fyran.

Kinna IF 

Laget slutade trea i division 4 Södra Västergötland. Kinna var en bit ifrån toppduon och klarade sig bara på bättre målskillnad mot fyran Dalsjöfors GoIF. Sju segrar, ett kryss och tre förluster blev det. Lagets Jonatan Björk var delad skytteligavinnare med nio mål. Kinna är vana att kvala till trean men inte särskilt lyckosamma. Båda 2019 och 2017 blev det miss i kvalet till trean och laget var senast uppe 2014.

 

Grupp 9 inleds på lördag med matcherna Kinna – Landvetter och Götene – Björkö

 

/Rasta