Så här gick det i helgen i kvalet till division 3:

 

Kvalgrupp 8

FREDAG 16/10

Stenkullen GoIK – Ytterby IS 1-1 (1-0)

”Göteborgsmöte” i grupp 8 och det blev ett kryss på Stenkullen IP i fredags. Hemmalagets Felix Martinsson satte dit 1-0 på stopptid i den första halvleken men då hade Stenkullen precis blivit reducerade till tio man efter att Jonas Olausson fått dubbla ostskivor. Trots det numerära underläget såg det ut att bli tre pinnar till GoIKen men i matchminut 93 kunde Sebastian Strömqvist kvittera för Ytterby! Ytterby vann sen straffläggningen (som dock bara blir aktuell om det inte går att skilja lagen på annat sätt).

Ytterbys Joakim Thornberg sa så här om matchen:

”En match där vi jobbar oss in i matchen efter en ganska tuff start. Tuff match men skönt att vi fick med oss en pinne.”

Bilden till inlägget är lånad från YIS hemsida. 

 

SÖNDAG 18/10

Trollhättans FK – Högsäters GF 1-0 (0-0)

I dagens match i grupp 8 så besegrade Trollhättan Högsäter efter att Casper Eriksson gjort matchens enda mål efter tio minuter.

Inför sista matchen ser tabellen ut så här:

Ytterby leder alltså gruppen men även trean Stenkullen har chansen. Sista omgången spelas nästa lördag 24/10 och ser ut så här:

Stenkullen – Trollhättan

Ytterby – Högsäter

 

Bra förutsättningar för att ett Göteborgslag ska vinna gruppen. Vinner Stenkullen eller Ytterby sin match så vinns gruppen av ett lag från vår fina lokalfotboll. Ytterby vinner ju gruppen vid seger och kan även klara sig på kryss beroende på hur det går i den andra matchen. För att Stenkullen ska vinna gruppen behöver de första och främst vinna sin grupp men sen måste Ytterby förlora eller kryssa. Kryssar Ytterby och Stenkullen vinner blir det målskillnad som avgör och då behöver Stenkullen vinna med fyra bollar eller tre (om Ytterbys kryss inte är för målrikt). 

Hur som helst bra förutsättningar inför sista omgången. 

 

Kvalgrupp 9

LÖRDAG 17/10

Landvetter IS – Götene IF 4-1 (3-0)

I grupp 9 är det ännu bättre förutsättningar då det blev klart att ett Göteborgslag kommer att vinna gruppen! Landvetter fick en kanonstart hemma mot Götene med 2-0 efter åtta minuter och 3-0 efter 13! Yasin Belouati satte ettan och Fredrik Forsman drog in nummer två på frispark. Johannes Nordström nickade sen in 3-0 som även var halvtidsresultatet. Oscar Strid reducerade i mitten av andra men det han aldrig bli spännande då Albin Gustavsson satte 4-1 på straff med kvarten kvar! 

LIS tränare Oscar Marek sa så här om segern:

”Matchen var slut efter 12 minuter. Vi har en ofantligt bra start med tre mål på fyra chanser. Kunde sen gått till pausvila med 6-0. Inte ens när de gjorde 3-1 blev det oroligt, då höjde vi växeln igen och gjorde 4-1 strax efter. Är otroligt nöjd över hur ödmjukt och skärpt vi spelar dessa två matcher. Det ska bli väldigt kul att få spela en direkt avgörande match mot Björkö på lördag. Synd att bara 50 personer får komma och titta för just nu spelar vi en väldigt fin fotboll, och mot ett Björkö i fin form så blir det en sevärd match! Fotboll e sköj!!”

Landvetter toppar tabellen inför sista matchen där de alltså ställs mot Björkö.

 

IFK Björkö – Kinna IF 2-0 (1-0)

Björkö följde upp 1-o segern mot Götene med en 2-0 seger mot Kinna hemma på Björkövallen. Det blev en fin start när Christoffer Karlsson Gissleholm gjorde 1-0 efter åtta minuter. En dryg kvart in i andra kom även 2-0 (Erik Alexandersson) och det blev inga fler mål.

Björkös kapten Jimmy Olausson sa så här om segern:

”Återigen en match där man inte har en blekaste vad det är för typ av lag man står inför! Det skulle visa sig att det var ett ganska bolltryggt lag som gillade att rulla boll, dock ganska svårt på fina Björkövallen denna lördagen. Matchen tycker jag är jämn och vi får in ett tidigt mål i början av första men dom har också ett par riktigt farliga lägen men G i målet storspelar och håller tätt bakåt! Andra tycker jag inte dom har mycket att komma med samtidigt som vi får in 2-0 och det känns såklart tryggt! Matchen i sig speglar inte så mycket finlir, mycket långa bollar och kamp rätt igenom. Där är vi dock starka! Kvalet lever i högsta grad och björnen har vaknat! Tack Kinna, KOM IGEN!!”

Inför sista omgången (spelas nästa lördag 24/10) så ser tabellen ut så här:

Det är alltså redan klart att det blir ett ”Göteborgslag” som vinner gruppen. Frågan är bara vilket. Landvetter har bättre målskillnad och vinner alltså gruppen om mötet med Björkö slutar med kryss. Annars är det vinnaren som spelar i division 3 2021.

 

För resten av lokalfotbollen betyder detta alltså att vi bara har två scenarion kvar! 

Scenario 1: båda grupperna vinns av ett Göteborgslag.

Scenario 2: en grupp vinns av ett Göteborgslag. 

 

Om vi ska sammanfatta Scenario 1 så blir det så här:

4A & 4B

1 – Direktuppflyttning (2 lag)

2 – Kval till trean (2 lag)

3-10 – Kvar i serien (16 lag)

11-12 – Nerflyttning (4 lag)

 

5A & 5B

1-2 – Direktuppflyttning (4 lag)

3 – Kvalar mot den andra trean om en plats (2 lag)

4-10 – Kvar i serien (14 lag)

11-12 – Nedflyttning (4 lag)

 

6A, 6B & 6C 

1 – Direktuppflyttning (3 lag)

2 – Kval mot de andra tvåorna om två platser (3 lag)

3-10 – Kvar i serien (24 lag)

11-12 – Nedflyttning (6 lag)

 

7A, 7B & 7C

1-2 – Direktuppflyttning (6 lag)

3 – Kval mot de andra treorna och en plats (3 lag)

 

Vi kollar Scenario 2:

 

4A & 4B

1 – Direktuppflyttning (2 lag)

2 – Kval till trean (2 lag)

3-10 – Kvar i serien (16 lag)

11-12 – Nerflyttning (4 lag)

 

5A & 5B

1-2 – Direktuppflyttning (4 lag)

3-10 – Kvar i serien (16 lag)

11-12 – Nedflyttning (4 lag)

 

6A, 6B & 6C 

1 – Direktuppflyttning (3 lag)

2 – Kval mot de andra tvåorna om en plats (3 lag)

3-10 – Kvar i serien (24 lag)

11-12 – Nedflyttning (6 lag)

 

7A, 7B & 7C

1-2 – Direktuppflyttning (6 lag)

 

Vad vi kan konstatera är att tvåorna i femmorna är klara för division 4 2021! Stort grattis till Finlandia/Pallo AIF och Önnereds IK. Treorna, Romelanda UF och Mossens BK får avvakta och hoppas att Ytterby eller Stenkullen vinner sin grupp och då blir det kvalmatch. 

När det gäller kvalet till femman så kan det bli ett lag som går upp eller två lag av de tre lagen som kvalar (tvåorna i de tre sexorna). 

10:orna i femmorna och sexorna kan andas ut och fira kontraktet då de inte behöver oroa sig för något negativt kval. 

 

/Rasta