Dags för bloggen att börja sammanfatta denna märkliga säsong och vi börjar med 4A!

Vill man vet hur bloggen tippade inför säsongen så hittas det HÄR.

 

1. ANGERED MBIK 30-8 +22 30p

En riktigt imponerande säsong från nykomlingen Angered som gick rakt igenom 4A och upp i trean. Laget slutade tvåa i 5A förra säsongen där endast Ytterby var bättre och just de två lagen möttes i premiären. Ytterby vann den kampen efter ett sent segermål men det skulle bli AMBIK:s enda poängtapp på hela säsongen! Det blev en 3-1 seger mot Partille efter två sena mål och en säker bortaseger mot Nol (3-0). Nyförvärvet Malik Koné avgjorde sen sent mot Lerum innan jumbon Kärra kördes över med 5-1. Angered var verkligen med i toppen och nästa test var Jonsered, som också börjat bra. Där blev Ali Simmo matchhjälte när han satte matchens enda mål med nio minuter kvar. Angered var helt enkelt ostoppbara och blandande säkra segrar (4-1 mot Semberija och 4-0 mot Guldheden) med fler sena avgöranden. Mot Gårda satte Abdicsiis Bakin Salah segermålet med tio kvar. I näst sista omgången besegrades Kode (2-0) och det var upplagt för guldfest. Det var dock fight inpå målsnöret med Ytterby som bara var två poäng bakom inför sista matchen och dessutom med bättre målskillnad. Det var dock aldrig någon större fara och Angered tog en säker 3-1 seger borta mot Komarken. Imponerande tio segrar i rad efter premiärförlusten och seriesegern var fixad! AMBIK hittade en bra mix mellan sina unga spelare som bäste målskytten Abdicsiis Bakin Salah (född 2000) som gjorde 7 mål och de lite mer rutinerade spelarna som bröderna Raisi och Ali Simmo. Det ska bli intressant att följa laget i division 3 och det var ju även lägligt att alliansklubben Angered BK klev upp i tvåan så de slapp trängas i samma division. Stort grattis till Angered

 

2. YTTERBY IS 42-17 +25 28p

Det var uppenbarligen nykomlingarnas år i år i 4A. Robert Tartagnis Ytterby följde upp seriesegern i 5A förra säsongen med att bli ett topplag direkt och pressa Angered hela vägen fram till mållinjen. Säsongen började på bästa tänkbara sätt när just  Angered besegrades med 1-0 efter mål av Tim Stolt Hermansson i 89:e! Det fortsatte starkt med seger i en målrik match (5-3) mot tippade topplaget Semberija. Efter sex matcher var Ytterby fortfarande obesegrade även om det lite oväntat blev 2-2 mot Partille där Joakim Thornberg fick rädda YIS med en sen kvittering. Sen kom säsongens enda förlust när Lerum kom på besök och kunde lämna Ytterns IP med tre poäng efter en 2-1 seger. Ytterby hittade dock tillbaka direkt och avslutade säsongen med fyra raka segar och en hel del mål. Det blev 6-0 mot Kärra, 5-3 mot Jonsered och Guldheden städades av med 6-1 i en match som betydde att YIS säkrade minst kvalspel. Laget pressade Angered hela vägen in i sista omgången där de slog Gårda med 4-1 men Angered höll för trycket och vann sin match. Men en imponerande 4A-säsong av nykomlingen där laget svarade för överlägset flest mål (40) och Joakim Thornberg blev trea i skytteligan med sina 10 fullträffar. Ytterbys säsong var ju dock inte slut utan det vankades även kval till trean. Där blev det två segrar och ett kryss vilket betydde att Tartagnis mannar lirar i division 3 2021! Grattis till Ytterby!

 

3. GULDHEDENS IK 31-18 +13 22p

Guldheden har pendlat mellan toppen och mitten de senaste säsongerna men bloggen trodde väl på en placering strax bakom topplagen och så blev det till slut. Säsongen började sådär med ett kryss i premiären (1-1 mot Nol) och sen två ganska knappa seger mot Lerum (2-0) och blivande jumbon Kärra (2-1). Hemma mot Jonsered kom sen första förlusten när gästerna vann med 3-1. Guldheden reste sig dock och klev in i sin bästa period under säsongen. Fyra raka segrar och mängder med mål framåt. 2-1 mot Gårda följdes upp av tre storsegrar mot Kode (4-0), Partille (5-1) och Komarken (5-0)! Svante Möller var inne i ett rejält målstimm och gjorde bland annat alla fyra målen mot Kode. GIK hade plötsligt lite häng på toppen men föll ganska klart mot blivande seriesegrarna Angered (0-4). I matchen efter mötte GIK tvåan Ytterby och seger där hade gjort att laget klivit upp på kvalplatsen. Ytterby visade sig dock också vara numret för stort och vann med hela 6-1. Det blev dock en roligare avslutning där Guldheden körde över Semberija med 8-1 och FEM Svante Möller-mål gjorde att han vann skytteliga med 15 mål på 11 matcher! Det blev alltså en fin tredjeplats för Guldheden.

 

4. JONSEREDS IF 33-18 +15 21p

JIF trillade ur trean förra säsongen och det var en hel del förändringar inför säsongen och bland annat klev rutinerade Adej Hayek in som huvudtränare och stora delar av truppen byttes ut. Svårtippat för bloggen som nog trodde att Jonsered skulle få det lite tuffare men laget stod för en riktigt fin säsong även om de inte riktigt kunde haka på toppstriden hela vägen. Jonsereds säsong inledde innan sommaruppehållet med en ytterst märklig match mot Lerum. Efter 20 minuter låg JIF under med 0-3 och hade en spelare utvisad! Det blir till slut förlust men med 4-5 efter en svängig match! Efter sommaren kom dock laget igång riktigt fint och radade upp fem raka segrar med bland annat 3-1 borta mot Guldheden och hela 7-0 mot FC Komarken. Det vankades sen toppmatch mot Angered men där blev det förlust efter ett sent AMBIK-mål. Jonsered bet sig kvar i toppstriden ett litet tag till med en 3-0 seger mot Nol men sen föll laget både mot Semberija (2-3) och Ytterby (3-5). I sista matchen blev det iallafall tre poäng när laget vände 0-1 till 2-1 mot Partille sista halvtimmen. Bra målsnitt framåt med 33 strutar där bara Ytterby var bättre. Hemvändaren Mattias Lindberg var målbäst med sina 8 fullträffar. En fin säsong för Jonsered med tanke på att de stora förändringarna och Hayek och hans mannar kommer säkert vara med närmare toppen redan nästa säsong. Helt klart en positiv överraskning.

 

5. LERUMS IS 23-17 +6 21p

Laget slutade sexa 2019 efter att ha varit med ett tag i toppen och bloggen trodde att Lerum skulle hålla till på den övre halvan. LIS inledde säsongen stabilt med en 4-0 seger mot Kärra och vann sen en galen match mot Jonsered där laget hade 3-0 och en man mer efter 20 men höll ändå på att tappa matchen som slutade 5-4 till slut. Det blev sen 0-0 mot Gårda efter sommaren men LIS var med bra med sju poäng på de inledande tre matcherna. Laget räckte sen inte riktigt till mot Guldheden (0-2) eller blivande seriesegrarna Angered (2-3) även om de pressade AMBIK hela vägen till slutsignalen. Mellan de förlusterna hann LIS med en hemmaseger mot Komarken (3-2). Laget avslutade dock säsongen fint med fem raka utan förlust (tre segrar och två kryss). Bland annat blev det fina segrar både mot Semberija och Ytterby (topplagets enda under hela säsongen). Mot Semeberija vände laget 0-1 till 2-1 under matchens sista minuter och mot blivande division 3-laget Ytterby blev det också en uddamålsseger. Sen kom två kryss mot både Partille (0-0) och Nol (2-2) som ändå får räknas som lite missberäkningar med tanke på tabellen. Säsongen avslutades i alla fall med en seger hemma mot Kode (3-2) efter att Patric Andersson satt segermålet. Andersson var också lagets överlägset bästa målskytt med sina nio mål. Det blev alltså till slut en femteplats där laget bara var en poäng från trean Guldheden. En stabil säsong för ett ungt Lerum där de flesta i truppen är strax över 20 och de kommer säkert att ta ytterligare kliv till nästa säsong.

 

6. SKIF SEMBERIJA 24-28 -4 16p

Bloggen hade höga förväntningar på Semberija inför säsongen tippade faktiskt att laget skulle ta hem 4A! Efter ett par säsonger precis bakom toppen och med en fin trupp och ambitiös tränare kändes det som det var dags men det skulle alltså visa sig vara en felberäkning. Det började dock enligt planerna med 2-0 i premiären mot Kode och 3-1 mot Komarken i matchen efter. Sen blev det tufft i en svängig match mot Ytterby där laget släppte fyra sista halvtimmen och förlorade med 3-5. Visserligen blev det hela 6-1 mot Partille i matchen efter men sen spelades Semberija bort från toppstriden. 0-3 hemma mot Nol och sen blev 1-0 till 1-2 under de sista minuterna mot Lerum. Laget hämtade sig aldrig riktigt och blandade sina prestationer resten av säsongen. Visst blev det en fin 3-2 seger mot Jonsered men laget rådde inte på topplaget Angered (1-4) och i sista matchen föll laget igenom totalt mot Guldheden (1-8!). Offensivt var det helt ok där nyförvärvet från Björkö, Andreas Odersjö blev lagets bästa målskytt med 9 mål. Defensivt såg det värre ut med 28 insläppta och det var tredje sämst i 4A. Helt klart en besvikelse då bloggen trodde att laget skulle vara med och kriga i den absoluta toppen.

 

7. NOL IK 18-21 -3 14p

Nol har haft det ganska tufft de senaste säsongerna och slutat på den nedre halvan och förra säsongen var laget bara en poäng från att åka ur. Visst blev det en placering på den undre halvan även i år och Nol var insyltat i bottenstriden ganska länge men hade till slut lika många poäng (8) ner till Kode som åkte ur som upp till trean Guldheden. Säsongsinledningen var tuff för Nol, förvisso kryss i premiären mot Guldheden (1-1) men sen förlust både mot Komarken (1-2) och blivande seriesegrarna Angered (0-3). Nol tog sen en riktigt fin seger borta på Bergsjövallen mot Semberija med 3-0 efter dubbla mål av Aran Bajazidi. Laget kunde dock inte riktigt rycka ifrån botten utan det blev bara en seger på de fyra följande matcherna. Det blev 2-5 mot topplaget Ytterby och men sen fina 4-1 borta mot Gårda. Jagande Partille slog sen Nol hemma på Lexby (2-1) och det blev 0-3 mot Jonsered. Med tre omgångar kvar var det bara en poäng ner till Kode IF under strecket och i nästa match väntade just KIF på bortaplan. I en målsnål match blev Elliot Lindberg matchjälte för Nol i början av andra med matchens enda mål! Alexander Veglo fixade sen en poäng i matchen efter med ett sent 2-2 mål mot Lerum. Laget var klara inför sista omgången och avslutade med en 3-2 seger mot redan avhängda Kärra efter två mål av Hawar Kalkali. Det blev alltså till slut en sjundeplats för Nol som uppenbarligen saknade en utpräglad målskytt. Den interna skytteligan delades mellan fem (!) spelare, alla på två gjorda mål: Alexander Veglo, Hawar Kalkali, Aran Bajazidi, Alfred Pearson och Ali Faris Salih.

 

8. FC KOMARKEN 16-29 -13 13p

Bloggen trodde på en riktigt tufft säsong för Komarken trots att laget kom från sin bästa säsong någonsin 2019 då de slutade femma. Laget började dock bra med två segrar på de tre första matcherna. Det blev 4-1 i premiären mot Partille men sen föll FCK mot Semberija (1-3) innan det blev en viktig 2-1 seger mot Nol efter två mål av Carl GustafssonKomarken hängde sen med Lerum bra men föll med 2-3. I matchen efter blev det dock vinst igen när Shvan Kamal gjorde båda målen i 2-1 segern mot Kärra KIF. Efter fem omgångar hade FCK nio poäng och då var faktiskt kontraktet redan klart om vi kollar på hur tabellen slutade. Självklart visste inte Komarken detta och det blev nog lite svettigt då laget bara tog en poäng på sina följande fyra matcher. Det blev 1-3 mot topplaget Ytterby och sen storförluster både mot Jonsered (0-7) och Guldheden (0-5) med ett kryss mot Gårda insprängt emellan målkalasen. Sen kom ett viktigt möte med bottenkämpande Kode där en förlust hade kunnat dra ner FCK i en streckstrid men det blev seger med 2-1 och kontraktet var helt säkrat. Laget hade sen chansen att förstöra Angereds serieseger i sista matchen men föll med 1-3. Det blev alltså en åttondeplats till slut för Komarken där defensiven läckte en hel del och det var bara jumbon Kärra KIF som släppte in fler mål. Offensivt blev det 16 mål och 4 gjordes av trotjänaren Shvan Kamal och det var målbäst i FCK.

 

9. GÅRDA BK 12-21 -8 9p

Bollklubben firande sitt hundraårsjubileum med att lira i division 3 men det blev respass direkt tillbaka till 4A. Bloggen trodde att Gårda skulle landa mjukt i fyran och var med i toppen direkt men nya tränarparet Josef La Carrubba och Carl-Magnus Strömberg fick det svettigt direkt. Förlust mot Partille i premiären (1-2) och 0-0 i matchen efter mot Lerum. Det blev iallafall seger mot blivande bottenlaget Kärra efter att Alexander Bergman dragit in en straff på stopptid. Gårda fortsatte dock att blanda prestationer och det blev 0-2 mot Jonsered men seger 4-2 mot Kode. Avslutningen var dock svag från Överåslaget även om de var med i många matcher så blev det bara två poäng på de avslutande sex matcherna. Visst var laget med bra mot både Guldheden (1-2) och blivande segrarna Angered (1-2) och kryssade mot Komarken (1-1) och Lerum (1-1). Men det blev även 1-4 hemma mot Nol och inför sista omgången var inte kontraktet säkrat även om det skulle mycket till för att både Partille och Kode skulle gå förbi. Gårda föll ganska klart mot uppflyttningsjagande Ytterby (1-4) men det var aldrig någon fara utan laget fick behålla sin niondeplats. Det var ett målsnålt Gårda där mittbacken och straffskytten Alexander Bergman var målbäst med tre strutar. En lite skakig säsong för Gårda där många (inklusive bloggen) trodde laget skulle sluta betydligt högre upp.

 

10. PARTILLE IF FK 13-27 -14 9p

Partille slutade trea i 5A förra säsongen och fick till slut en plats i fyran efter att FK Kozara lagt ner verksamheten. I en stark 4A var känslan att laget skulle få det tufft och kämpa på den undre halvan. Det var ett ganska ungt Partille som hade tappat några tunga namn inför säsongen. Säsongen inleddes dock fint när Gårda BK besegrades hemma på Lexby med 2-1 efter ett segermål av Marcus Månsson. Sen blev det dock betydligt tuffare för Kim Rolands manskap. Tre raka förluster där det bland annat rann iväg mot Semberija (1-6). Laget såg sen ut att ta en riktigt fin seger mot Ytterby borta men hemmalaget kvitterade med tre minuter kvar. Partille hade sen viktiga matcher mot lagen på den undre halvan men det började illa med en 0-1 förlust mot Kode, som faktiskt gjorde att Partille låg under strecket. Nästa match tog de sig dock tillbaka på rätt sida strecket då Farhad Ariyaeeravesh avgjorde mot Nol i matchminut 90 med sitt 2-1 mål! Avslutningen blev svettig när laget först föll med 1-5 mot Guldheden och sen kryssade mot både Lerum (0-0) och jumbon Kärra där Partille hämtade in ett 0-2 underläge till 2-2 sista tolv minuterna! Inför sista omgången var tian Partille,tre poäng före elvan Kode men då målskillnaden såg ut som den gjorde så räckte det med Kode-seger och Partille-förlust för att lagen skulle byta plats. Partille ledde med 1-0 mot Jonsered i mitten av den andra halvleken men föll till slut med 1-2. Laget fick dock behålla sin tiondeplats och division 4-status då Kode inte lyckades besegra Lerum i sin match. Nytt kontrakt alltså i sista omgången för Partille. Framåt blev det bara 13 mål på 11 matcher och Marcus Månsson och Farhad Ariyaeeravesh var bästa målskyttar med fyra mål var.

 

11. KODE IF 11-26 -15 6p

Efter halva förra säsongen ledde laget 4A men efter en usel start på hösten blev laget trea. Bloggen trodde på en mittenplacering för Kode den här säsongen då det var en hel del tunga tapp, särskilt offensivt där bästa målskytten Jonathan Hartwig (23 mål) lämnade för Kongahälla och rutinerade Marcus Anderberg inte kom till spel. Det skulle dock visa sig att även en mittentippning var alldeles för genröst. Säsongen började ändå ok med en 2-0 seger mot blivande jumbon Kärra (även om båda målen kom sent i matchen) innan sommaruppehållet. Laget inledde sen hösten med fyra raka förluster där laget var med stundtals men inte fick med sig några poäng. Det blev 0-2 mot Semberija och mot Jonsered ledde laget med 1-0 men föll med 1-4 efter att ha bland annat släppt in två mål i precis innan paus. Mot Ytterby blev det svårt och laget föll med 2-4 och mot Gårda stod det sen 2-2 en bit in i andra men det blev förlust 2-4. I måstematchen mot Partille blev det sen äntligen seger igen när Rasmus Haraldsson satte en straff efter fyra minuter som räckte till tre poäng. Avslutningen blev dock blytung och laget tog inga fler poäng. Kode föll klart mot Guldheden (0-4) men förlorade med uddamålet både mot Nol (0-1) och Komarken (1-2) och stod upp bra mot seriesegrarna Angered (0-2). Inför sista matchen hade faktiskt Kode ändå chansen att gå förbi Partille och ta sig över strecket. Kode var tvungna att vinna sin sista samtidigt som Partille förlorade och då skulle det bli en målskillnadsaffär. Det behövdes dock inte för även om Partille föll så vann inte Kode. Anton Ytterbom nickade in 2-2 med en halvtimme kvar men Lerum fick sista ordet. Utan tvekan en av de stora negativa överraskningarna den här säsongen. Visst att inte Kode skulle vara med i den absoluta toppen men att laget skulle åka ur var det nog få som trodde! Den stundtals lite svajiga defensiven har de senaste åren räddats upp av en otrolig offensiv men i år blev det bara 11 mål på lika många matcher och Rasmus Haraldsson blev lagets bästa målskytt med 5 baljor.

 

12. KÄRRA KIF 10-34 -24 1p

Kärra KIF slutade sjua i 4B 2019 och inför denna säsongen flyttades de över till 4A. Det var dessutom tränarbyte där Jim Holmelin lämnade och Jonny Dackenius klev in. Känslan inför säsongen var att laget skulle få det tufft då en hel del tongivande spelare lämnade och farhågorna skulle också bekräftas när säsongen drog igång. Det blev 0-4 i premiären mot Lerum men sen var laget bra med mot Kode där det var 0-0 ganska långt in i andra halvlek men det blev 0-2 till slut. Hemma mot Jonsered blev det en drömstart med mål efter bara några minuter men bortalaget vände till seger 3-1. Kärra fortsatte att vara med i matcherna och radade upp en svit på tre raka 1-2 förluster! Laget ledde i alla tre matcherna men tappade och mot Gårda kom målet på en straff på tilläggstid. Kärra halkade efter i tabellen och orkade aldrig resa sig. Spelschemat blev tufft också och det rann iväg mot topplagen Angered (1-5) och Ytterby (0-6). Kärra var fortfarande poänglösa med två matcher kvar men mot Partille såg det bra ut med 2-0 med mindre än en halvtimme kvar! Partille lyckades dock både reducera och kvittera i slutet! Men det blev iallafall en poäng och det skulle visa sig bli den endaKärra föll i sin sista match mot Nol (2-3). Var med bra i många matcher men saknade kanske en matchvinnare. Det blev bara 10 mål på 11 matcher (minst i serien) och Arvin Hamidi blev målbäst med sina tre mål. Kärra KIF får ta nya tag i femman nästa säsong.

 

/Rasta