Göteborgs Fotbollförbund gick precis ut med ny information (klicka HÄR) gällande kvalet till division 4, 5 och 6 som involverar åtta lag i lokalfotbollen. Som bekant så stoppades kvalmatcherna då Folkhälsomyndigheten (FHM) gick ut med nya direktiv i slutet av oktober. De nuvarande direktiven gäller till och med 19 november till att börja med.

GFF slår fast att ambitionen är att kvalmatcherna ska genomföras och avvaktar nya beslut från högre ort (FHM, SvFF osv). När det gäller sista datumet att genomföra kvalet så är det 28/2 – 2021 som gäller enligt den nya informationen från GFF. Har det inte gått att genomföra kvalmatcherna vid det datum kommer GFF:s styrelse ta beslut om vilka divisioner lagen kommer tillhöra säsongen 2021. Om bloggen får gissa så blir det troligtvis poängsnitt som då kommer avgöra alternativt att flera lag flyttas upp.

Flera distriktsförbund har haft liknande problem och i Bohusläns FF och Västergötlands FF valde man till exempel att flytta upp alla kvallagen och starta nästa säsong med fler lag i vissa serier.

 

Den spontana (och högst personliga) reaktion är att det är ett dåligt beslut från förbundet av flera anledningar. Sjävklart finns det en bra intention att det ska avgöras på planen men de negativa aspekterna behöver också räknas in. 

Den största negativa aspekten är att de inblandade lagen inte får en likvärdig chans att förbereda sig inför säsongen 2021 om det skulle visa sig att det blir kval i slutet av februari eller ett skrivbordsbeslut. Självklart påverkas upplägget på försäsongen av vilken division laget tillhör. Det försvårar självklart truppbyggandet då både nya och gamla spelare vill veta vilken division laget kommer att spela i. Det är även den ekonomiska aspekten, särskilt mellan division 5 och 6. Enligt bloggens beräkningar så är det runt 15 000:- dyrare att spela i division 5 pga tredomarsystemet. För många klubbar är detta mycket pengar och då är det självklart viktigt att så tidigt som möjligt veta vilken division laget tillhör.

En annan sportsligt aspekt är vilka spelare som kommer att få delta? Hade kvalmatcherna spelats när de skulle så hade lagen haft samma trupper som under säsongen (då frimånaden börjar först 15/11). Frågan är hur det ser ut i januari eller februari? Risken är att det kan bli fel oavsett. Ett lag skulle kunna byta ut halva truppen och kvala sig upp med ett lag där merparten inte var med och spelade till sig kvalplatsen. Samtidigt blir det svårt om förbundet skulle bestämma att bara spelare som deltog 2020 skulle få spela då ett lag skulle kunna stå utan tillräckligt med kvalificerade spelare. Det skulle också kunna öppna upp (även om bloggen tror att det är högst osannolikt) för en situation där lag skulle kunna ”låna” in spelare från andra klubbar bara till kvalmatcherna. En annan konsekvens blir också att de inblandade klubbarna kanske inte kan ställa upp i försäsongscuperna då det riskerar att krocka med möjliga kvalmatcher.  

Även om som sagt intentionen att det ska avgöras på planen är bra i grunden så känns det ändå väldigt märkligt att spela en kvalmatch i slutet av februari. 

 

Den rimligaste lösningen enligt bloggen är att spela kvalmatcherna om det går på den här sidan jul och nyår om FHM ger klartecken (vilket vi lär få reda på 19/11). Går inte det så får GFF ta ett beslut och antingen basera det på poängsnitt eller flytta upp alla kvallagen. Det sistnämnda skulle i så fall betyda att 4A eller 4B får spela med 13 lag 2021 men att 5A och 5B är oförändrade. Sexorna skulle få ett extra lag att ta hand om och skämtet där är självklart att 6A skulle få det laget då den serien aldrig lyckas behålla alla sina lag hela säsongen. Hur som helst så skulle det inte bli så stora förändringar (6B spelade till exempel med 13 lag den gångna säsongen). Sen får serierna justeras igen till säsongen 2022.   

Vi får se vad som händer men bloggen vet att minst ett av kvallagen kommer att kontakta förbundet med ett motförslag

 

/Rasta