Turen har kommit till 5A!

HÄR tippade bloggen inför säsongen.

 

1. ÄLVÄNGENS IK 32-16 +16 24p

Inför säsongen lämnade Niklas Tidstrand rollen som spelare och klev in som huvudtränare efter att Peter ”Erra” Eriksson tackade för sig och det var väl ingen tvekan om att siktet var inställt på serieseger. En redan fin trupp fylldes på med bland annat målgaranti i form av anfallaren Robert Hedelin och Kenny Hildeby med fina meriter från spel betydligt högre upp i seriepyramiden (bland annat inhopp i Allsvenskan för Åtvidaberg 2015). Säsongen började lite trevande med en 1-0 seger borta mot Floda efter ett tidig mål av Eglinor Zaimi. Utbynäs städades sen av med 5-2 efter dubbla mål av både Marius Evensen och Jesper Knaving. ÄIK hann faktiskt med tre matcher innan uppehållet och i den sista ställdes laget mot förväntade toppkonkurrenten Finlandia/Pallo AIF. I en hård och jämn match blev Niklas Ahlbom matchhjälte med segermålet (2-1) i 94:e minuten och ÄIK gick på sommarledighet med maximala 9 pinnar på tre matcher. Hösten inleddes dock med en 1-2 förlust mot Hisingen FC men laget var snabbt tillbaka i vinnarspåret. 3-1 mot Götaholm och 5-1 mot United Africa efter ett hattrick av Hedelin. Sen väntade en lurig match mot ett underpresterande Lunden Överås. Topptippade inför säsongen men inför matchen hade Böjens gäng en seger efter sex matcher. Älvängen hade ledningen med mindre än kvarten kvar men Lunden visade styrka och vände till seger 2-1. Det började bli tight i toppen där Finlandia också gick starkt. ÄIK skakade dock av sig förlusten och besegrade både Björndammen/Öjersjö (3-2) och FC Bosona-Bosna IF (3-0). Då Finpa tappade poäng mot Floda (2-2) var det upplagt för guldfirandeÄlvevi när ÄIK tog emot bottenlaget IF Vardar/Makedonija. Det var dock nervigt och gästerna ledde med 2-1 med en halvtimme kvar innan det lossande ordentligt. ÄIK gjorde fem raka mål (varav fyra av Hedelin!) och vann med 6-2 och guldhattarna åkte fram! Laget orkade sen inte ladda om mot taggade överraskningslaget Romelanda och föll i sista matchen med 2-3. En imponerande och väl genomförd säsong av ÄIK där de tillsammans med Finlandia gjorde flest mål framåt (32) och släppte minst mål bakåt (16). Robert Hedelin delade skytteligasegern tillsammans med BBK/ÖIF:s Pontus Börjesson på 11 mål. Stort grattis till Älvängen!

 

2. FINLANDIA/PALLO AIF 32-16 +16 23p

Bloggen trodde att Finlandia/Pallo AIF definitivt skulle vara ett av lagen som skulle slåss om seriesegern och det skulle visa stämma. Inför säsongen hade Kenneth Lindfors fått sällskap av Cihan Köse i tränarstaben och truppen fylldes på med en hel del fina namn. Det kom ett helt gäng från IK Zenith, som var med och både vann 5A 2018 och höll kvar laget i 4A förra säsongen. Lägg även till att den rutinerade måltjuven Samir Taha dök upp. Premiären gick som beräknat även om det krävdes en vändning i andra halvlek för att besegra Utbynäs med 2-1. Sen kom en riktigt chock när laget föll med 1-5 mot nykomlingen Bosona-Bosna i matchen efter! Det ska sägas att Finpa fick en spelare utvisad redan efter en kvart och låg under med 0-3 efter dryga 20 spelade. I matchen efter blev det en tung förlust till, denna gången mot väntade toppkonkurrenten Älvängen. Finlandia ledde med 1-0 en bra bit in i andra men föll med 1-2 efter ett mål på övertid. Alla dessa matcher spelades innan uppehållet och poängskörden tre poäng på tre matcher skrämde ingen. Laget kom dock tillbaka ordentligt till höststarten och levererade 6 segrar och 2 kryss på de åtta avslutande matcherna! Finlandia inledde med en svängig seger mot Lunden Överås (4-2) efter bland annat två mål av Richard Olsson. Sen följde två stabila trepoängare hemma på Tuvevallen, först 5-2 mot Götaholm (efter ett hattrick av Olsson) och 3-0 mot Romelanda. Laget närmade sig toppen men det blev en missräkning när det bara blev 2-2 mot bottenlaget Vardar/Makedonija och någon omgång senare även 2-2 mot mittenlaget Floda. Däremellan kom en 3-0 seger mot United Africa. Det blev dyrbara poängtapp och med två omgångar kvar avgjorde Älvängen striden om seriesegern. Det var dock fortfarande mycket att kämpa om då ett formstarkt Romelanda ville snuva Finlandia på andraplatsen. Då det lutade åt ett avgörande på målskillnad så tog laget det säkra före det osäkra och avslutade med 9-0 på två matcher. Hisingen besegrades med 3-0 och i avslutningen blev det hela 6-0 mot Björndammen/Öjersjö (efter bland annat två mål av Samir Taha). Den fina avslutningen räckte till att behålla andraplatsen och det blev till slut bara en poäng upp till ÄIK och exakt samma målskillnad (32-16). Det skulle också visa sig att andraplatsen räckte till uppflyttning och Finlandia/Pallo AIF lirar i fyran 2021! Grattis till Finpa! Richard Olsson blev trea i skytteligan med sina 10 mål (ett bakom Hedelin och Börjesson).

 

3. ROMELANDA UF 27-17 +10 23p

RUF kom från två raka sjundeplatser i 5A och inför säsongen var det inte så mycket som tydde på att det skulle bli särskilt annorlunda 2020. Förvisso hade laget fått in några nya spelare, bland annat stabila mittbacken Johan Kaage från Kongahälla, men bloggen tippade laget på den undre halvan. Det började också med lite blandade prestationer då det blev 1-1 mot United Africa i premiären, seger mot Floda (2-0 efter två sena mål) och en ganska klar förlust mot väntade topplaget Finlandia/Pallo AIF (0-3). RUF föll även mot blivande jumbon Vardar/Makedonija (1-3) och med fyra poäng på fyra matcher var det nog ingen som tänkte att Romelanda skulle sluta en poäng efter seriesegrarna när säsongen var slut! Lagets avslutning var dock magnifik: på de avslutande sju matcherna blev det sex segrar och ett kryss. RUF jobbade dock inte med så stora marginaler och det blev tre uddamålssegrar i rad. Björndammen/Öjersjö och Utbynäs besegrades med 3-2 och Götaholm med 2-1. Matchen hemma på Romevi mot Utbynäs bjöd på en galen avslutning där RUF låg under med 0-2 sent i matchen och efter flera röda hade hemmalaget tio spelare och USK nio. I 84:e kom en RUF-reducering, i 86:e en kvittering och i 91:a avgjorde Andreas Wennberg Olsson! Max Harris satte sen båda målen mot Götaholm och också lagets mål i 1-1 matchen mot Lunden Överås. Den fina formen skickade upp laget i tabellen och i slutet bjöds det på lite klarare segrar. Bosona-Bosna besegrades med 5-0 och det blev hela 6-2 mot Hisingen (där både Harris och Tobias Jakobsson blev tvåmålsskyttar). Inför sista matchen hade Älvängen redan avgjort serien men RUF hade chansen på andraplatsen och mötte just ÄIK. Det blev en fin 3-2 seger efter att Patrik Persson blivit matchhjälte i andra då han både satte 2-2 och 3-2! Finlandia slutade dock på bättre målskillnad och RUF blev trea. Oklart i skrivande stund vad som händer då laget egentligen skulle kvalat mot trean i 5B, Mossens BK, om en plats i fyran. Hur som helst en kanonsäsong av Romelanda och helt klart seriens stora positiva överraskning! Max Harris blev lagets bästa målskytt med sina 7 mål.

 

4. LUNDEN ÖVERÅS BK 25-23 +2 16p

Laget åkte ur 4A 2019 och bloggen var inte ensam om att tro att det skulle bli en återkomst direkt eller iallafall rejäl toppstrid och bloggen tippade att LÖBK skulle ta hem årets 5A. Magnus ”Böjen” Carlsson var tillbaka i tränartagen efter att han inte hade något lag 2019 och en redan fin trupp fylldes på med några fina namn. Bland annat dök välmeriterade mittfältare Stefan Runeman upp och laget kom med en stark försäsong i ryggen. Vad som sen hände var häpnadsväckande. Efter fem spelade matcher låg Lunden Överås sista i tabellen med noll poäng. Visst har man varit med om att tippade topplag inlett lite svagt men detta var svårslaget. I premiären föll laget mot United Africa (2-3) efter att ha släppt in mål både i matchminut 1 och 84. Även mot Floda i matchen efter kom ett sent motståndarmål (i 82:a) som betydde förlust igen med 2-3. Båda dessa matcher hann LÖBK med innan uppehållet och det blev inte bättre när höstsäsongen drog igång. Laget visade förvisso styrka när man hämtade upp 0-2 till 2-2 mot starka Finlandia/Pallo AIF men vad hjälpte det när man ändå släppte in två mål i slutet och föll med 2-4. Mardrömmen fortsatte med 1-4 mot Björndammen/Öjersjö efter ännu ett insläppt mål i matchminut 1 och i matchen efter avgjorde Utbynäs med ett 2-1 mål på stopptid. Fem raka förluster alltså och laget var sist i tabellen och nu handlade det inte bara om en missad toppstrid utan även om nytt kontrakt. Vändningen skulle dock komma och lika usel som som inledningen var, lika stark var avslutningen. På de sista sex matcherna blev det fem segrar och ett kryss. Det inleddes med en 5-2 seger mot Götaholm och sen en riktigt fin prestige-trea mot blivande seriesegrarna Älvängen på bortaplan. Lunden visade klass och vände 0-1 till seger 2-1 med ett segermål av Richard Bortey Okaijah i 93:e! Laget hade fått upp farten och slog Bosona-Bosna med 4-1 efter ett hattrick av Tom Engvall och sen kom ett kryss (1-1) mot överraskningslaget Romelanda. Den fina formen skickade upp Lunden i tabellen och det blev även två avslutande segrar och en fjärdeplats till slut. Bottenlaget Vardar besegrades med 2-0 och i sista matchen slog laget Hisingen FC med 3-2. Självklart den stora negativa överraskningen i 5A och det var ingen hemlighet att Böjens gäng hade siktet inställt på uppflyttning. Det blev trots detta en positiv avslutning med sex raka matcher utan förlust. Tom Engvall blev bäste målskytt med sina 5 mål.

 

5. UNITED AFRICA FC 23-22 +1 16p

Som vanligt var UAFC svårtippade då de pendlat mellan fyran och femman de senaste åren och bloggen har tyvärr haft lite dålig insyn. Hur som helst så blev det respass från 4A förra säsongen efter en sistaplats. Bloggen trodde att UAFC skulle klara sig bra i femman men inte riktigt rå på topplagen över en hel säsong och det skulle visa bli en hyfsad gissning. Säsongen inleddes med två matcher innan uppehållet och i premiären blev det fina 3-2 mot topptippade Lunden Överås efter att Hamza Debe avgjorde med sitt andra mål för dagen i 84:e! Det blev sen förlust mot gamla rivalen Bosona-Bosna med 1-2 i matchen efter. I början av hösten såg det sen ut som UAFC kanske skulle kunna blanda sig i en toppstrid. Det blev kryss mot Romelanda (1-1) men sen två raka segrar mot Vardar/Makedonija (5-2 efter hattrick av Williams Ifeanyi Odili) och 3-0 mot Hisingen FC (efter två mål till av Odili). UAFC var nu bara två poäng bakom toppduon Älvängen och Finlandia och skulle också ta emot just ÄIK hemma på Bergsjövallen. Det var 1-0 i paus till hemmalaget men 1-5 när matchen var slut. UAFC tappade sen kontakten med toppen efter 0-1 mot Floda och 0-3 mot topplaget Finlandia. Laget blandade sen lite i avslutningen med segrar mot Björndammen/Öjersjö (3-2 efter två mål av Gabriel Idehen) och Götaholm (5-0 efter hattrick av Idehen) men däremellan blev det 1-4Lemmingvallen mot Utbynäs. Det blev alltså till slut en femteplats för United Africa där Gabriel Idehen blev bästa målskytt med 8 mål.

 

6. FLODA BoIF 16-21 -5 16p

Laget var tia förra säsongen i 5A (bara två poäng från nedflyttning) och bloggen trodde att det skulle bli ännu tuffare i år men Fredrik Perssons mannar svarade för en riktigt stark säsong! Det var på pappret en riktigt svår inledning mot seriens två topptippade lag men Floda gjorde det bra. Förvisso 0-1 i premiären mot blivande seriesegrarna Älvängen men sen 3-2 mot Lunden Överås efter att Albin Carlmark avgjort i slutet. Efter sommaren blandade laget sina prestationer med en 0-2 förlust mot Romelanda, en fin 3-1 seger mot Bosona-Bosna efter två mål av Erik Lundahl men en 1-3 förlust mot IF Vardar/Makedonija. Säsongen stod och vägde lite men istället för att dras ner i bottenträsket fixade Floda tio sköna pinnar på de följande fyra matcher och löste kontraktet. Laget slog Hisingen med 2-1 och i matchen efter blev det 1-0 mot United AfricaBergsjövallen efter ett straffmål av Per Alexandersson med kvarten kvar. Sen blev det en fin poäng mot topplaget Finlandia (2-2) innan Floda svarade för en osannolik vändning mot Björndammen/Öjersjö. Med fem minuter kvar låg laget under med 1-2 men vände med mål i 85:e, 88:e och 94:e! Avslutningen blev sen lite svagare med 0-4 mot Götaholm och 0-3 i sista matchen mot Utbynäs. Helt klart en positiv säsong för Floda som tog flera fina segrar och höll sig på behörigt avstånd från botten. Rutinerade Per Alexandersson blev lagets bästa målskytt med 6 mål.

 

7. GÖTAHOLM BK 27-29 -2 14p

Götaholm var äntligen tillbaka i femman efter en halv evighet i 6A (där det till slut blev serieseger förra säsongen). Truppen hade förstärkts med lite 6A-spelare då bland annat både Joao Mabiala och Robin Forsberg anslöt från Gamlestaden FF. Känslan inför säsongen var att offensiven med Tobias Bui och Fenan Zemui i spetsen skulle leverera men att det fanns lite frågetecken defensivt. Starten på säsongen skulle väl visa att den känslan stämde. Efter två matcher hade laget en vinst och en förlust med målskillnaden 11-9! Det blev en tung premiär med 2-5 mot blivande topplaget Finlandia/Pallo AIF men osannolika 9-4 i derbyt mot Utbynäs i matchen efter med ett hattrick från Zemui och fem raka mål av GBK sista halvtimmen! Laget gick sen in i en tung period med bara två poäng på de följande fem matcherna. GBK föll mot både Älvängen (1-3) och Lunden Överås (2-5). Det ett händelserikt kryss (1-1) mot Bosona-Bosna med röda kort och en missade straff med kvarten kvar för GBK. Det blev även kryss mot Björndammen/Öjersjö (2-2) där lagen bytte mål sista halvtimme. När lagen sen förlorade hemma mot Romelanda (1-2) var det riktigt svettigt i tabellen och risken fanns att division 5-sejouren bara skulle vara en säsong. Tränare Behar Tahiri fick dock ordning på laget inför upplösningen och GBK leverade tre raka trepoängare och förnyad division 5-status. Bottenlaget Vardar/Makedonija besegrades med 2-0, Karmo Öney avgjorde sen sent mot Hisingen FC och mot Floda levererade hela den offensiva trion Bui (två mål), Zemui (ett mål) och Forsberg (ett mål) i en 4-0 seger. Laget orkade sen inte ladda om mot United Africa i sista matchen och föll med 0-5. Det viktiga var dock att Götaholm etablerade sig som ett division 5-lag efter alla år i sexan och så blev det. Defensiven var dock som sagt lite skakigt med 29 insläppta på 11 matcher och bara Utbynäs (32) släppte fler. Offensivt blev det 27 mål framåt med Tobias Bui som bästa målskytt med 7 mål tätt följd av Zemui och Forsberg med 6 strutar var.

 

8. UTBYNÄS SK 29-32 -3 14p

Nye tränaren Stipe Magdic hade en ung trupp att basa över och det var en del tunga namn som försvunnit inför säsongen, bland annat lämnade mittfältsmotorn Tom Berndtson. Det blev en tuff start för USK innan uppehållet då laget mötte den blivande tvåan Finlandia/Pallo AIF och den blivande ettan Älvängen. Mot Finpa ledde faktiskt Utbynäs i början av andra med föll med 1-2 och mot ÄIK rann det iväg i slutet till förlust 2-5. Första matchen efter uppehållet blev inte bättre då det blev hela 4-9 i ett svängigt derby mot Götaholm! USK ledde med 3-2 och hade även 4-4 en bit in i andra men släppte sen fem raka sista halvtimmen. Efter tre raka förluster var USK redan pressade men tog en fin 2-1 seger mot Lunden Överås efter att unge Haron Heidarzai (född 2002) levererat ett segermål på övertid! Detta var dock inte vändningen då laget förlorade sina kommande två matcher. Mot Bosona-Bosna hade laget en 2-0 ledning men tappade till 2-4 och mot matchen mot Romelanda blev extremt händelserik. USK hade en 2-0 ledning även denna matchen men i början av andra drabbade laget av ett rött och lite senare fick vardera lagen en spelare utvisad. Matchen avslutades alltså 10 mot 9 och där var Romelanda starkast och vände med tre mål under matchens sista minuter! USK var riktigt illa ut i tabellen men lyckades rädda upp säsongen och gick faktiskt obesegrade resten! Det blev 3-3 i den viktiga matchen mot bottenkollegan Vardar/Makedonija och seger 4-2 (efter två mål av Heidarzai) mot Hisingen, som också var inblandade i bottenstriden. Spelschemat bjöd på många konkurrenter på den undre halvan och David Di Lieto fixade en viktig poäng mot Björndammen/Öjersjö med en sen kvittering (2-2). Tobias Wahlgren klev fram med ett hattrick i segern (4-1) mot United Africa i näst sista matchen. Inför upplösningen var USK nia men riskerade fortfarande att åka ur. Det blev dock en stabil 3-0 seger mot Floda och kontraktet var fixat! En lite skakig start för USK med bara en seger på de fem första men det unga laget spelade upp sig. Tobias Wahlgren var bästa målskytt med sina 8 mål.

 

9. FC BOSONA-BOSNA IF 17-23 -6 14p

Bosona-Bosna krånglade sig upp från sexan 2019 efter att laget till sist fått Partilles plats i 5A efter att Partille fått nedlagda Kozaras plats i fyran. Det var i stora drag samma trupp som slutade tvåa i 6A förra säsongen även om bland annat anfallaren Eldar Razanica var tillbaka efter en liten utflykt. Darmin Muslimovics lag började säsongen riktigt fint och chockade topptippade Finlandia/Pallo AIF i premiären och vann med 5-1 efter bland annat två mål av Razanica och ett av en viss Zlatan Muslimovic. Innan uppehållet hann även laget med att besegra United Africa med 2-1 på bortaplan. Direkt efter uppehållet kom sen ett bakslag med en 1-3 förlust mot Floda men Bosona-Bosna reste sig direkt och slog först Björndammen/Öjersjö med 2-0 och sedan 4-2 mot Utbynäs efter dubbla mål av Romano Berisa. Med fyra segrar och en förlust efter fem matcher var laget med i den absoluta toppen men sen var det slut på det roliga. På de återstående sex matcherna tog laget bara två ynka poäng och rasslade ner genom tabellen. Det blev 1-1 mot Götaholm och sen fyra raka förluster där laget bara mäktade med ett mål framåt. 1-4 mot Lunden Överås följdes upp av 0-3 mot Älvängen, 0-1 mot Hisingen och hela 0-5 mot Romelanda. Säsongen avslutades iallafall med en pinne mot Vardar (1-1). Helt klart en märkligt säsong för Bosona-Bosona med en jättefin start och en jättesvag avslutning. Det var dock aldrig någon riktigt fara för kontraktet och laget får ta nya tag nästa säsong. Det blev inte jättemånga mål framåt (17) och bäste målskytt blev Romano Berisa med 4 strutar.

 

10. HISINGEN FC 16-27 -11 10p

Hisingen FC bärgade en imponerande serieseger i 6B förra säsongen och bloggen trodde att laget skulle etablera sig utan större problem i femman. Förvisso var det några tunga offensiva namn som försvann (bland annat Abubakar ”Babu” Dumbuya) men det fylldes även på med till exempel välmeriterade Fernando Martins de Souza (senast i Öckerö IF) och Kortedala-duon Visar Selemi och Bahadir Erdal. Det började också stabilt för HFC med två segrar. Det blev 2-0 i premiären mot IF Vardar/Makedonija och sen en riktigt fint 2-1 vinst mot blivande seriesegrarna Älvängens IK efter mål av Abdullah Dereli och Fernando Martins De Souza. Var det möjligen så att nykomlingen var ett lag för toppen direkt? Så blev det dock inte och efter den pigga starten kom sen en svacka med bara en poäng på de följande fyra matcherna och laget sjönk i tabellen. Det blev 0-3 hemma på Backavallen mot United Africa, 1-2 borta mot Floda innan det iallafall blev en pinne mot Björndammen/Öjersjö (2-2). Laget föll sen dock även mot Utbynäs SK (2-4) och det började se lite dystert ut. HFC lyckades också med konststycket att i alla tre förlusterna få en spelare utvisade under matchens första 20 minuter! Mot Bosona-Bosna kom sen en livsviktig 1-0 seger som i förlängning räddade kvar laget i femman. Matchen var märklig då den första timmen spelade 15/9 men fick avbrytas pga dimma vid ställningen 0-0 (då hade också HFC självklart dragit på sig ett rött). När den sista halvtimmen spelades klart kunde Martins de Souza slå in matchens enda mål på straff! Segern var som sagt viktig då Hisingen förlorade sina avslutande fyra matcher men lagen bakom förmådde inte ta sig förbi. Det blev en uddamålsförlust mot Götaholm (2-3), hela 2-6 mot Romelanda, 0-3 mot Finlandia/Pallo AIF och i sista matchen 2-3 mot Lunden Överås BK. Laget kunde andas ut med förnyat kontrakt men det var verkligen små marginaler och hade resultaten gått åt ett annat håll i den sista omgången hade laget åkt ur. Trots en riktigt fin offensiv på pappret och enligt rapporterna stort bollinnehav i många av matcherna blev det bara 16 mål framåt på 11 matcher där Martins de Souza svarade för 9 av dessa. De sex röda korten (ofta tidigt i matcherna) hjälpte självklart inte heller och höll på att ställa till det ordentligt för laget. 

 

11. BJÖRNDAMMENS BK/ÖJERSJÖ IF 21-28 -7 9p

En ny konstellation dök upp inför säsongen 2020 då rivalerna Björndammens BK och Öjersjö IF slog sin påsar ihop. Båda hade det tufft då 2019 där BBK nästan åkte ur 5A och ÖIF lämnade WO i sin sista 6A-match (som redan nedflyttningsklar jumbo). Det blev på pappret en ny intressant trupp under ledning av Edmond Shala (som tränade BBK 2019). Säsongen började också bra med en 4-1 seger mot topptippade Lunden Överås efter att både Mikael Kubic och Pontus Börjesson gjort två mål var. Laget föll sen i två jämna matcher mot Bosona-Bosna (1-2) och Romelanda (2-3) men besegrade Vardar/Makedonija med 2-0. Sex poäng på de fyra första matcherna får väl anses som helt ok men det stora problem var att det sen bara blev tre poäng på de avslutande sju (tre kryss dessutom). Det blev 2-2 mot både Götaholm BK och Hisingen FC och i båda matcherna tappade BBK/ÖIF en ledning i slutet. Mot GBK kom kvitteringen i 82:a och mot HFC i 85:e. Laget fortsatte att förlora täta matcher och det blev 2-3 förluster både mot Älvängen och United Africa. Här var det dock inte slutet på matcherna som förstörde utan början. Det tog Älvängen två minuter att ta ledningen och UAFC en minut! I ett viktigt möte med Utbynäs blev det kryss (2-2) sen BBK/ÖIF igen släppt ett mål sista tio. Det var inte mycket som gick rätt för laget den här säsongen och matchen mot Floda i nästa sista omgången sammanfattade väl säsongen på ett bra sätt. BBK/ÖIF ledde med 2-1 med fem minuter kvar (de hade förvisso fått ett rött strax innan). I 85:e kvitterade Floda, i 88:e gjorde de 3-2 och i 94:e satte Floda 4-2. Trots den usla formen hade faktiskt BBK/ÖIF chansen att hänga kvar inför sista omgången. Det var en poäng upp till Hisingen över strecket och två till Utbynäs. Kruxet vara bara att motståndarna var Finlandia/Pallo AIF som behövde vinna (och gärna stort) för att säkra andraplatsen. Det blev precis så och förlusten skrevs till 0-6Tuvevallen och BBK/ÖIF åkte ur. En riktigt frustrerande säsong för BBK/ÖIF och kollar man på sluttabellen så hade det räckt med en ynka poäng till för att laget skulle hållit sig kvar. En klen tröst var att Pontus Börjesson delade skytteligasegern i serien med ÄIK:s Hedelin på fina 11 mål11 matcher. Det var 52% av lagets målskörd.

 

12. IF VARDAR/MAKEDONIJA 16-27 -11 9p

Laget levde farligt redan förra säsongen men höll sig kvar tack vare en hyfsad vår (laget vann bara en av sina åtta sista matcher). Bloggen trodde på nedflyttning för laget och det började också tungt med två raka förluster, 0-2 mot nykomlingen Hisingen FC och hela 2-5 mot United Africa FC. Vardar höjde sig sen och svarade för sin bästa svit under säsongen med två segrar och ett kryss. Floda besegrades med 3-1 efter två mål av Kristian Trajanovski och det blev samma resultat i den svåra bortamatchen mot Romelanda. Krysset (2-2) kom sen mot blivande tvåan Finlandia/Pallo AIF där Vardar faktiskt ledde i mitten av andra. Laget klev uppåt i tabellen och plötsligt såg det ut som den kunde bli en hyfsad säsong. Avslutningen var dock svag och det blev bara två poäng på de sex sista matcherna. Det blev 0-2 mot bottenkonkurrenten Björndammen/Öjersjö och 3-3 mot ett annat lag på den nedre halvan, Utbynäs SK. Laget fortsatte att möta konkurrenterna på den nedre halvan och föll även mot Götaholm (0-2) i en viktig match. Det blev även 0-2 mot ett Lunden Överås som hittade formen sent. Vardar var rejält illa ute men höll på att ställa till det för guldjagande Älvängen på bortaplan. Laget ledde faktiskt med 2-1 med en halvtimme kvar men rasade ihop totalt och förlorade med 2-6. Trots den usla formen hade faktiskt laget chansen inför sista omgången. Vardar låg sist men en seger mot Bosona-Bosna skulle kunna rädda kvar laget om lite andra resultat gick vägen också. Med en kvart kvar så ledde faktiskt Vardar med 1-0 efter mål av Ismar Bilajbegovic en bit in i andra. I detta läget var faktiskt laget på rätt sida strecket! Bosona-Bosna hittade dock en kvittering i 77:e och matchen slutade 1-1 och Vardar är tillbaka i sexan nästa säsong. Precis som förra säsongen var det problem med målskyttet och laget orkade bara med 16 mål på de 11 matcherna med Ismar Bilajbegovic som bästa målskytt med 4 mål.

 

/Rasta