Idag kom förbundets förslag till seriesammansättning för säsongen 2021 i lokalfotbollen. Anmälningstiden går ut 23/11 så det skulle kunna dyka upp fler division 7-lag. Sista datumet för att skriftligen komma med synpunkter är nu på söndag (15/11). Sen brukar som vanligt serierna spikas på Repskapet i december.

Bloggen kollar till de olika serieförslagen:

Vi börjar med våra två division 4-serier. När det gäller de två nedflyttade division 3-lagen så var det en ganska väntad indelning. Stenkullen GoIK hamnade i 4A och Dalen/Krokslätts FF hamnade i 4B. Senast de båda lagen var i lokalfotbollen så spelade de i respektive serie och det passar även rent geografiskt.

För uppflyttade Näset och Önnered är det också ”rätt” sida stan geografiskt att de hamnar i 5B. Det har ju varit lite diskussion om lagen från Hisingen i fyran och bland annat bytte IK Zenith häromåret. Nu hamnade Finlandia/Pallo AIF i 4A och de skulle ju kunna argumentera för att de ska tillhöra 4B. Sen går det självklart att argumentera att Guldheden och IK Virgo borde vara i samma serie då de är grannar så visst skulle Virgo kunna byta med Finlandia/Pallo AIF. Känslan är dock att Virgo gärna vill möta Dalen/KFF då det finns lite historik där. Vi får helt enkelt se om några lag skickar in förslag.

Att nykomlingen Älvängen hamnade i 4A är inte heller någon jätteskräll då både Nol och FC Komarken finns där. Även Romelanda UF eller Mossens BK kommer att hamna i 4A. Senast båda lagen var i fyran spelade de i 4A och det funkar geografiskt. RUF har de andra norr-lagen i 4A (Komarken, Nol och Älvängen) och MBK har grannen Guldheden i 4A och lite andra mer centrala lag. De skulle ju dock gå miste om ett fint gräsderby mot IK Virgo. Tanken var ju att Romelanda och Mossen skulle mötas i kvalet till fyran men den senaste Coronavågen satte stopp för det. Förbundet har öppnat upp för att kvalet kan spelas så sent som sent i februari 2021 men frågan är om det blir så då flera klubbar har överklagat det beslutet.  

Överlag en ganska väntat indelning där det dock går att vrida och vända på några lag om man vill. 

Vi kollar till femmorna och där har 5A fyllts på med Kärra KIF och Kode IF från 4A och Bergsjö IF och Västkurd BK från sexan. Kärra har flyttat runt lite och spelat i både 4A och 4B men rent geografiskt är det rimligt att de spelar i 5A då nästan alla 5B-lag finns i sydvästra Göteborg. De närmaste lagen för Kärra (Hisingen FC och FC Bosona-Bosna) spelar i 5A. Att Kode hamnade i 5A var inte heller så konstigt även om de har långt till alla lagen i femman men där Kärra är det närmaste och det känns ju lite onödigt att Kode ska åka till den södra skärgården och möta Styrsö och Donsö. Bergsjö IF är ett 5A-lag både geografiskt och historiskt så det var inget snack där. Västkurd BK (som spelat sina flesta hemmamatcher på Sälöfjordsvallen) hamnade också i 5A. Här skulle det kunna gå att argumentera att de borde vara i 5B med till exempel IF Warta (som de delar hemmaplan med) eller Eriksberg (som spelar i närheten på Rosenhill). Å andra sidan spelar flera lag från Hisingen i 5A (Hisingen FC, FC Bosona-Bosna IF och Kärra KIF). Några lag från Hisingen behöver tillhöra 5B och då är det väl rimligast att de blir något av de lagen som är närmast. 

Att Askims IK (från 4B) och Styrsö BK (från 6C) hamnar i 5B är ganska självklart sett till geografin då majoriteten av lagen i serien återfinns i sydvästra delen av stan. Eriksberg har vi nämnt och som sagt behöver något av Hisingslagen hamna i 5B. 5B har även fått det laget av Romelanda och Mossen som inte går upp i fyran. Blir Mossen kvar så blir det inga problem då de lirade i 5B i år. Skulle Romelanda bli kvar så blir det väl lite stökigare då de ska åka genom hela stan för att möta Donsö och Styrsö men inte möta närmast laget Kode. Detta sätter ju fingret lite på några av problemen med att förbundet vill hålla kvalet öppet så länge. 

Båda serierna har även en vakant plats var där två lag från kvaltrion från sexan (Inter Linné IF, Neutrala IF och Azalea BK) ska in. 

En ganska väntad indelning även om det går att snurra runt lite på lagen från södra delarna av Hisingen. Ett frågetecken även på Romelanda/Mossen-situationen där det nog hade varit bättre att sätta det laget som blir kvar i 5AMossen faktiskt lirat där för inte så länge sedan och det blir inte lika geografiskt märkligt som om RUF skulle spela i 5B

 

Dags för sexorna. 6A fyller på med tre ganska given lag. Både Björndammnes BK/Öjersjö IF och Bergums IF är vana 6A-lag och Angered SK passar in där också. 6A får även ett av kvallagen som inte når femman (Inter Linné IF, Neutrala IF eller Azalea BK) eller det laget som kvalar sig upp från sjuan (Göteborgs City, SG eller Gambian Mix). 

6B får nedflyttade IF Vardar/Makedonija och det är ju väntat då alla andra lag från Hisingen spelar i B. Från sjuan får de ett lag till från Sveriges femte största ö, nämligen FC Fyrklövern. Även Kareby IS från sjuan hamnade i 6B och de har ju Kungälvslaget Diseröd i serien och alla Hisingslagen. 6B har också en vakansplats där alltså något av lagen från kvalet till femman eller kvalet till sexan ska in. 

6C får fått nedflyttade Hovås Billdal vilket känns helt rimligt med tanke på de geografiska läget. Solängens BK passar också in i 6C och det var där de spelade senast de var uppe i sexan (2019). 6C har också fått två Heden-lag, nämligen uppflyttade Menisken IF och Chalmers (som flyttas från 6B). Det finns redan ett Heden-lag i serien (BK S:T Jakob). Det som dock kan bli lite stökigt med 6C är att tillskillnad från 6A och 6B är serien låst och har inte en vakansplats. Skulle till exempel Azalea BK (som tillhört 6C de senaste åren) inte lyckas i kvalet så skulle de alltså hamna i 6A eller 6B och istället för derbysegrar mot Argo blir det Kareby Hed eller Spinnarvallen. Samma sak om Slottsskogen/Godhem skulle gå upp från sjuan. De är också rent geografiskt ett 6C-lag och lirade där senast de var uppe (2019).    

Problemet är att om du ger en vakansplats till 6C och ”låser” någon av de andra sexorna så flyttas bara problemet dit. De lagen som lirar på Heden (City och Gambian Mix) kan ju placeras i alla sexor utan problem. Men låser vi 6A och Inter Linné (som spelat på Lemmingvallen) inte kvalar sig upp så hamnar de i 6B eller 6C. Samma gäller om vi låser 6B och Neutrala (som spelar på Länsmansgården) skulle bli kvar i sexan. 

I sjuorna har de behållit alla lagen från den gångna säsongen i sina respektive serier. Johannebergs IF hamnade i 6A och där finns det en hel del centrumlag som lirar på Heden. 7B fick både AIF och Järnbrott och det är en hel del andra lag från den delen av stan. AIF får ett derby mot ÖsetGröna Vallen och Järnbrott delar plan med Björkåsen. Då alla division 7-lagen från Hisingen spelar i 7C så är det inte så konstigt att FTU hamnade där. Där finns även det enda (just nu) nya laget i sjuan, Tuve BK. 7A har även fått två av de lagen som inte kvalar sig upp till sexan. Det ser självklart lite obalanserat ut med 9 lag i 7A och 7B och 11 i 7C men förbundet räknar med att flera nya lag tillkommer och de hamnar de i 7A eller 7B

 

Överlag en helt ok indelning av förbundet som nog tagit till sig av kritiken för några år sedan när det var några riktigt katastrofala indelningar. De senaste åren känns det som de tagit det mer på allvar. 

Det stora problemet här är självklart beslutet att kvalmatcherna kan avgöras så sent som i slutet av februari. Bloggen skrev om det HÄR och varför det var ett mindre bra beslut. 

Bloggen vet att minst två av kvallagen har lämnat in protest mot förbundets beslut där många av argumenten är samma som bloggen förde fram. Båda protesterna menar att det måste komma ett tidigare beslut om vilka serier lagen ska tillhöra även om det inte går att spela själva matcherna. 

 

/Rasta