Turen har kommit till 5B och det är dags att sammanfatta säsongen som gick!

Bloggens tippning inför säsongen hittar ni HÄR.

 

1. NÄSETS SK 53-6 +47 28p

Laget var topptippat av bloggen och säkert många andra också och Näsets SK levererade verkligen i årets 5B. George Mourads gäng kom från en femteplats året innan men fyllde på men bland annat trion Jakob Persson, Simon Wallberg Andersson och Kristoffer Frantzich som alla återvände från en sväng i IK Kongahälla. NSK satte ner foten direkt i premiären då Frantzich gjorde 1-0 på Donsö efter tre minuter. Förvisso kvitterade DIS omgående men det blev sen en säker 5-1 seger för gästerna på Donsövallen efter bland annat totalt tre mål av Frantzich men även 13 gula och 4 röda sammanlagt för lagen! Efter sommaren kom sen lagets enda poängtapp när pigga nykomlingen och blivande tvåan Önnered stod för motståndet på Apelsinplan. NSK tog ledningen en kvart in i andra genom Casper Jonasson men ÖIK kvitterade och matchen slutade 1-1. Efter detta växlade Näset upp ordentligt med fyra raka segrar där motståndarna för det mesta inte var nära. Hovås kördes över med 6-0 sen blev det jämnare mot FC Linné där NSK fick vända 0-1 till 4-1 efter paus. Mölndal besegrades sen med klara 5-0 efter ett hattrick av Emanuel David och mot Warta blev det 6-1. Laget fick sen lite tuggmotstånd mot Kungsladugård där det ”bara” blev seger 2-1. I en på pappret tuff match mot Mossens BK blev det sen hela 8-1 efter ett tidigt rött på MBK:s målvakt. I matchen efter kunde NSK sen avgöra hemma på Åkeredsvallen mot Fässberg. NSK hade 2-0 i paus efter dubbla mål av Casper Jonasson och det blev sen 4-0 och guldfirande! Näset var överlägsna i årets 5B och de visade verkligen detta i sista matchen när Tynnered pulvriserades med 12-0 efter bland annat ett hattrick av Simon Slomic. Näset snittade 5,3 mål per match (53 mål på 10 matcher) och släppte bara in 6 baklängesmål och inte oväntat var det bäst i serien. Casper Jonasson blev tvåa i skytteligan med sina 11 mål. Stort grattis till Näset som alltså nästa år får mäta sina krafter med lagen i fyran! Senast NSK var uppe i fyran var säsongen 2012

 

2. ÖNNEREDS IK 26-15 +11 22p

Nykomlingen Önnered kom från en imponerande serieseger i 6C förra säsongen och med några fina nyförvärv till en redan stabil trupp trodde bloggen att laget skulle kliva in direkt på den övre halvan. ÖIK var dock inte nöjda med det utan gick obesegrade genom serien, knep andraplatsen och lämnar 5B redan efter en säsong! Det blev en match innan sommaren där Donsö IS besegrades med 1-0 efter att Sebastian Wikström blivit matchhjälte. Direkt efter sommaren blev det sen ett tufft möte med blivande ettan Näsets SK där Gustav Bye räddade en poäng i en match som slutade 1-1 och som skulle bli NSK:s enda poängtapp på hela säsongen. I matchen efter blev det också hårt motstånd då stabila Mossens BK stod för motståndet. ÖIK tog ledningen både med 1-0, 2-1 och 3-2 men Mossen svarade varje gång. I mitten av andra kunde dock Gustav Bye göra 4-3 med sitt tredje mål för dagen och det räckte till seger! Sen kom två raka kryss som gjorde att laget halkade efter lite i den täta tabellen. Det blev mållöst mot blivande jumbon Hovås och mot Fässberg hamnade laget i ett 0-2 underläge men fick spela hela andra halvlek med en man mer. Det räckte till 2-2 men inte mer än så. Sen kom årets utan tvekan märkligaste match. Hemma på Apelsinplan tog ÖIK emot IF Mölndal och efter en magnifik första halvlek ledde ÖIK med 6-0 efter bland annat ett hattrick av Jakob Lindgren. Den andra halvleken bjöd sen på tio mål till i en match som slutade 10-6 till Önnered! ÖIK:s seger var förvisso aldrig i fara men laget släppte in nästan hälften av sina mål i den matchen. Laget fortsatte vinna och det blev 2-0 mot Tynnered, 2-1 mot Warta och 2-0 mot Linné. Inför sista omgången hade Önnered greppet om andraplatsen (Näset hade redan avgjort serien) men trean Mossen var två poäng bakom. ÖIK hade dock bättre målskillnad och det skulle visa sig att 2-2 mot Kungsladugårds BK räckte då Mossen inte lyckades vinna sina match. Laget gick alltså obesegrades rakt upp i fyran och imponerade ordentligt. Framåt var Gustav Bye bäst i ÖIK med sina 7 mål. Det var även ett historisk avancemang då laget aldrig varit uppe i fyran innan! 

 

3. MOSSENS BK 22-18 +4 19p

Laget var trea förra säsongen och missade uppflyttning till slut på sämre poängsnitt än 5A-trean Partille IF FK när det blev en ledig plats efter att Kozara dragit sig ur. Känslan var att Mossen skulle vara med och slåss om uppflyttning även den märkliga säsong och det skulle visa sig stämma. I skrivande stund vet vi faktiskt inte om det blir femman eller fyran för MBK då den tänkta kvalmatchen mot 5A-trean Romelanda är uppskjuten. Säsongen inleddes med en tuff match för Axel Bergströms gäng då det blev förlust mot blivande topprivalen Önnered i en svängig match. MBK kvitterade tre gånger om men föll till slut med 3-4. Laget hittade sen en fin svit på fyra segrar och ett kryss och bet sig fast i toppskiktet av tabellen. Trots en man mindre hela andra halvlek slog laget Fässberg borta efter två mål av Johan Lähnn. Mot Tynnered blev det stabila 3-0 och sen kom ett kryss mot FC Linné (1-1). Hemma mot Donsö visade Axel Sandquist att han har målkänslan kvar med ett hattrick i en 4-1 seger och i matchen efter blev det 3-0 mot Kungsladugårds BK. Mossen var med riktigt bra och i matchen efter var det toppmöte mot serieledarna Näset där MBK hade chans att sätta lite press. Det var jämnt inledningsvis men sen åkte MBK på ett rött på sin målvakt i mitten av första. 2-0 i paus till Näset rann sen iväg till en svidande 1-8 förlust där laget släppte in nästan hälften av sina mål för hela säsongen (18 insläppta totalt). Trots chockförlusten repade sig Mossen och slog bottenlagen Hovås Billdal (2-1) och Mölndal (3-1). Inför sista matchen hade laget chans att gå om tvåan Önnered men då behövdes till och börja med en seger och helst med en hel del mål. Tyvärr för Mossens del så blev Warta för svåra och det blev förlust med 0-2 i sista omgången. Rutinerade Axel Sandquist blev bästa målskytt med sina 5 mål. Ännu en stabil säsong för Mossen och vi får se hur långt det räcker.

 

4. IF WARTA 27-28 -1 18p

Efter att ha slutat åtta två år i rad tog Warta ett rejält kliv uppåt i tabellen och slutade på en fin fjärdeplats! Det var betydligt högre än bloggen hade räknat med. Det blev dock en tung start även om nyförvärvet Andreas Stern-Pettersson satte 1-0 tidigt i premiären mot Fässberg så blev det förlust med 1-4. Efter uppehållet gick det dock bättre med 2-1 direkt mot FC Linné och sen 5-3 i en målrik hemmamatch mot Donsö. Precis som resten av serien var det dock inte mycket Warta kunde göra mot Näset även om Stern-Pettersson ännu en gång inledde målskyttet. Det blev till slut en 1-6 förlust. Laget reste sig dock direkt och Faysal Ahmed Adosh två mål såg till att det blev seger mot Hovås Billdal (3-1) och i matchen efter besegrades Tynnered med säkra 5-1. Warta hade dock inte riktigt stabiliteten och jämnheten för att haka på den absoluta toppen. Borta mot Mölndal låg laget under med 0-5 efter första 45! Andra halvlek var jämnare målmässigt men Warta föll till slut med hela 4-9! Warta bjöd sen upp mot topplaget Önnered men föll med 1-2 efter ett självmål med kvarten kvar. Avslutningen blev dock fin med två segrar. Först blev det 3-1 mot Kungsladugård innan Mossen besegrades med 2-0 i sista matchen efter dubbla mål av Mikias Solomon. Det blev alltså en fin fjärdeplats för Warta som var en av seriens positiva överraskningar.  Laget har en fin mix i truppen men både lite äldre rutinerade spelare men även en hel del yngre förmågor från de egna leden. Det ska bli spännande att följa framöver. Bäste målskytt blev Andreas Stern-Pettersson med sina 5 mål.

 

5. DONSÖ IS 23-24 -1 12p

Ö-laget blandade en hel del förra året och bloggen trodde väl inte att laget skulle kunna vara med och slåss om de ädlare medaljerna denna korta och märkliga säsong. Även det till slut blev en femteplats (som bloggen faktiskt tippade) så såg det länge riktigt tufft ut. Laget hann med två matcher innan uppehållet och där blev det 0-1Apelsinplan mot Önnered och 1-5 mot blivande seriesegrarna Näset. De blivande topplagen var avbockade men det blev inte mycket roligare efter sommaren. Donsö hade greppet mot Mölndal och ledde med både 3-1 och i slutet även 4-3 efter att Albert Hansson gjort sitt fjärde mål för matchen! Mölndal svarade dock och kvitterade i 90:e på straff. I matchen efter föll laget på Sälöfjordsvallen mot Warta med 3-5 och sen blev det 0-0 mot Kungsladugårds BK. Borta mot Mossen i nästa omgång tändes hoppet då Hansson satte 1-0 redan i fjärde minuten men det blev 1-4 till slut. Efter sex matcher hade DIS skrapat ihop två små poäng och låg sist i 5B. Ö-laget höjde sig dock när det som bäst behövdes och slog Fässberg hemma på Donsövallen med 3-0 efter två strutar av Olle Backman och fixade alltså sin första trea! I matchen efter kördes sen ett formsvagt Tynnered över med 6-1 och laget började klättar i tabellen. Det var ett tight spelschema i södra skärgården och Donsö mötte sen Hovås Billdal dagen efter storsegern mot TFC! Det blev inte seger men väl 2-2 vilket betydde nytt kontrakt! Säsongen avslutades sen med en svängig seger på Gröna Vallen mot FC Linné. Inte oväntat var det Albert Hansson som låg bakom segern när han satte 2-2 i 88:e och 3-2 i 90:e! Hansson gjorde också matchens första mål och slutade på 14 mål, bäst i hela 5B. En svajig säsong för Donsö där de höll på att ställa till det ordentligt för sig själva men det redde ut det till slut.

 

6. KUNGSLADUGÅRDS BK 14-16 -2 12p

Inför säsongen var bloggen lite orolig för KBK:s division 5-status. Nya tränarduon Nihal Behrens (huvusdtränare) och Patrik Andersen (assisterande) tog över ett lag som kom från ett mellanår 2019 där laget slutade sjua och det stora problemet var målskyttet. Det började också tungt med 0-1 mot nykomlingen Tynnered i premiären. Visserligen 2-2 mot Linné i matchen efter då Salvador Vasquez Rueda-Pinto kvitterade på straff i 87:e men sen 0-0 mot Donsö. Sen kom äntligen första seger efter en till sen Vasquez Rueda-Pinto-straff som gav 1-0 borta mot Fässberg. Lagårn’ höll sen på att skaka serieledarna Näset men föll med 1-2 i tätt match. Det blev förlust även mot ett annat topplag, nämligen Mossens BK, med 0-3 och KBK låg lite risigt till på den nedre halvan. Laget fick dock ett oväntat och extremt meriterat nyförvärv under hösten. KBK-fostrade Måns Saebbö (född 2000) anslöt efter att ha lämnat division 2-klubben Trollhättan och 2019 blev det faktisk ett inhopp i Allsvenskan för IFK Göteborg. I den viktiga matchen mot Hovås Billdal svarade Saebbö för ett mål i 3-1 segern och mot Mölndal (seger 4-2) blev det ett hattrick! Poängen säkrade kontraktet och säsongen avslutades med en 1-3 förlust mot Warta och sen 2-2 mot topplaget Önnered efter nya mål av Saebbö. KBK löste alltså en sjätteplats men ska nog vara glada att Saebbö dök upp under den andra halvan. Det blev 7 mål för anfallaren och det var bäst i KBK och hälften av lagets mål. Som vanligt stabila bakåt med bara 16 insläppta.

 

7. FÄSSBERGS IF 15-20 -5 10p

Fässberg fick verkligen kämpa förra säsongen och höll sig kvar på målskillnad till slut! Inför den här säsongen kändes som laget, med nya huvudtränaren Niklas Tandrup, borde kunna hålla sig borta från bottenstriden och landa någonstans i mitten av tabellen. Bloggen lyckades faktisk att pricka in sjundeplatsen i tipset. Laget hann med en match innan uppehållet och det blev en fin premiär med en 4-1 seger mot Warta efter två mål av Patrick Winstanley. Efter sommaren blev det lite tyngre och trots en man mer hela andra halvleken blev det 0-2 mot Mossens BK. Mot Mölndal blev det sen en poäng (3-3) efter att laget kämpat sig tillbaka in i matchen efter paus. FIF såg sen ut att kunna hota topplaget Önnered och hade 2-0 efter en dryg halvtimmen efter dubbla mål av William Samuelsson. En utvisning sent i första ställde dock till det och ÖIK hämtade upp till 2-2 i andra. Laget släppte sen ett tidigt mål mot Kungsladugårds BK och föll med 0-1 trots en man mer hela andra halvlek. Fässberg fortsatte dock att plocka lite poäng och höll sig i mitten av tabellen. Mot FC Linné såg det ut att bli förlust när laget släppte in mål i 86:e men Philip Kinnander klev fram och kvitterade i 89:e! Sen kom en viktig 2-0 seger mot Tynnered som gav lite utrymme nedåt i tabellen. Avslutningen blev sen lite svagare för laget som föll mot ett pressat Donsö (0-3) och i matchens efter blev det 0-4 när Näset säkrade uppflyttning. Inför sista matchen var kontraktet fixat och det blev 3-3 (efter två mål av Erik Jonasson) mot Hovås Billdal. Jumbon Hovås hade en liten chans att klara sig kvar men då behövdes en storseger. Fässberg hamnade i ett 1-3 underläge men löste till slut 3-3 och var en straffmiss med tio kvar från att vinna matchen. En ganska väntad placering för Fässberg som efter äventyret nere i sexan etablerat sig fint i femman igen.

 

8. FC LINNÉ 19-19 +-0 9p

Det glada gänget från 413 har haft lite svårt att hitta sina serietillhörighet men för första gången sen starten 2013 spelade de i samma serie två år i rad efter en fjärdeplats i 5B förra säsongen. Med tanke på det stabila fjolåret och den namnkunniga truppen trodde bloggen på en placering strax bakom toppen men det skulle visa sig bli betydligt svettigare för spelande ordföranden Jesper Strands lag. Inledningen var direkt svag med tre raka förluster. I premiären föll laget mot Mölndal med 1-3 efter att motståndarna gått ifrån sista kvarten. Mot Warta blev det en uddamålsförlust med 1-2 innan laget ställdes mot blivande seriesegrarna Näsets SK. Linné visade att det fanns kvalitet och ledde i paus med 1-0 efter ett straffmål av Jesper Strand. Laget orkade dock inte stå emot och föll med 1-4. Sen blev det aningen bättre men Linné lyckades ändå inte vinna utan radade upp tre raka kryss. Mot Kungsladugård var det nära men KBK kvitterade till 2-2 i 87:e minuten. Det blev sen 1-1 mot både Mossen och Fässberg. Mot FIF gjorde Simon Ahlnäs 1-0 i 86:e men motståndarna svarade med en kvittering i 89:e! Tre poäng på de inledande sex matcherna (av totalt tio) gjorde att Linné var rejält insyltade i bottenstriden. I en måstematch mot Tynnered kom sen äntligen första segern. Matchen stod och vägde men sista halvtimmen kunde Linné gå ifrån och till slut vinna med 5-1 (efter bland annat ett hattrick av Johan Calgaro). Linné tog sen ännu ett kliv mot nytt kontrakt när Hovås Billdal besegrades med 5-0 efter dubbla mål av Fred Jähnke och Calgaro. I omgången efter föll Linné mot topplaget Önnered (0-2) men då andra resultat gick vägen var det klart att laget inte skulle åka ur direkt. Det blev också förlust i sista matchen mot Donsö (2-3) efter ett dramatiskt slut där Olle Johnels gav ett Linné med tio man ledningen i 84:e men Donsös Albert Hansson satte både 2-2 och 3-2 i slutet! Det blev alltså en åttondeplats för FC Linnè som dock levde farligt ganska länge under säsongen och bloggen trodde helt klart att de skulle tampas betydligt närmare toppen. Johan Calgaro blev iallafall lagets bästa målskytt med sina 5 mål.

 

9. TYNNERED FC 10-37 -27 9p

Nykomlingen Tynnered kvalade sig upp till femman efter en andraplats i 6C och bloggen trodde att TFC skulle ha tillräckligt med spets i truppen för att landa ganska säkert i mitten av tabellen. TFC höll sig kvar men det blev betydligt skakigare än vad bloggen trodde. Inledningen var dock stark och laget vann tre av sina fyra första matcher. I premiären rivstartade laget och hade 3-0 mot Hovås Billdal redan efter en halvtimme (seger med 3-2 till slut). Mot Kungsladugård i matchen efter blev nyförvärvet Mattias Tuncay matchhjälte när han gjorde matchens enda mål i början av andra. TFC föll sen ganska klart mot Mossens BK (0-3) men besegrade sen Mölndal med samma siffror. 9 poängfyra matcher laget hade toppkänning. Det skulle dock visa sig att det var alla poäng laget skulle ta säsongen 2020. Det blev nämligen sex raka förluster för Robert Smolanders lag där TFC bara mäktade med tre mål framåt samtidigt som de släppte in 32! Det blev klara 1-5 mot Warta innan TFC stod upp helt ok mot topplaget Önnered (0-2) och Fässberg (0-2). Sen rann det iväg sista halvtimmen mot FC Linné med fyra insläppta mål och en 1-5 förlust. Mot Donsö blev det till slut 1-6 och i sista matchen smått otroliga o-12 mot seriesegrarna Näsets SK. Tynnered ska vara väldigt glada över sin pigga start och att inte serien höll på längre.  Laget gjorde minst mål (10) och det var bara Mölndal (38) som släppt in fler än TFC (37). Fatmir Muric och Mattias Tuncay blev lagets bästa målskyttar med 3 mål var. Som sagt en skakig säsong men det viktigaste för TFC var självklart att de höll sig kvar i femman och nu kan de bygga vidare inför framtiden. 

 

10. IF MÖLNDAL 28-38 -10 8p

Laget trillade ur 4B 2019 ordentligt med bara fem inspelade poäng och 99 insläppta bollar. Bloggen trodde faktiskt att laget skulle rasa rakt igenom femman också men det unga Mölndalslaget, med nya tränare Joakim Karlsson, lyckades precis hålla sig kvar. Inledningen var riktigt fin när FC Linné besegrade med 3-1 i premiären efter två mål av Samuel Nilsson. Segern följdes upp med en fin insats mot Donsö där Mölndal kämpade sig tillbaka från underläge och matchen slutade 4-4. Mot Fässberg såg det ut att bli seger då laget ledde med både 2-0 och 3-1 där Samuel Nilsson svarade för ett hattrick. Det blev dock 3-3 efter att FIF avslutat starkt. Fem poäng tre matcher och fortfarande obesegrade och det såg ut som Mölndal skulle klara sig bra i 5B. Det skulle dock visa sig bli en riktigt tuff avslutning där det blev en seger och sex förluster på de avslutande sju matcherna och laget drogs in ordentligt i nedflyttningsstriden. Det blev klara 0-5 mot topplaget Näset och 0-3 mot Tynnered. Sen kom ett riktigt viktig möte med Hovås Billdal där Mölndal föll med 0-1. Mötet med topplaget Önnered blev sen en galen historia. Mölndal låg under med 0-6 i paus men gjorde sen 6 mål själva efter paus men släppte också in fyra och förlorade alltså med 6-10! Måltakterna höll i sig till nästa match där Mölndal äntligen tog en till trepoängare. Det blev till slut hela 9-4 mot Warta efter bland annat fyra mål av Noah Setterberg. Mölndal förlorade sen sina två avslutande matcher där det blev 2-4 mot Kungsladugårds BK och 1-3 mot topplaget Mossen. Då laget skulle mött nedlagda Mölnlycke-Sjövalla i sista matchen så var Mölndal färdigspelade och så gott som klara inför sista omgången. Jumbon Hovås Billdal behövde en storseger för att gå om och så blev det inte. Mölndal gjorde det som krävdes för att hålla sig kvar och det var den pigga starten som gjorde det. Laget släppte in flest mål i hela 5B (38) men framåt var det bättre (28) och det var faktiskt bara seriesegrarna Näset som gjorde fler! Dessutom slutade Samuel Nilsson på en delad andraplats i skytteligan med sina 11 mål

 

11. HOVÅS BILLDAL IF 11-27 -16 6p

Hovås Billdal har levt farligt de senaste säsongerna med tionde- och niondeplatser och bloggen brukar tippa att laget ska åka ur. Till den här säsongen trodde dock faktiskt bloggen att Hovås skulle hålla sig på rätt sida strecket med så blev det inte. Det blev förlust i premiären mot Tynnered (2-3) och sen rejält med smörj mot blivande seriesegrarna Näset (0-6) men då fick Hovås ett rött efter en dryg kvart. Sen höjde sig faktiskt laget och kryssade (0-0) mot blivande tvåan Önnered och besegrade sen IF Mölndal efter att Adam Kling nickat in matchens enda mål. De poängen höll laget flytande ett tag men det blev 1-3 förluster mot både Warta och Kungsladugård. Laget stod sen upp bra mot Mossens BK och ledde med 1-0 i paus med föll med 1-2. Hedersamma förluster ger dock inga poäng och de började se dystert ut för Hovås. Det blev inte bättre efter 0-5 mot FC Linné och med bara två matcher kvar var laget sist i tabellen. I måstematchen mot Donsö blev det sen 2-2 och det såg riktigt tufft ut inför sista matchen. Laget närmast framför, IF Mölndal, var redan färdigspelade och låg tre poäng och en massa mål framför. Gustav Fredriksson satte dock 1-0 i sista matchen mot Fässberg redan i andra matchminuten och Hovås hann börja drömma om en storseger. Det blev dock till slut 3-3 i en svängig match och det går helt enkelt att konstatera att Hovås Billdal inte räckte till i årets 5B. Offensivt var det tufft med bara 11 mål10 matcher där Adam Kling var målbäst med tre mål. Det är dock ett ungt och utvecklingsbart lag och Hovås Billdal kommer säkert att vara att räkna med i toppen av sexan nästa säsong. 

 

12. MÖLNLYCKE-SJÖVALLA IS FK UTGÅTT

Laget åkte ur 4B 2019 och i början av mars kom beskedet att laget drar sig ur årets 5B. Självklart tråkigt när klubbar får lägga ner. Då beskedet kom så pass sent ersattes inte laget utan 5B fick spelade med 11 lag.

 

/Rasta