Vi har kommit fram till 6A och det är dags att sammanfatta säsongen som gick!

HÄR tippade bloggen inför säsongen.

 

1. BERGSJÖ IF 25-8 +17 23p

2016 åkte Bergsjö IF ur 5A och har sen dess kämpat i 6A. Ofta har laget blixtrat till under säsongerna men inte riktigt orkat hela vägen. Förra säsongen missade laget kvalplatsen med ett enda plusmål men bloggen trodde faktiskt att laget skulle vara längre från toppen i år. Det skulle visa sig vara helt fel och Bergsjö IF stod för en riktigt starkt säsong och gick obesegrade genom årets 6A och tog sig därmed äntligen tillbaka till femman. Spelande tränaren Valon Hetemi hade i stora drag samma trupp att jobba med men fick ett riktigt fint nyförvärv i Sulayman Traoré som kom från Semberija efter sommaren. I premiären blev det hela 5-1 mot Härryda IF men den match försvann sen när HIF drog sig ur. Laget hann iallafall med en match till innan uppehållet och där blev det till slut 3-0 mot Syrianska/Arameiska efter att all tre målen kom efter paus. Direkt efter sommaren blev det en tuff match mot nykomlingen Varta KIF men tränare Hetemi blev segerskytt med sitt 2-1 mål i mitten av den andra halvleken, precis efter att Vatra hade kvitterat. Sen kom första poängtappet i mötet med blivande tvåan Inter Linné IF. BIF tog ledningen genom nyförvärvet Traoré men Inter Linné vände till 2-1 innan paus. I andra kunde sen Njaga Njie sätta dit slutresultatet 2-2. Laget radade sen upp ett par säkra segrar där Tollered besegrades med 5-1 (efter två mål av Nesredin Salih), Fröjden med 3-0 och Real Maskin med 4-1 (dubbla mål av Traoré). Det var inte många lag som kunde hänga med och i en haltande tabell så stack BIF iväg i toppen. Ett av lagen som jagade bakom var iallafall FC Härlanda och de gjorde sitt bästa i en jämn kamp. Durim Bublica gav dock Bergsjö IF ledningen redan efter åtta minuter och lite senare satte Hetemi 2-0 och matchen bjöd inte på några fler mål. I matchen efter hade BIF chansen att säkra seriesegern när de tog emot Gamlestaden FFBergsjövallens konstgräs. Bublica blev guldhjälte med ett tidigt segermål och guldhattarna åkte på! I sista matchen mötte de tippade topplaget Croatia (som dock tappade efter en fin start). Bergsjö IF låg under med 2-0 tidigt men matchen slutade 3-3 efter ett hattrick av Bublica. Just Bublica blev lagets bästa målskytt med sina 9 mål på 9 matcher. Defensivt imponerade BIF stort med bara 8 insläppta mål. Stort grattis till Bergsjö IF som alltså till slut tog sig tillbaka till femman! 

 

2. INTER LINNÉ IF 25-15 +10 21p

Laget var nykomlingar förra säsongen och slutade i mitten (sjua). En redan intressant trupp fylldes på med några riktig fina namn, bland annat Andrés Vasquez och Braulio Rodriguez. Bloggen trodde helt klart att laget skulle ta några kliv uppåt i tabellen men inte hela vägen till en andraplats! I skrivande stund vet vi dock inte hur det blir med kvalet upp till femman. Lagets första match var mot Härryda (seger 3-1) men den försvann när HIF drog sig ur. Sen var de match mot blivande seriesegraren Bergsjö IF och där visade laget att var att räkna med direkt i en kamp som slutade 2-2. Inter Linné försatte dock att kryssa och det blev 2-2 både mot Fröjden och FC Härlanda. Mot FFK räddade Rolando Sosa Torrico en poäng med en kvittering i 84:e och mot ”Fångarna” var det Manner Pineda som kvitterade på straff med en kvart kvar. Poängtappen gjorde att laget låg ganska långt efter toppen men avslutningen var riktigt stark. Det blev nämligen maximala 18 poäng på de avslutande sex matcherna! Topptippade Croatia kom med fyra raka segrar i ryggen när lagen möttes men Linné visade styrka och vann med 2-0 efter två mål i andra halvlek. Mot Syrianska/Arameiska kom segern (2-1) med en kvart kvar genom Abdul Rahman Jebnoun men det gick lite lättare mot nykomlingen Vatra som kördes över med 7-3 efter ett hattrick av Vasquez. I de avslutande tre matcherna hade laget marginalerna på sin sida då det blev tre uddamålssegrar. Mot Gamlestaden (3-2) nickade Yusuf Ebrahimi in segermålet i 88:e efter att Pineda gjort de två första. I matchen mot Tollered låg Inter Linné under med 0-2 i mitten av andra men vände och Sebastian Landi blev matchhjälte i 77:e. Inför sista matchen hade laget tagit sig upp till andraplatsen men det var bara två poäng ner till trean FC Härlanda. Seger behövdes alltså för att garanterat få kvala och det blev en rysare då laget vann på ett självmål i 90:e mot Real Maskin! Hade matchen slutat oavgjort hade Härlanda gått förbi då de vann stort i sin match! Men Inter Linné löste andraplatsen men vi vet som sagt inte vad som kommer hända med kvalet. Hur som helst var laget en positiv överraskning i årets korta 6A-säsong. När det kommer till mål så fick Vasquez och Pineda dela den interna skytteligan med 4 mål var.

 

3. FC HÄRLANDA 16-16 +10 19p

”Fångarna” hade en lite sämre säsong 2019 men brukar vara med och fightas i toppen av den sexan de tillhör och bloggen trodde definitivt att det skulle vara med och stöka högt upp i tabellen i år. Lokalfotbollsprofilen och den luttrade Nottingham Forest-anhängaren Kim Pearce klev in som ny huvudtränare och truppen hade fyllts på med bland annat Dan Hassan från FC Komarken och Ricardo Nascimento från Fässbergs IF. Laget hade en lurig seriepremiär borta mot TolleredSpinnarvallen. TIF tryckte in 2-1 i 84:e men mål från Felix Wulff och Andreas Myrvoll-Nilsen fixade premiärsegern! Sen blev det dock tufft då laget föll mot Gamlestaden med 0-2 för att sedan vila ett par veckor då de skulle mött Lekstorp (som inte kom till spel i årets 6A) och Härryda (som lämnade WO och senare drog sig ur). Mot Inter Linné hade laget 2-0 tidigt i andra med matchen slutade 2-2. En lite knackigt start men Härlanda spelade upp sig och mot Fröjden blev det fina 4-0. Sen ställdes laget mot serieledarna Bergsjö IF och där räckte inte ”Fångarna” till riktigt utan föll med 0-2 efter att ha släppt två tidiga mål. Avslutningen var desto starkare: fyra matcher = fyra segrar. Toni Micevski blev tvåmålsskytt i segern mot Croatia (4-2) och mot Real Maskin (seger 4-2 igen) svarade Felix Wulff för ett hattrick. Mot Syrianska/Arameiska blev Anton ”Bullen” Wall matchhjälte i 86:e! Inför sista matchen låg laget två pinnar bakom tvåan Inter Linné och det var bara seger som gällde. Det blev det också när nykomlingen Vatra kördes över med 6-2 efter fyra strutar av Wulff! Härlanda hade andraplatsen under stora delar av matchen men ett självmål i 90:eLemmingvallen gjorde att Inter Linné kunde hålla Härlanda bakom sig. Det blev ändå en lyckad säsong för Härlanda och nye tränare Pearce. Laget gjorde flest mål i serien (26) och Wulff vann skytteligan på sina 11 mål.

 

4. CROATIA GÖTEBORG 16-17 -1 11p

Laget har pendlat lite mellan sexan och sjuan de senaste åren men vann 7A 2019 med en riktigt namnkunnig trupp. Inför återkomsten till 6A hade laget också fyllt på med bland annat Tom Berndtson (från Utbynäs SK) Elvir Johansson Ramadani (Partille IF FK) och Armando Smedberg Dalence (Proletären FF) och bloggen gav laget topptipset inför säsongen. Det började också planenligt för nykomlingen med fyra raka segrar. Laget levde dock lite farligt både mot Tollered i premiären och mot Real Maskin i matchen efter. Mot TIF släppte laget in mål redan efter två minuter men vände sen till ledning 3-1 i mitten av andra. Tollered fick dock in en reducering med sju minuter kvar men kom inte närmare. Mot Real blev det en 1-0 seger efter att Mentor Zhubi satt en straff i mitten av andra. I derbyt mot Gamlestaden FF blev det en lite klarare seger med 3-0. Det blev sen 6-0 mot Härryda (en match som alltså sen plockades bort då HIF drog sig ur). Resultatmässigt såg alltså Croatia ut som det väntade topplaget men resten av säsongen blev riktigt tung för laget vann faktiskt inga fler matcher och slutade långt från toppen trots fjärdeplatsen. Det var mållöst en bit in i andra mot Inter Linné innan motståndarna gick ifrån och vann med 2-0. Mot Fröjdens FK låg Croatia under med 0-2 i paus men kämpade sig tillbaka till 2-2 bara för att sen släppa in ett till i 82:a och förlora med 2-3. Croatia började att tappa mot toppen och mot konkurrenten Härlanda föll laget med 2-4. I prestigemötet mot då redan klara seriesegrarna Bergsjö IF blev det iallafall en poäng efter att laget tidigt tagit ledningen med 2-0 efter dubbla mål av Mohamed Simmo. BIF vände på steken och satte dit 3-2 i 82:a men Zhubi förvaltande en straff till 3-3 några minuter senare. Laget var bortspelade från uppflyttningskampen och avslutade säsongen med att kryssa mot nykomlingen Vatra (1-1) och sen förlora mot bottenlaget Syrianska/Arameiska med 1-2 i sista matchen. Det blev som sagt en fjärdeplats men hela 12 poäng upp till ettan Bergsjö IF. Kanske hårt att klassa en fjärdeplats som ett misslyckande för en nykomling men med tanke på truppen så borde Croatia varit betydligt närmare uppflyttning. Laget hade lite problem med offensiven med bara 16 mål på 9 matcher och Mentor Zhubi och Mohamed Simmo delade den interna skytteligan på blygsamma 3 mål var.

 

5. REAL MASKIN BK 16-17 -1 11p

Real Maskin åkte ur 6A 2018 men tog sig tillbaka direkt efter att laget slutade tvåa i 7A förra säsongen. Det var till stora delar samma trupp som förra säsongen och bloggen trodde att Real skulle sluta någonstans på den nedre halvan men med marginal till streckstriden. Det skulle visa sig att Maskinen hade mer att ge och det blev till slut en fin femteplats! Tobias Olovsson fixade seger i premiären med två strutar i mitten av första när Fröjden besegrades med 2-1. Sen blev det en jämn match mot topptippade Croatia där Real föll med 0-1 efter ett straffmål i mitten av andra. Real var dock på benen snabbt igen och tog en säker 4-0 seger mot Syrianska/Arameiska efter bland annat två mål av Lukas Wallmander. Laget fortsatte att plocka poäng även om det blev två raka 2-2 matcher mot Vatra och Tollered. Borta mot TIF såg det dock ut som Real skulle åka hem med alla poängen men laget tappade 2-0 till 2-2 under matchens sista minuter. Real hade lite toppkänning men hade inte så mycket att sätta emot seriesegrarna Bergsjö IF (förlust 1-4). Det blev visserligen seger mot Gamlestaden med 2-1 men sen avslutade säsongen med två förluster. Det var dock mot blivande trean FC Härlanda och blivande tvåan Inter Linné. Mot ”Fångarna” var laget med riktigt bra och det var 2-2 inför sista tio men sen släppte laget två bollar. I sista matchen föll sen laget på ett självmål i 90:e som faktiskt räddade kvalplatsen åt Inter Linné! En fin återkomst till sexan av Real Maskin som klev in direkt som ett stabilt mittenlag även om de inte lyckades sno några poäng från topplagen. Defensiven var helt ok med 17 insläppta och framåt blev det 16 mål där Tobias Olovsson var bäst med sina 5 fullträffar.

 

6. FRÖJDENS FK 18-21 -3 11p

Fröjden brukar vara med på den övre halvan och kämpa och bloggen trodde laget kunde slå sig in strax bakom topplagen. Det skulle dock visa sig att laget var alldeles för ojämnt och till slut blev de alltså en sjätteplats. Premiären slutade dock med seger efter att laget vände 0-2 till 3-2 under matchens sista 25 minuter. Andreas Johansson blev stor matchhjälte med ett hattrick. Det blev sen förlust direkt i matchen efter när laget föll med 1-2 mot nykomlingen Real Maskin. Mot Inter Linné såg det ut som Magnus Svantessons 2-1 mål i 70:e skulle räcka till seger men det kom en kvittering med sex minuter kvar. Sen ställdes Fröjden mot två tuffa motståndare och efter de matcherna då stod det klart att laget inte hade med toppstriden att göra den här säsongen. Hemma på Heden 3 blev det 0-3 mot blivande seriesegrarna Bergsjö IF och mot Härlanda, även det på Heden 3, rann det iväg till 0-4. Toppstriden var som sagt körd men FFK fick iallafall lite upprättelse då laget besegrade Croatia på bortaplan med 3-2 efter ett sent segermål av Svantesson (hans andra i matchen). Laget fortsatte sen blanda sina resultat, 6-0 mot Syrianska/Arameiska (med ett hattrick av Svantesson) följdes upp av 1-4 mot nykomlingen Vatra i matchen efter. Säsongen avslutades sen med 2-2 mot Tollered där laget släppte in kvitteringen i 90:e. Offensivt handlade det väldigt mycket om firma Svantesson (9 mål) och Johansson (5 mål) och duon gjorde 14 av laget totalt 18 mål. Under en så här pass komprimerad säsong så kostar det att ha svackor och Fröjden hittade aldrig riktigt någon rytm utan fick alltså nöja sig med en mittenplacering. 

 

7. TOLLEREDS IF 20-24 -4 8p

Det var i stora drag samma trupp även om laget fått lite förstärkning från nerlagda Lekstorp. Bloggen trodde väl att laget skulle hålla sig i mitten av tabellen och så blev det också. I premiären på Gamlestadsvallens konstmatta hängde laget med bra mot väntade topplaget Croatia men fick se sig besegrade till slut med 2-3. I hemmapremiären blev det sen en till 2-3 förlust men den sved betydligt mer. TIF ledde med både 1-0 och 2-1 men släppte sen in mål i 86:e och 89:e! Tuff start för Tollered men sen kom en skön 5-2 seger mot Syrianska/Arameiska där Björn Mellberg hittade rätt två gånger redan första kvarten. TIF körde på och vann även nästa match där Vatra slogs tillbaka med 4-2 efter att laget svarat på Vatras kvittering i 75:e med två egna mål på slutet. Poängen skickade upp laget lite i tabellen men avslutningen blev sen svagare. Borta mot topplaget Bergsjö IF hade TIF inget att sätta emot (förlust 1-5) och sen såg det även ut att bli förlust mot Real Maskin då laget låg under med 0-2 med bara minuter kvar. Nyförvärvet Sebastian Fransson satte dock 1-2 i 86:e och Per Sjöström kvitterade sen till 2-2 i 88:e! Men mot Gamlestaden blev det ingen upphämtning utan laget föll med 0-2. Det var dock aldrig någon fara i tabellen då Härryda drog sig ur och serien blev stängd neråt. TIF hade sen faktiskt topplaget Inter Linné på gaffeln hemma på Spinnarvallen med 2-0 med mindre än en halvtimme kvar. Linné visade dock styrka och vände till seger 3-2. Det hände mycket i slutet av TIF:s matcher den här säsongen och då var det väl lämpligt att säsongen även avslutades med ett sent mål! I avslutningsmatchen mot Fröjden fastställde nämligen Per Sjöström slutresultatet 2-2 i 90:e! En stabil säsong för TIF där det evigt gröna trädet, Björn Mellberg, blev lagets bästa målskytt med sina 4 mål. Mellberg har nu, enligt bloggens beräkningar, gjort mål i minst 11 säsonger i rad för sitt TIF! 

 

8. VATRA KIF 17-25 -8 8p

Nykomlingen Vatra gör sin andra säsong i seriespel och kvalade sig upp från sjuan 2019. Det blev en tuff start i sexan med två uddamålsförlusten. Laget föll i premiären mot Syrianska/Arameiska med 1-2 och mot blivande seriesegrarna Bergsjö IF med samma siffror. Det blev även förlust, 2-4,  i den tredje matchen hemma på Lövgärdesplan mot Tollered där gästerna avslutade starkast med två mål i slutet. Mot Real Maskin började det sen bra när Flamur Tahiri satte 1-0 efter en kvart. Real vände dock och satte 2-1 i 77:e men Behar Tahiri räddade en poäng med när han kvitterade minuten efter. Sen kom äntligen första segern då Spiro Sinani satte matchens enda mål mot Gamlestaden FF och det såg ljusare ut i tabellen. Det blev ännu ljusare då Härryda drog sig ur och Vatra behövde inte oroa sig om att åka ur sexan. Med bara tio lag kvar blev det ett långt uppehåll till nästa match och där föll laget tungt mot topplaget Inter Linné med 3-7. Vatra visade sen klass när de besegrade Fröjden med 4-1 efter ett fint hattrick av Flamur Tahiri. Det blev även poäng mot Croatia (1-1). Säsongen avslutades sen med storstryk mot ett Härlanda som jagade uppflyttning. Laget släppte två mål första tio och föll till slut med 2-6. Vatra är säkert inte helt nöjda med säsongen men de blixtrade till här och där och det viktiga var självklart att hålla sig kvar så de kan bygga vidare för framtiden. Bäste målskytt blev inte oväntat Flamur Tahiri som gjorde 8 av lagets 17 mål.

 

9. GAMLESTADEN FF 12-16 -4 7p

Brukar vara med i närheten av toppen på den övre halvan men känslan inför den här speciella säsongen var att GaFF var försvagade och särskilt offensivt då både Robin Forsberg och Leo Kyriazis lämnade. Det skulle också visa sig bli en tung säsong och det blev den sämsta placeringen sen laget klev upp i 6A inför säsongen 2017. Det såg dock ut att bli seger i premiären då laget ledde borta mot Fröjden med 2-0 i mitten av andra. Hemmalaget svarade dock för en start vändning satte tre raka mål och vann matchen. Sen kom iallafall en ljusglimt när laget slog blivande tvåan FC Härlanda med 2-0 efter dubbla mål av nyförvärvet Efraim Möller. Laget föll sen med klara o-3 mot Croatia och mot Syrianska/Arameiska tappade laget en 3-1 ledning precis i slutet och fick nöja sig med en poäng. Motgångarna fortsatte med förlust mot nykomlingen Vatra med 0-1 men sen slog Möller till igen med två mål i 2-0 segern mot Tollered hemma på G-vallen. GaFF kom dock aldrig in i någon rytm och laget förlorade nästa match (1-2 mot Real Maskin). Då Härryda drog sig ur så behövde laget aldrig oroa sig för att ramla ur och säsongen avslutades med två hedersamma förluster mot seriens två topplag. Det blev 0-1 mot Bergsjö IF (som betydde att BIF vann serien) och 2-3 mot Inter Linné (efter insläppt mål i 88:e!). Ingen kanonsäsong för Christian Briles gäng och laget gjorde tillsammans med Syrianska/Arameiska minst mål i serien (12). Defensivt var det förvisso stabilt med bara 16 insläppta. Efraim Möller blev bäste GaFF-spelare med sina 5 mål.

 

10. SYRIANSKA/ARAMEISKA FG 12-28 -16 7p

Laget har hållit till på den undre halvan de senaste säsongerna och bloggen trodde att det skulle bli ett liknande läge i år. Har på pappret en riktigt fin trupp och nya tränare Lahod Malke hade även fått in några fina namn även i år. Säsongen inleddes men en ganska klar förlust mot blivande seriesegrarna Bergsjö IF (0-3) innan sommaren. Hösten inledde dock med en seger där   nykomlingen Vatra besegrades med 2-1 efter mål av nyförvärven Markus Kaplan och Albert Rushid. Laget åkte sen på två tunga förluster i rad där det blev 2-5 borta mot TolleredSpinnarvallen och 0-4 hemma mot Real Maskin. Det såg även ut att bli förlust mot GamlestadenSyrianska/Arameiska låg under med 1-3 sent. Men mål av Gabriel Yildirim i 82:a minuten och av Pierre Yildirim i 89:e fixade en poäng. Laget var indragna i bottenstriden och i nästa match var det viktigt möte med bottenkollegan Härryda. Det blev seger 2-0 men den matchen ströks sen då Härryda drog sig ur bara dagar senare. Det beslutet från HIF betydde att kontraktet var fixat. Syrianska/Arameiska stod sen upp bra mot både Inter Linné (1-2) och Härlanda (2-3), där Härlanda avgjorde sent. Mot Fröjdens FK rann det dock iväg ordentligt och laget föll med 0-6. Säsongen avslutades iallafall med en seger när Daniel Yusef satte segermålet (2-1) mot Croatia. En svag säsong av Syrianska/Arameiska som nog ska vara glada att två lag drog sig ur. Det blev endast 12 mål framåt där det var elva olika målskyttar (och ett självmål)!

 

11. HÄRRYDA UF UTGÅTT

Till skillnad från Lekstorp så kom Härryda till spel men det var tunt med folk och efter en poängsex matcher så kastade laget in handduken och drog sig ur serien.

 

12. LEKSTORPS IF UTGÅTT

I början av juni kom tyvärr beskedet att Lekstorps IF inte kommer till spel i årets 6A. Som för många klubbar som går i graven så var det spelarbrist som låg bakom beslutet. Det verkar dock som klubben kommer försöka göra en nysatsning redan 2021 och vi får hoppas att det går vägen för Gråbo-klubben.

 

/Rasta