Det är fortfarande oklart hur det kommer bli med kvalmatcher till division 4, 5 och 6

Göteborgs Fotbollförbund gick ut den 5/11 med informationen att ambitionen är att kvalmatcherna ska spelas. Det datum som GFF satte som sista möjliga dag att genomföra kvalet var 28/2 2021. Går det inte att genomföra matcherna innan det datumet kommer GFF:s styrelse att besluta hur platserna tilldelas. 

Bloggen var kritisk till det här förslaget då de inblandade kvallagen riskerar att påbörja en försäsong utan att veta vilken division de kommer tillhöra och allt vad det innebär. Det inlägget hittas HÄR

Bloggen var inte ensam om att tycka att det var ett mindre bra beslut och minst två av de inblandade kvallagen har överklagat till förbundet (till den nätta summan av 1000:-). 

Här är några av argumenten (vissa är samma som bloggens): 

Spelbehörighet (vem får delta i kvalet?).

Frimånaden (kvallagen riskerar att tappa spelare under frimånaden). 

Spelschemat för serien (kvallagen riskerar att missa spelordningsmötet och därför inte få tider på sina hemmaplaner).

Truppbygget (svårt att locka till sig/behålla spelare utan att veta divisionstillhörighet). 

Förberedelser (svårt att lägga upp försäsongen utan att veta divisionstillhörighet).

Cupspel (kvallagen kanske måste avstå försäsongscuperna pga kvalspel). 

Ekonomi (särskilt mellan division 5 och 6 skiljer det runt 15000:-. Något man bör veta inför säsongen). 

Verksamhetsåret ska följa kalenderåret (vilket det inte gör om kvalet spelas 2021).

 

Klubbarnas motförslag var att om inte kvalet kan genomföras innan början av december så bör antingen alla kvallagen flyttas upp (som andra distrikt har gjort) eller att uppflyttning avgörs via poängsnitt. 

Sista dagen för att lämna in en överklagan är nu på torsdag (19/11) så vi får väl se vad förbundet säger efter det. 

Med tanke på hur läget ser ut gällande pandemin så är det inget som pekar på att det skulle bli någon mer fotboll i år. 

 

Det finns även en diskussion med förbundet angående vilka lag som får kvala upp till division 6. Ettorna och tvåorna i de tre division 7-serierna gick upp direkt och treorna skulle kvala. I 7A slutade Göteborgs City FF trea, i 7B slutade Slottsskogen/Godhems IF trea och i 7C var det Fotö GoIF som knep tredjeplatsen. 

Det som sen ställde till det var att Fotö tackade nej till sin plats. 

Frågan var då vilket lag som skulle ta Fotös plats

Förbundet beslutade att fyran från 7A, Gambian Mix FC, skulle få kvalplatsen. Fyran i 7C, Geesguud UF, ansåg dock att de borde fått platsen då det var nästa lag på tur efter Fotö i 7C

När Geesguud kontaktade förbundet så hänvisade de till dessa två paragrafer från Tävlingsbestämmelserna:

 

Förbundet hänvisar alltså till att tävlingskommittén (TK) får bestämma hur platserna tillsätts och att de gjort det genom att räkna ut ”bästa” ej redan uppflyttade lag. Det är i så fall laget med bäst poängsnitt och då är det Gambian Mix som ska ha platsen.  

Bloggens tolkning av detta är dock att detta gäller till vakanta platser till en serie inte till ett kval. 29 § säger faktiskt vakanstillsättning i distriktsserier och inte vakansplatser till kvalspel. Alltså har TK rätten att bestämma hur platserna tillsätts till serierna men inte till kvalspel. Hur ska man då veta hur man gör när det gäller vakanta platser när det gäller kvalspel?

Som tur är så finns det en paragraf om det i tävlingsbestämmelserna:

Här är det ganska tydligt vad som gäller. Om en vakant plats uppstår när det gäller uppflyttning ersätts platsen av det lag som i SAMMA SERIE har placerats närmast efter föreningen som utgått. Går man efter den här paragrafen så är det alltså Geesguud som ska ha platsen!

Bloggen anser att tillägget efter 29 § (som står i gult) om att GFF:s TK får besluta i i frågan om vakanta platser endast gäller platser i distriktsserierna men INTE när det gäller tillsättandet av vakanser i kvalspel. Särskilt när det faktiskt finns en egen paragraf som handlar om just vakanser i kvalspel. 

I den paragrafen som handlar om vakans i kvalspel (26 §) så finns det inget gult tillägg från GFF och då bör det vara SvFF:s regler som gäller. De reglerna är alltså att laget närmast bakom i samma serie ersätter.

Detta är självklart bloggens tolkningar av tävlingsbestämmelserna och GFF:s tolkningar brukar ju väga tyngre.

 

/Rasta