Idag kom förbundet med nya besked angående de uppskjutna kvalmatcherna. Förbundet backar på sitt tidigare beslut om att matcherna ska genomföras senast 28/2 2021 och flyttar istället upp samtliga lag utan några kvalmatcher! Lagen som överklagat får tillbaka sina pengar och allt är frid och fröjd…nästan iallafall. 

Bra av förbundet att kunna inse det orimliga i sitt första förslag. Sen borde de självklart ha insett det själva utan att klubbarna hade behövt förklara det för dem. 

Beslutet betyder iallafall att Romelanda UF och Mossens BK spelar i division 4 nästa säsong. Inter Linné IF, Neutrala IF och Azalea BK går upp i division 5 och trion Göteborgs City FF, Slottskogen/Godhem IF och Gambian Mix IF går upp i sexan. Grattis till uppflyttningen! 

Tävlingskommittén kommer att placera in lagen i respektive serie. 

En av fyrorna kommer att få spela med 13 lag 2021 och bloggens gissning är att både RUF och MBK hamnar i 4A. Hade bara ett lag gått upp hade det laget hamnat i 4A och båda lagen tillhörde 4A senast de var upp. 

Femmorna kommer att ha 24 lag som vanligt i sina två serier. Den extra platsen som blir över när ett extra lag flyttas upp i fyran fylls helt enkelt av det tredje kvallaget från sexan. Om vi ska spekulera i i vilken serie lagen kommer hamna i så hör ju Azalea BK hemma i 5B geografiskt och Inter Linné IF (som spelat sina hemmamatcher på Lemmingvallen) bör hamna i 5A. Neutrala IF lirar för det mesta på Länmansgården och det finns ju lag från Hisingen i både 5A och 5B. Fyra i 5A (FC Bosona-Bosna IF, Hisingen FC, Kärra KIF och Västkurd BK) och två i 5B (IF Warta och Eriksbergs IF). Gissningen är dock 5B eftersom det är det det finns en plats. 

De tre sexorna kommer säsongen 2021 ha 37 lag i sina tre serier istället för det vanliga 36. En serie kommer alltså att ha ett lag extra. Om vi ser rent geografiskt och historiskt så borde egentligen både Göteborgs City FF och Slottsskogen/Godhem IF hamna i 6C. City lirar på Överåsvallen som i och för sig har varit en 6A-arena men många lag som City brukar möta när de lirar i sexan återfinns i 6C (Landala, Hällesåker, GSIF, Solängen och BK S:T Jakob). Förvisso har de även lirat med Härlanda (nu i 6A) och FTU (nu i 6B). SG är rent geografiskt ett 6C-lag och spelade där senaste de var uppe. Nu är dock som sagt 6C fullt och dessutom vill ju Fröjdens FK in där också och FC Heden vill vara kvar. Gambian Mix spelar sina hemmamatcher på Heden och ska göra sin andra säsong bara.   

Här har alltså förbundet lite att bita i. För att lösa problemet med Heden och Fröjden skulle ju båda lagen kunna spela i 6C då en serie behöver ha 13 lag. Då skulle två av de uppflyttade lagen hamna i 6A och ett i 6B. Vi får helt enkelt se hur det blir.

Sen har vi också diskussionen om det egentligen borde varit Geesguud UF som fått den platsen som Gambian Mix fick. För er som inte hängt med så tackade trean i 7C (Fotö GoIF) nej till kvalplatsen. Förbundet gick på poängsnitt och bestämde att 7A-fyran Gambian Mix fick platsen men Geesguud anser att de var nästa lag på tur i 7C (de slutade fyra) och att de borde fått den. 

Efter att ha kollat igenom tävlingsbestämmelserna så tolkar bloggen det som att Geesguud har rätt och förbundet har tagit ett felaktigt beslut

I tävlingsbestämmelserna finns det nämligen en paragraf som behandlar just vakanser i kvalspel (som detta gäller):

I det tredje stycket står det klart och tydligt att platsen ska ersättas av lag i samma serie som placerats närmast det laget som utgått. I 7C är det alltså Geesguud som är nästa lag efter Fotö. Dessutom finns det inget tillägg i gult som indikerar att Göteborgs fotbollförbund skulle ha några egna regler gällande vakanser i kvalspel

Förbundet menar att det är den här paragrafen som gäller:

Här finns det ett tillägg som gör att GFF:s tävlingskommitté (TK) kan tillsätta platser. Problemet för förbundet här är dock att paragrafen inte gäller vakanta platser i kvalspel utan vakanta platser i seriespel. Ärendet gäller inte en plats i en serie utan en plats i ett kval. Vad som gäller i kval finns redan beskrivet i 26 §.

Enligt de uppgifter som bloggen har så kommer Geesguud att överklaga detta och det är mycket möjligt att GFF avslår den överklagan och håller fast vid sin linje. Geesguud kan då överklaga till SvFF och det är mycket möjligt att de tolkar det annorlunda. 

Detta är ju bara bloggens tolkningar av tävlingsbestämmelserna och det är möjligt att det är fel. Det har ju dock visat sig innan att även GFF:s tolkningar inte alltid håller för en ordentlig syn.

 

Idag kom också, ganska väntad, förlängda restriktioner för fotbollen i Göteborg. Läs förbundets information HÄR. Det är helt enkelt en fortsättning och de tidigare restriktionerna och alltså inga matcher eller träningar. Förlängningen gäller fram till 13/12.

 

/Rasta