Idag genomfördes Göteborgs Fotbollförbunds Representantskap och det skedde digitalt via Zoom med 58 röstberättigade representanter från lokalfotbollen. 

Bloggen har inga planer på att återberätta hela mötet utan gör lite nedslag där det är intressant

 

Fair Play-trappan presenterades och hela presentationen hittas HÄR. Det var ganska höga siffror men det förklarades väl med att det var en speciell säsong men ett lag i herrarnas seniorserier tog sig iallafall under det magiska 1 poäng/match-snittet då 6C-laget Hällesåker IF slutade på 0,73. Det tredje laget som lyckas med det de senaste sex säsongerna (bland herrseniorerna) och frågan är om de hade hållit det snittet över 22 matcher. 

 

Det dök upp en ny regel om att även ledare ska ha ackumulerande varningar vilket betyder att lokalfotbollens hetsigaste coacher får vila en match efter tre ostskivor

 

Sen skulle självklart serierna spikas och där brukar det ju alltid var en del diskussion och Repskapet 2020 var inget undantag. 

Vi börjat med hur förslaget till 4A och 4B såg ut:

Här motsatte sig IK Zeniths representant att Zenith hade flyttats från 4B till 4A. Bakgrunden är att Guldhedens IK hade önskemål om att spela i samma serie som IK Virgo, Mossens BK och Dalen/KFF av geografiska skäl och förbundet gick på den linjen. Zenith argumenterade att laget historiskt hörde till 4B (om bloggen uppfattade det rätt) och därmed borde spela där. 

Bloggen håller inte riktigt med om det då Zenith (med undantag för 2020 då laget spelade i 4B) tillhört a-sidan. Av de 11 andra lagen i 4B som Zenith spelade med den här säsongen så hade de inte mött några av de lagen de senaste 10 åren2019 var de i 4A och de fem åren innanvar Zenith ett 5A-lag. Går vi ännu längre tillbaka så spelade de i gamla 6D. Under alla de åren har de mött många av de lagen som nu spelar i 4A. Komarken, Partille, Nol, Älvängen, Romelanda och Stenkullen. Vi får gå tillbaka till säsongen 2010Zenith spelade i 5B för att hitta några lag som lirade i 4B i år (Balltorp och Näset). Så historiskt med då undantag för 2020 så har Zenith ingen koppling till 4B. Sen är det självklart förståeligt att Zenith vill ha match mot IFK Björkö men bloggen anser ju att Guldhedens argument att de ska vara i samma serie som grannarna Mossen, Virgo och i viss mån Dalen/KFF väger tyngre. Kollar man geografiskt så ser ju indelningen helt ok ut:

Nu är det ju dock inte bloggen som beslutar detta. Det som hände var att det blev en omröstning om vad som skulle hända. Något som bloggen missat var att det inte längre går att ställa två förslag mot varandra utan det som går att rösta på är att fastställa det förslaget som finns eller hänskjuta förslaget till distriktsstyrelsen. Bloggen har väl lite delade känslor inför denna ändring (som verkade börja inför förra Repskapet, då det dock inte blev någon diskussion alls). Spontant kan det kännas att det varit ganska fint med direktdemokrati för de klubbarna som medverkar och om man inte medverkar så får man ta den smällen. Sen har det vissa år missbrukats och för några år sen var det en klassisk sista-minuten ändring då en legendarisk lokalfotbollsprofil flyttade om en massa lag (som inte var på plats) precis när alla bara ville gå hem och ingen orkade motsätta sig det. Men det skulle gå att låta lag lägga in motioner om seriesammansättning som sen alla kan ta ställning till. 

Hursomhelst så begärde Zenith att ärendet skulle hänskjutas till distriktsstyrelsen för beslut och det förslaget röstades igenom med 32 röster mot 20. Detta betyder alltså inte att Zenith kommer få igenom titt önskemål utan att distriktsstyrelsen ska titta över förslaget igen och ta ett nytt beslut. Om bloggen uppfattade detta rätt så äger det mötet rum den 17/12. 

 

Division 5-serierna godkändes sen utan debatt och förbundets förslag gick igenom: 

 

Som väntat blev det dock diskussion när det gäller division 6-serierna, som såg ut så här:

 

Det som hände här var att FC Hedens starke man, Tobias Larsson, inte var nöjd med att Heden flyttats från 6C till 6A utan att ha blivit tillfrågade. Han var väl inte heller helt nöjd med att det inte gick att få tag i någon på förbundet förrän igår kväll. Bakgrunden här är att Fröjdens FK ville tillbaka till 6C från 6A och det blev på FC Hedens bekostnad. Heden hade också kommit med förslaget att låta både Fröjden och Heden spela i 6C och sätta 13 lag i den serien. Nu blev det också 13 lag i 6C men FC Heden var kvar i 6A. Argumentet som Heden hade var att de aldrig spelat i 6A innan och aldrig mött de lagen i den serien och därmed inte hade någon historik i den serien. Det blev en diskussion fram och tillbaka och frågan lyftes om Chalmers (som flyttades från 6B till 6C) hade önskat den flytten men det hade de inte gjort. 

Precis som med fyrorna så landade detta i en omröstning mellan förbundets förslag eller att distriktsstyrelsen ska kolla över det och ta ett nytt beslut. Även här vann hänskjutningen (med 38-14) och distriktsstyrelsen kommer alltså att behandla även sexorna den 17/12

Det finns ju en ganska lätt lösning då Chalmers inte önskat att flytta till 6C och FC Heden gärna vill spela i 6A. Det går ju att sätta Heden i 6C och flytta Chalmers till 6A. Eller flytta Heden till 6C och flytta tillbaka Chalmers till 6B och flytta något av 6B-lagen vidare till 6A. Möjligtvis Gambian Mix FC som spelade i a-serien i sjuan. Göteborgs Citys ikon Anders Hultberg frågade också om det gick att byta hemmaplan och därmed ändra de geografiska förutsättningarna och möjligen även serietillhörighet. Han tog sitt eget lag som exempel då de har Överåsvallen som hemmaplan men skulle kunna tänka sig att byta till Heden. Förbundet höll med om att det skulle kunna ändra förutsättningarna. 

Vi får helt enkelt se vad som händer!

 

I sjuorna var det ingen debatt men det hade hänt en del sen förra förslaget:

Det man ser direkt är att både FTU och Nova FC utgått. Nystartade Nova FC blev alltså bara ett ettårigt projekt men desto mer anmärkningsvärt att FTU får i graven. Laget åkte ur 6B rejält den här säsongen. Härryda IF är med igen och de hade bara inte anmält sig till förra förslaget. De räknas väl rent teknisk kanske som ett nystartat lag då de drog sig ur seriespel den här säsongen. Hursomhelst så hamnade de i 7A. Elisedal har bytt från 7A till 7B. I 7C är enda ändringen att FTU utgått och från 7B har alltså Nova FC utgått. 

 

I slutet kom några övriga frågor där Citys Hultberg lyfte att det kunde vara bra att kvaldatumen spikades innan serien drar igång så lagen vet vilka datum de ska hålla öppna. Det tycker bloggen låter som en utmärkt idé och det är ju bara att bestämma datum (särskilt i sexorna där de alltid blir kval numera). Det går ju även att sätta datum för de andra serierna också och blir det inget kval så gör det ju inget. 

En fråga kom också angående nya direktiv att spelare över 16 år får börja träna igen. Förbundet hänvisade till att det beslutet behövde gå genom RF och SvFF innan något beslut från GFF kunde komma men de hoppas kunna komma med beslut imorgon. RF har redan uppdaterat på sin hemsida och det står så här:  

Ok att träna alltså men inga matcher. Känslan är att SvFF kommer gå på samma linje och sen även GFF. Vilket alltså öppnar upp för träningar efter 14/12. 

 

Det sista som diskuterades på mötet var problemet med att lag hindrar spelare från att byta förening under säsongen. Förbundet försöker jobba med klubbarna men regelverket säger att det bara är under frimånaden som spelare kan lämna utan den lämnade klubbens medgivande. 

 

Det blev ett annorlunda Repskap där allt flöt på och bra uppstyrt av förbundet

 

/Rasta