Igår kom Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) ut med nya allmänna råd gällande covid-19 som börjar gälla nu på måndag (14/12). 

 

I råden från FHM går det att läsa följande (klicka HÄR för hela):

 

 

Riksidrottsförbundet (RF) har med hänvisning till FHM:s nya råd skrivit så här på sin hemsida (klicka HÄR för att komma dit): 

Den stora förändringen här är att spelare född 2004 eller tidigare (till exempel 1979) nu också får träna. Det är dock samma råd som innan som gäller, att komma ombytt, ha egen vattenflaska osv. Matcher är inte heller tillåtna. 

Det är dock öppet för ganska mycket tolkning då rådet är att utföra aktiviteten i mindre grupper. Vad som anses med en mindre grupp är lite oklart i skrivande stund. Går det som lokalfotbollsförening genomföra en träningen med 25 spelare om man delar upp och kör stationer eller smålagsspel (5 mot 5)?

Rekommendationen är också att utföra aktivteten utomhus, så inomhusträningar är alltså inte aktuellt. 

FHM gick också ut med att rekommendationerna ska gälla till 30/6-2021 men det känns mest för att de ska slippa uppdatera hela tiden. Det går självklart att tolka som att det blir enkelserie i lokalfotbollen med start efter sommaren, vilket det mycket väl kan bli, men vi ska nog inte lägga för mycket vikt på just det datumet. Det känns inte rimligt att FHM inte skulle ändra sina rekommendationer alls på över ett halvår. 

Så frågan är då om det är ok att köra några utomhusträningar nu innan ledigheten för våra lokalfotbollslag?

Som med de andra allmänna råden och direktiven så kommer de från FHM och ska sen igenom RF, Svenska Fotbollförbundet och sedan ner till Göteborgs Fotbollförbund

I skrivande stund har alltså RF tolkat FHM:s nya direktiv men varken SvFF och då inte heller GFF har gått ut med någon ny information. Då de nya råden börjar gälla på måndag så får vi utgå från att det kommer komma nya riktlinjer från SvFF och sen GFF innan dess.

 

/Rasta