Igår fastställdes de sista serierna inför säsongen 2021.

Division 5 och division 7-serierna spikades på Repskapet men beslutet om division 4-serierna och division 6-serierna togs igår av förbundets distriktsstyrelse.

Vi börjar med fyrorna:

 

GFF:s styrelse hade fått i uppdrag av Repskapet att titta över indelningen igen och det som det gällde var om IK Zenith och Guldhedens IK skulle byta plats. Zenith var placerade i 4A och Guldheden i 4B. Det var Zenith som på Repskapet begärde omröstning om att förbundet skulle titta på det igen. Zenith ville helt enkelt vara i 4B (som den gångna säsongen) men Guldheden hade lämnat in ett önskemål om att få vara i samma serie som sina grannar IK Virgo, Mossens BK och Dalen/KFF. Varken Zenith eller Guldheden är något 4B-lag varken historiskt eller för det mesta geografiskt. Inte oväntat ändrade förbundet inte på serierna och ansåg alltså att Guldhedens argument vägde tyngre. Bloggen håller med förbundet i just det här fallet. 

 

När det gäller division 5 så spikades serierna redan på Repskapet

När det gäller sexorna så skickades förslaget tillbaka till förbundet igen efter att FC Heden begärt omröstning på Repskapet då de ville tillhöra 6C och inte 6A. Heden var placerade i 6C från början men Fröjdens FK ville byta från 6A till 6C och i senare förslag bytte förbundet plats på lagen. Dessutom tillkom tre lag från sjuan (då det inte blev kval) som skulle in också. FC Heden motsatte sig detta och argumenterade att de hör hemma i 6C baserat på deras historik med lagen i den serien men även att de tillhörde 6C förra säsongen. Fröjden har dock också en historik i 6C innan de flyttades över till 6A inför säsongen 2019. Rent geografiskt så har förbundet en poäng med att sätta FC Heden i 6A och Överåsvallen har varit en 6A-arena rent historiskt. FC Heden som lag har dock ingen historik alls med lagen i 6A. Har man dock lite fingertoppskänsla så borde förbundet kunnat lösa detta så båda Fröjden och Heden hamnat i 6C. Det lite märkliga här är att förbundet flyttade över Chalmers från 6B till 6C (utan att Chalmers begärde den flytten). Det fanns ett förslag på bordet där både Fröjden och Heden återfanns i 6C, med Chalmers tillbaka i 6B och nya Gambian Mix IF (upp från 7A) hamnade i 6A. Det förslaget hade gjort alla nöjda (så vitt bloggen vet). Förvisso hade det blivit en liten förskjutning på nya division 7-lag och istället för tre i varje serie hade det blivit fyra i 6A och två i 6B

Hur som helst så gick förbundet på sitt eget förslag och spikade serien med FC Heden i 6A

Förbundet har genom åren fått en hel del kritik för sina märkliga serieindelningar och det har varit klubbarnas önskemål att serieindelningen ska göras geografiskt. Förbundet har gjort betydligt bättre ifrån sig de senaste säsongerna och försöker nu utgå från det geografiska. Med detta sagt så måste det även finnas lite fingertoppskänsla och att man även tar klubbarnas historia i beaktning. 

Nu finns det ingen tillgång till förbundets motivering men man kan anta att det har att göra med det geografiska. Det som är lite märkligt där är att förbundet satte FC Heden i 6C och Fröjdens FK i 6A i det första förslaget.

Hur som helst så känns det som förbundet underskattar att det är viktigt för klubbarna ute i lokalfotbollen vilken serie man hamnar i. Det byggs upp rivalitet, kamratskap och historik mellan klubbar och detta ger extra krydda till matcherna. 

 

Det som också blir märkligt i hela den här historien är att klubbarna inte längre kan rösta på förslag under Repskapet. 2018 röstades det till exempel om division 4-serierna då både Sandarna och Zenith ville vara i 4B. Förra året röstades det inte på herrsidan men hur damernas division 4 skulle se ut röstades det om. Möjligen att det fanns någon motion av något slag gällande damernas serier. 

Det som var nytt för i år var att föreningarna inte längre kunde ställa ett eget förslag mot förbundets förslag (som det varit innan) på Repskapet. Klubbarna kunde dock begära en omröstning där valet stod mellan förbundets förslag eller att förbundet skulle titta över förslaget igen och bestämma. Det är oklart när det bestämdes att detta var de nya reglerna och det är så vitt bloggen vet inget som kommunicerats ut till klubbarna. Om nu förbundet har arbetat fram ett förslag så får man ju anta att de tycker det är det bästa förslaget. Då är det ju inte så sannolikt att de på nästa möte ändrar det förslaget. Har inte förbundet lyssnat på klubbar som kommit med egna förslag inför det slutgiltiga serieförslaget så lär de inte göra det bara för att beslutet skjuts upp en vecka. Det blir bara någon form av skendemokrati.  

Rent föreningsdemokratiskt känns det helt klart som ett steg i fel riktning. Särskilt med tanke på förbundets historik med tämligen usla serieindelningar (även om det har blivit bättre). Sen har bloggen full förståelse för att förbundet inte vill att lag ska kunna flytta runt hur som helst i serierna och flytta lag som inte är på plats på Repskapet (även om man kan tycka att klubbarna som inte dyker upp lite för skylla sig själva). Det finns ju dock en väldigt enkel lösning på det problemet. Klubbarna borde kunna lämna in motförslag till förbundets serieindelning (som gäller klubbarnas egna serier) inför Repskapet. Motförslagen behöver vara inne i god tid innan Repskapet så alla involverade klubbar kan ta ställning och att det inte blir några överraskningar på själva mötet. Om då klubbar väljer att inte medverka på mötet lägger de ju ner sin röst. 

Det skulle också kunna gå att gå tillbaka till att lag som vill byta serie måste hitta ett lag att byta med. Men då är det självklart viktigt att det första serieförslaget är väl genomarbetat. Då hade man undvikit att lag flyttas utan att de blivit tillfrågade. 

Som det ser ut nu så har klubbarna egentligen inget att säga till om genom hela processen förutom att kontakta förbundet med önskningar. Klubbarna behöver kunna ha någon form av beslutanderätt under någon del av processen (som det varit innan). Låt klubbarna komma med motförslag, sen får de argumentera på Repskapet och klubbarna får rösta. Sista instansen nu är SvFF och 1000:- i avgift. 

Hur som helst så får vi se hur det slutar och det som att FC Heden komma att ta det vidare. Från FC Heden-håll handlar det verkligen inte om att man ogillar 6A utan mer att man har byggt upp en historik med lagen i 6C och känner sig hemma där.   

Till sist har vi sjuorna, som också spikades på Repskapet

 

/Rasta